Передплата 2024 ВЗ

Якщо дитина любить фастфуд

Ймовірно, усі батьки одного разу стикалися з тим, що дитина відмовляється їсти домашню їжу, віддаючи перевагу яскравому, модному, але шкідливому фастфуду

Фото pexels
Фото pexels

Різноманітні бургери, картопля фрі, піца, курячі нагетси, чипси, пампушки, хот-доги та інші страви, які готують швидко у численних кіосках і кафе, і не менш скоро з'їдають, справді мають владу над сучасними дітьми будь-якого віку. Завдяки добавкам і соусам, що входять до їх складу, вони мають такі насичені смаки, що дитина забуває про все — і про бабусин борщ, і про мамині котлетки.

Часто у хід йде і той самий глутамат натрію — речовина, що підсилює смак продуктів і не шкідлива у малих кількостях, але у великих дозах — звикання. Не кажучи вже про величезну кількість «швидких» вуглеводів, які дають моментальне почуття насичен­ня та потужний заряд енергії, але його, на жаль, вистачає ненадов­го — вже за годину потрібна нова порція вуглеводів. Так смакові ре­цептори та організм «підсідають» на фастфуд і вимагають постійно­го «підживлення» у вигляді карто­плі, морозива чи шоколадки. А це прямий шлях до діабету та інших серйозних проблем зі здоров’ям.

Найчастіше батьки самі бук­вально за руку приводять дитину у «великий світ фастфуду», при­гощаючи малюка чизбургерами, картоплею, смаженою в олії, кет­чупом та солодкими молочними коктейлями, які, звичайно, не напої, а серйозні десерти. Безумовно, це швидко і зручно, коли ви голодні, та й коштує така їжа не дуже дорого — саме тому більшість сімей обирають для обі­ду у вихідні дні не ресторанчик зі свіжою рибою або гарними стей­ками в меню, а саме ресторани фастфуду.

Тільки після таких обідів та вечер на систематичній основі батьки дивуються, чому у дитини трапляються перепади настрою, починаються проблеми з вагою, відсутність тонусу, зниження іму­нітету та погіршення розумових здібностей.

Чи може бути корисною така їжа, яка довго була заморожена, потім приготовлена в олії, виго­товлена з великою кількістю жиру (у тому числі трансжирів), цукру, солі, різноманітних штучних до­бавок — барвників, консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку?.. Вона висококалорійна, містить мінімум корисних речо­вин: клітковини, вітамінів та міне­ральних речовин.

Лікарі називають фастфуд ві­русом, який за кілька десятиліть поширив серед людей, у тому числі й дітей, по всій планеті масу захворювань:

  • хвороби серця та судин,
  • діабет та серйозні проблеми з ендокринною системою,
  • виразки, гастрити та інші хвороби ШКТ,
  • акне та проблеми зі шкірою.

Фастфуд та надмірне спожи­вання вуглеводів перетворили ожиріння на справжню епідемію у всьому світі, небезпечну для май­бутніх поколінь.

Як подолати залежність від фастфуду? Є два шляхи. Перший — відмовитися від походів до рес­торанів швидкого харчування та споживання всього непотрібного. Якщо у дитини вже виявлено діабет чи ожиріння, це зробити просто необхідно. Тут важливо переклю­читися на домашню їжу, корисну, зі свіжих та якісних продуктів, зба­лансовану та повноцінну. Необ­хідно розвивати гастрономічний раціон дитини, пропонувати їй ку­штувати нові продукти та страви, знайомити із чудовим світом їжі.

Тим батькам, які не хочуть по­вністю забороняти фастфуд, можна розглянути другий варіант — можливість влаштовувати дні з «читміл», тобто шкідливою їжею, хоча б раз чи два на місяць. Але лише за умови, що дитина не має проблем зі здоров’ям. Важливо не акцентувати увагу на тому, що цей прийом їжі - нагорода за хо­рошу поведінку чи високі оцінки у школі! Психологи рекомендують вибирати для таких трапез ранній вечір буднього дня, а не вихідні - власне фастфуд і створений для того, щоб «їсти на бігу».

У жодному разі фастфуд не має асоціюватися зі святом — час­то батьки замовляють на дні на­родження чи інші приємні нагоди піцу або бургери. Замініть подібну практику на здоровіші кулінарні звички — приготуйте вдома ту ж випічку, але з якісних свіжих інґре­дієнтів, у яких ви впевнені.

Приготовлений власноруч вдо­ма бургер чи піца значно корис­ніший за ті, що продають щодня мільйонами (!). По суті, правильно приготовлений бургер — це зба­лансована страва, що складається з булочки, м’ясної котлети, овочів, салату. Але його якість і користь залежать від продуктів, умов збе­рігання та соусів, які часто містять чимало шкідливих добавок.

Пам’ятайте про головне: якщо основою дитячого раціону в сім'ї будуть продукти, які біль­ше корисні, ніж шкідливі, то іно­ді з'їдений пакетик чипсів, хот-дог, пампушок чи піца із закладу швидкого харчування навряд чи зможуть нашкодити.

Тому перш за все переконайте­ся, що у щоденному меню вашої дитини є все необхідне для росту та розвитку. Продукти, які потріб­но поєднувати у приготуванні їжі для дітей вдома:

  • овочі, фрукти, ягоди, зелені салати;
  • молочні продукти (краще без цукру), вершкове масло, сир, йо­гурт;
  • крупи та бобові;
  • яйця;
  • нежирне м’ясо, птиця;
  • морська риба.

Володіння батьків кулінарни­ми техніками та знання рецептів смачних страв — запорука здо­рового харчування дитини. Якщо мама готує несмачну їжу, їй, зви­чайно, буде складно змагатися з фастфудом. Але іноді навіть до­бре приготовлена їжа не сприй­мається дітьми на ура, наприклад, риба. Дітям часто не подобається її специфічні смак та запах, і вони відмовляються, навіть не ску­штувавши. А без риби в раціоні в організм, що росте, не надходи­тимуть у достатній кількості важ­ливі для розвитку мозку і здоров’я очей омега-3 жирні кислоти.

У цьому плані рибі немає по­вноцінної заміни, і її справді треба готувати та пропонувати частіше. Або хоча б включати до раціону риб’ячий жир, який разом із зміц­ненням ендокринної, нервової, імунної систем дитини активізує інтелектуальні здібності - увагу, пам’ять, мислення, емоції, що дуже важливо наприкінці навчаль­ного року. А ще риб’ячий жир до­помагає впоратися з гіперактив­ністю. Як не дивно, але навіть у БАДах сьогодні чимало шкідливих компонентів, тому краще знайти натуральний жир без цукру, аро­матизаторів та барвників.

Також велику шкоду здоров’ю дитини завдає солодке газуван­ня — діти часто стають жертвами надто нав’язливої реклами попу­лярних напоїв, просто тому, що вони позиціонуються як «модні». Вживання у великих кількостях напоїв із цукром є причиною роз­витку діабету та ожиріння. Значно корисніше дітям пити воду, а лю­бителям солодкого іноді можна дозволяти морси, компоти, на­віть натуральні соки та холодні чаї з меншою кількістю цукру та без додаткової газації, шкідливої для ніжного дитячого шлунка.

Якщо ви не можете відмовити собі і дитині в задоволенні і все-таки влаштуєте похід до фаст­фудного закладу, не варто запи­вати їжу солодкими газованими напоями. Під впливом діоксиду вуглецю цукор миттєво потрапляє у кров, стимулюючи потужний ви­кид інсуліну, що сприяє утворенню жирової тканини. З цієї причини краще вибирати не готові набори та комбо-обіди, а купити окремо їжу та воду.

Схожі новини