Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що не можна робити, якщо хворе серце

Які фізичні вправи корисні для серця, а які ні, чому для людей із серцево-судинними захворюваннями небезпечний різкий перепад температур і чи шкідлива робота на дачній ділянці?

Раціональне фізичне навантаження. Хо­рошою профілактикою захворювань серця є фізичні вправи. Однак це не означає, що треба бігти у спортзал та намагатися встановити світо­вий рекорд. У всьому потрібна міра. Фізичні навантаження потрібні та корисні, але вони мають бути скориговані з ура­хуванням серцево-судинної патології..

Обов’язковий прийом засобів. Нерідко можна по­чути думку, що всі таблетки токсичні та негативно впли­вають на організм. Через це люди, які хворі на артеріальну гіпертензію, після нормалізації тиску припиняють пити лікар­ські засоби. Це неправильно і має ризик розвитку серйозних ускладнень, аж до інфаркту мі­окарда та інсульту.

Більше того, якщо людині вже поставили діагноз тієї чи іншої серцево-судинної пато­логії або вона перенесла го­стрий коронарний синдром, їй поставили стенти або ви­конали аортокоронарне шун­тування, тривале лікування — обов’язкова умова.

Операція не виліковує від атеросклерозу як системного процесу. Не означає, якщо й поставили стент чи шунт, піс­ля цього людина може вести звичний спосіб життя (без­контрольна фізичне наван­таження, шкідлива їжа…). Це неправильні установки, які не дозволять стентам та шунтам працювати так довго, як вони могли б.

Після оперативного втру­чання людина краще почува­тиметься, зникнуть симптоми, що турбують її, але хвороба залишилася. Лікар потім дає рекомендації щодо прийому ліків. Щоб уникнути серйоз­них проблем у майбутньому, їх треба приймати невизначено довго, а значить, довічно.

Чищення судин та диво-гімнастика. Нерідко пацієн­ти, багато з яких впевнені у токсичному впливі лікарських засобів, особливо на печінку, розпочинають пошук альтер­нативних методів лікування. А їх у мережі Інтернет безліч, і всі обіцяють диво-ефект.

Лікар скаже «неприємну» для пацієнта інформацію, що впродовж усього життя по­трібно приймати лікарські за­соби, правильно харчуватися і за кількістю, і за складом ра­ціону. Відпочивати помірно, займатися раціональними фі­зичними навантаженнями. Це зовсім не надихає. Тим більше, що людина після операції по­чинає почуватися краще.

Блогери діляться рецепта­ми, за допомогою яких роз­смоктуються бляшки та чис­тяться судини, а таблетки, на їхню думку, це зло. Диво-до­бавки, диво-засоби, диво-гім­настики, програми харчуван­ня. Нерідко хороший результат після операції за технічно без­доганного виконання, коли ви­дно позитивний ефект, який за правильного дотримання ре­комендацій може дати людині 10−15 років комфортного жит­тя, буквально зникає завдяки альтернативним способам лі­кування.

Судини не чистять. Жодно­го диво-засобу немає. Ці мод­ні засоби можуть, у кращому разі, бути нейтральними для організму. Разом з тим багато лікарських добавок і трав ма­ють вплив на організм, але аб­солютно не той, який потрібен. Наприклад, вони можуть під­вищувати згортання крові і, як наслідок, підвищувати схиль­ність до тромбозу.

Жодних різких перепадів температури. Людям із хво­рим серцем після тривалого перебування на сонці катего­рично не можна різко занурю­ватися у холодну воду.

Особливо це стосується пацієнтів зі стенокардією, тих, хто переніс гострі коронарні синдроми, оперативні втру­чання. Якщо після тривалого перебування на сонці різко зайти в холодну воду, це може спричинити спазм серцевих судин і загибель людини вна­слідок так званої рефлектор­ної зупинки серця. Люди, які вже мають серцеві проблеми, завжди мають пам’ятати про те, що різкий перепад темпе­ратур шкідливий, як й інтен­сивна засмага.

Робота на грядках — один із найшкідливіших видів на­вантаження для серця. Йому корисні динамічні вправи (ходьба, їзда на велосипеді, плавання).

Є навантаження корисні та тренуючі, а є виснажливі - ізо­метричні. До останніх і нале­жить робота на дачній ділянці: прополювання грядок, копання та піднімання тяжкого. Водно­час це зовсім не означає, що від такої роботи слід відмови­тися. Але виконувати її треба відповідно до рекомендацій.

Якщо запланували роботу на грядках, у цей день не мож­на займатися іншими видами фізичної активності. Від вечір­ньої прогулянки, пробіжки чи плавання необхідно утрима­тися.

Схожі новини