Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зима — небезпечна пора для людей із серцево-судинними захворюваннями

Холодна вогка зимова погода шкодить не лише людям з хронічними захворюваннями, а й здоровим: швидка втомлюваність, слабкість, часті головні болі, запаморочення, коливання артеріального тиску, неприємні відчуття у ділянці серця

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Загострення цих недуг взимку обумовлено комплек­сом причин: при зниженні температури повітря відбува­ється звуження судин, тому людина починає тремтіти, щоб зігрітися.

«Така реакція організму супро­воджується збільшенням частоти серцевих скорочень, підвищен­ням артеріального тиску, актива­цією тромбоцитів, — розповідає кардіологиня, лікарка УЗД медичного центру «PRO-diagnost» Ми­рослава Кор­дія. — У поєднанні ці фізіологічні ре­акції, особливо в осіб із субклініч­ними або підтвердженими серце­во-судинними захворюваннями можуть спровокувати ускладнен­ня аж до інфаркту чи інсульту. До слова, нещодавно на Львівщині зафіксували сумний рекорд — лише за одну добу діагностовано 49 випадків гострого порушення мозкового кровообігу.

Пікова частота інфарктів міо­карда спостерiгається взимку та влітку, у спеку. А у тих, хто страж­дає від стенокардії, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, миготливої аритмії, артеріальної гіпертензії, холодне повітря може спричинити спазм коронарних су­дин. Тому в сильні морози їм вза­галі краще якомога менше бувати на вулиці, а за невідкладної потре­би виходячи з дому, обов’язково мати при собі нітропрепарати (ні­трогліцерин, нітросорбід), щоб, за потреби, швидко розширити суди­ни і зняти напад. Вирізняють навіть окремий вид стенокардії, що ви­никає у людини на морозі, — холо­дова вазоспастична стенокардія, причина якої не так атеросклеро­тичні бляшки, як спазми серцевих артерій, які виникають рефлектор­но при виході на холодне морозне повітря".

«Сердечникам» слід знати, що при нападі біль не обов’язково ло­калізується в ділянці серця. Часто болить за грудиною, може тур­бувати біль у шиї, нижній щелепі, може віддавати в ліве плече, руку, під ліву лопатку. Іноді виникає від­чуття браку повітря, нудить. «Біль може бути пекучим, стискаючим. У таких випадках необхідно тер­міново викликати «швидку», — ре­комендує лікарка, — а до її приїзду слід дати потерпілому під язик таблетку валідолу або накапати корвалол, валокордин.

Якщо температура повітря не нижча за 8−10 градусів морозу, можна вирушати на нетривалу прогулянку. Ідеально підходить, причому для всіх, ходьба зви­чайним прогулянковим кроком протягом години в день, — це хороший засіб профілактики за­хворювань серця. Якщо у вас є проблеми з серцево-судинною системою, не ігноруйте призна­чення та рекомендації лікарів. Особливо це стосується препа­ратів, що впливають на артеріаль­ний тиск, на згортання і зниження цукру в крові".

Щоб не допустити «катастрофи» із серцем

Починайте свій день без по­спіху — серцево-судинна система повинна пристосуватися до на­вантаження. Виконуйте ранкову зарядку в легкому темпі, зверніть увагу на вправи, пов’язані з роз­тяжкою та розслабленням.

Чергуйте відпочинок та фізич­ну роботу, намагайтеся робити перерву кожні 15−20 хвилин. Слід­куйте за харчуванням, — на серце погано впливають фастфуд, соло­дощі, жирна їжа.

Вам негайно слід звернутися до кардіолога, якщо є такі симп­томи:

  • біль у ділянці грудей, який може віддавати у плече, руку, шию, щелепу, спину;
  • різке підвищення артеріаль­ного тиску;
  • утруднення дихання;
  • раптова слабкість;
  • часті головні болі;
  • миготіння «мушок» перед очима;
  • затуманеність погляду.

Звертати увагу на ці симпто­ми повинні всі без винятку, навіть ті, хто жодного разу не відчував болю в серці.

Схожі новини