Олія для оздоровлення організму
На полицях магазинів можна побачити оливкову, соняшникову, лляну, гірчичну, арахісову, соєву, кунжутну, кукурудзяну олії тощо. Вони можуть урізноманітнити салати та інші страви, додати їм нового, незвичного смаку. Такі олії дуже корисні і містять багато вітамінів та поживних речовин. Але варто зазначити, що їхні властивості різні
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509520/oliia.jpg)
Рослинні олії бувають рафіновані (простіше кажучи — очищені) і нерафіновані. Рафінована олія не має різкого запаху і вираженого смаку, вона прозора, світлого кольору, у ній немає осаду. Але не варто забувати, що найкориснішою для організму є нерафінована олія, оскільки в ній зберігається багато корисних речовин (у тому числі і вітаміни), чимала кількість яких втрачається після очищення.
До прикладу, щоб олія стала прозорою, з неї видаляють фосфоліпіди — речовини, які допомагають виводити шкідливий надлишок холестерину з організму. Рафінована олія частково втрачає вітамін Е і каротиноїди.
Рафінована олія ідеально підходить для приготування смажених і тушкованих страв, використовується у приготуванні соусів, майонезів, придатна для випічки, оскільки не дає гіркого присмаку і різкого запаху. А ось свіжі салати краще заправляти «справжньою живою» нерафінованою олією, яка стовідсотково зберігає в собі всі цінні біологічні речовини і природні вітаміни.
Соняшникова олія
Склад. Соняшникова олія містить цінні органічні кислоти, як-от пальмітинова, стеаринова, арахінова, міристинова, лінолева, олеїнова, ліноленова. Крім того, в соняшниковій олії містяться фосфоромісткі речовини, токофероли, віск, леткі речовини, нежирові домішки, кількість яких залежить від способу віджиму і подальшого переробляння олії.
Зверніть увагу на те, що жодна рослинна олія, в тому числі і соняшникова, не може містити холестерину, тому що має рослинне походження, а холестерин є тільки в тваринних жирах. Тому підкреслювання відсутності холестерину в соняшниковій олії є лише рекламним трюком. Соняшникова олія містить також вітаміни А, D і Е.
Корисні властивості. Соняшникова олія є основним джерелом жиророзчинного вітаміну Е, в результаті чого є антиоксидантом, що захищає організм людини від атеросклерозу та інших серцевих хвороб. Вітамін Е запобігає старінню, зміцнює імунну систему, нормалізує роботу печінки. Цей важливий вітамін також впливає на функцію ендокринних, статевих та інших залоз, бере участь в обміні вуглеводів і білків в організмі, сприяє поліпшенню пам’яті.
Важливим компонентом соняшникової олії є ненасичені жирні кислоти, які називають вітаміном F, потрібним для повноцінної діяльності нервових волокон, судин і клітин печінки.
Саме він відповідає за синтез гормонів, підтримання імунітету, регенерацію клітин і пружність шкіри. Кращого союзника в боротьбі з атеросклерозом не знайти: вітамін F підвищує еластичність судин і покращує кровообіг.
Бета-каротин (провітамін А) не має яскраво вираженої біологічної активності. Але, потрапляючи в організм людини, він піддається впливу ферментів і в процесі метаболізму перетворюється на вітамін А.
Про його чудодійну властивість підвищувати гостроту зору і виліковувати від «курячої сліпоти» відомо всім. Крім того, вітамін, А позитивно впливає на стан волосся і шкіри, зміцнює імунну систему і сприяє здоровому росту організму дитини.
А зовсім недавно з’ясувалося, що за допомогою вітаміну, А можна також лікувати алергію.
Цілющі властивості соняшникової олії широко використовуються в народній медицині для лікування тромбофлебіту, зубного болю, хронічних захворювань шлунка, кишечнику, печінки, легенів. Соняшникову олію використовують у косметичних процедурах, для приготування банних настоянок, застосовують її й для ароматерапії.
Протипоказання. Важливо пам’ятати, що корисні якості соняшникової олії втрачаються внаслідок занадто сильного і тривалого нагрівання. А багаторазове використання олії для смаження завдає відчутної шкоди здоров’ю, оскільки в такій олії виробляються канцерогени — речовини, що сприяють розвитку онкологічних захворювань.
Оливкова олія
Оливкова олія давно здобула славу одного з найбільш корисних продуктів. Вона активно застосовується в медицині, дієтології та косметології. Ще стародавні греки і єгиптяни, не замислюючись, наскільки багатий корисними мікроелементами плід оливи, цінували його унікальні властивості і приписували оливковому дереву божественне походження. А легендарний античний поет Гомер називав оливкову олію «рідким золотом».
Хімічний склад. Оливкова олія майже повністю складається з ненасичених жирів (з нею можуть зрівнятися хіба що кукурудзяна, соєва, соняшникова, лляна, арахісова рослинні олії), різні тільки співвідношення різних за формулою жирів. Крім того, в них є безліч біологічно активних сполук.
В оливковій олії міститься багато компонентів, які позитивно впливають на всі системи і функції організму. Загалом формула оливкової олії особливо виділяється на тлі всіх інших рослинних олій, в ній максимум мононенасичених жирів (тих, що легко розщеплюються) і мінімум насичених. Крім цього, оливкова олія містить вітаміни А, B, D, С, E, K. Завдяки останньому, як відомо, організм краще засвоює вітаміни, розчинені в жирах.
Корисні властивості. За допомогою оливкової олії можна оздоровити весь організм, зміцнивши імунітет і привівши в порядок судини і м’язи. Олія виводить з клітин шкідливі речовини, доповнює їх вітаміном Е, який є визнаним вітаміном молодості і краси. Цей же вітамін має потужні антиоксидантні властивості, що дозволяє використовувати цю олію для профілактики онкологічних та інших складних захворювань. Олеїнова кислота, вітаміни і антиоксиданти, що входять до складу олії, пригнічують розвиток ракових клітин, точніше, виводять токсини, які, серед інших факторів, впливають на мутацію клітин.
Регулярне вживання оливкової олії - ефективна профілактика серцево-судинних захворювань: вона зміцнює судини і робить їх більш еластичними.
Більшість лікарських засобів, що сприяють зниженню тиску, створені на основі листя оливкового дерева. Крім того, оливкова олія благотворно впливає на кісткову тканину, запобігаючи втраті кальцію, що робить продукт особливо цінним для дітей.
Користь оливкової олії полягає ще й у тому, що лінолева кислота, яка входить до її складу, сприяє швидкому загоєнню ран і опіків, також вона сприяє підтриманню м’язового тонусу і нормального функціонування тканин організму. Крім цього, лінолева кислота позитивно впливає на зір і координацію рухів.
Поряд з цим оливкова олія стимулює виділення жовчі, сприяючи здоровому функціонуванню жовчного міхура, нормалізує роботу жовчовивідних шляхів і мінімізує ризик утворення каменів у жовчному міхурі. Завдяки вмісту в складі оливкової олії хлору вона сприяє здоровій роботі кишечнику і виведенню всіх продуктів переробки з організму.
Протипоказання. Хоча оливкова олія і є одним з найбільш корисних продуктів, все ж не можна залишити без уваги деякі негативні наслідки, до яких може призвести її надмірне вживання.
Не варто вживати оливкову олію у випадках кишкових інфекцій або отруєнь, що супроводжуються розладом шлунка (тому що вона діє як проносне), а також у разі індивідуальної непереносимості.
Найобережнішими з оливковою олією потрібно бути людям, які хворіють на запалення жовчного міхура — холецистит: через сильну жовчогінну дію олія може загострити захворювання.
Незважаючи на те, що оливкова олія широко застосовується в дієтології, потрібно чітко знати міру — не більше двох столових ложок олії на день, адже цей продукт досить калорійний: у 100 грамах оливкової олії міститься майже 900 калорій, а на одну столову ложку припадає близько 150 калорій.
Кукурудзяна олія
Кукурудзяну олію можна вважати «золотим» продуктом — настільки вона багата на біологічно активні речовини, що мають лікувальну і омолоджувальну дії на організм людини. Ця олія лікує зсередини і ззовні, активно бореться з вільними радикалами, які зменшують тривалість нашої молодості, допомагає зберегти красу шкіри, волосся і нігтів, а в кулінарії вважається універсальною — з нею можна готувати все, що завгодно.
Не можна сказати, що вона набагато корисніша від соняшникової, оливкової або ще якої-небудь з основних рослинних олій, але переваги у неї все-таки є - вона вирізняється набагато більшим набором корисних речовин.
Кукурудзяна олія зовні схожа на традиційну соняшникову: приємно пахне і має колір від блідо-жовтого до червонувато-коричневого. Її виробляють із зародків кукурудзи пресовим і екстракційним методами. Розрізняють декілька типів кукурудзяної олії: нерафінована (неочищена, більш темна з характерним запахом, зберігає максимальну кількість корисних речовин), рафінована недезодорована (очищена, але зі збереженням специфічного запаху), рафінована дезодорована марки Д (використовується для виготовлення продуктів дитячого, дієтичного харчування), рафінована дезодорована марки П (поставляється в торгову мережу, в мережу громадського харчування).
За тривалого зберігання кукурудзяна олія може набувати неприємного запаху. Якщо ви купили «живу» нерафіновану олію, то зберігати її треба в скляному посуді в холодильнику, бо на світлі і в теплому місці вона швидко помутніє, втратить свої корисні властивості і матиме гіркий неприємний смак.
Смак у рафінованої кукурудзяної олії нейтральний — саме тому з нею можна готувати овочі, рибу, м’ясо, соуси, смажити на ній різні продукти, додавати у випічку і кондитерські вироби. Вона не пригоряє, не піниться, не утворює канцерогенних речовин, тому її застосовують у дитячому та дієтичному харчуванні.
Склад. Кукурудзяна олія вважається дієтичним продуктом, легко засвоюється нашим організмом. Нерафінована олія містить у своєму складі близько 85% ненасичених жирних кислот (олеїнова, лінолева) і до 10−14% насичених жирних кислот (стеаринова, пальмітинова). Жирні кислоти є будівельним білком для людського організму і служать важливим джерелом енергії для нашої життєдіяльності. Олеїнова і лінолева кислоти позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи, відіграють значну роль у профілактиці атеросклерозу (знижують рівень холестерину), що призводить до інсультів та інфарктів. Олеїнова кислота бореться з відкладенням жирів і навіть допомагає їх «спалюванню» в організмі.
Багата кукурудзяна олія також насиченими жирними кислотами — стеариновою, пальмітиновою.
У кукурудзяній олії містяться провітамін А, вітаміни С, К, вітаміни групи В, деякі мінеральні речовини, лецитин, фітостерини, але особливо багато в ній вітаміну Е і вітаміну F, що являє собою комплекс ненасичених жирних кислот.
За вмістом вітаміну Е (токоферолу), що є антиоксидантом і гальмує процеси старіння організму, кукурудзяна олія майже в два рази «обганяє» соняшникову і оливкову. Завдяки токоферолу кукурудзяна олія сприяє нормальному функціонуванню статевих залоз і особливо корисна вагітним жінкам.
Вітамін F, беручи участь у процесі розрідження крові, запобігає утворенню тромбів і позитивно впливає на судинну систему, зменшує запальні процеси і сприяє загоєнню виразок і ран, стимулює процеси регенерації тканин та обмін речовин.
Вітамін В1 (тіамін) відповідає за процеси вуглеводно-жирового і водно-сольового обміну, клітинного дихання, а також необхідний для роботи нервової системи.
Вітамін РР (нікотинова кислота) бере участь у роботі нервової системи і сприяє здоровому травленню.
Корисні властивості. Кукурудзяна олія позитивно впливає на наш організм. Регулярне вживання кукурудзяної олії дозволяє налагодити обмінні процеси в організмі. Сприяє поліпшенню діяльності кишечнику, печінки і жовчного міхура, зміцнює капіляри, роблячи їх менш ламкими і зменшуючи їхню проникність.
Медики і дієтологи рекомендують вживати кукурудзяну олію для профілактики серцево-судинних захворювань, захисту організму від агресивного навколишнього середовища, поліпшення загального стану, підняття настрою і поліпшення сну, продовження молодості, за мігрені, лущення шкіри та алергічних реакцій, нервових захворювань, проблем жіночої та чоловічої статевої сфери, під час вагітності та годування грудьми. Маленьким дітям вона теж корисна: в ній багато фосфатидів — речовин, що є частиною клітинних мембран і регулють мозкову діяльність.
У народній медицині кукурудзяною олією здавна лікували алергічний нежить, опіки, тріщини на шкірі тіла, обличчі та губах.
Протипоказання. Протипоказань щодо вживання кукурудзяної олії практично немає. Головне — не вживати її у великих кількостях, тому що це — висококалорійний продукт. Крім того, не можна використовувати протерміновану олію, оскільки з часом у ній утворюються окиси, які порушують обмін речовин у нашому організмі.
Підготувала Галина Вербицька.