Передплата 2024 ВЗ

Тепер лікарі мають можливість перевірити зір навіть у немовляти

Не всі люди дотримуються порад лікарів-офтальмологів, які рекомендують регулярно проходити обстеження очей. Адже причини, за яких може погіршитися зір, бувають різними. За катаракти це відбувається внаслідок повного або часткового помутніння кришталика, за глаукоми — поганого кровообігу через високий тиск всередині ока

Проте якщо вчасно не виявити проблему, то й вилікувати її швидко та без наслідків навряд чи вдасться, наголошує провідний спеціаліст Клініки зору «ПАВЛІВ» офтальмолог Софія Павлів. У ході розмови із нею, яку пропонуємо нижче, ми дізналися багато корисного та цікавого про зір та як піклуватися про нього.

— Почнімо нашу розмову з того, які є причини погіршення зору?

— Звісно ж, причин погіршення зору буває багато. Погіршення може мати тимчасовий характер, тобто це може бути перевтома очей через тривале читання чи роботу за комп’ютером. А є і по­стійний характер.

Зір може погіршуватися з різних причин, основні з яких: невчасне лікування офтальмо­логічних хвороб; інфекції, переохолодження; або незбалан­соване харчування і зниження імунітету та вроджені патології зорової системи, а також часті стреси. Через захворювання очей можуть постраждати кришталик, сітківка, рогівка, очне яблуко та очні м’язи. Щоб цього не допус­тити, необхідно регулярно переві­ряти зір в офтальмолога.

— Ви розповіли про загальні причини, а зараз розберемо­ся в них детальніше. Почнімо з того, чому тепер поганий зір буває вже з дитинства. Ми ба­чимо, що все більше діток хо­дять в окулярах або мружаться.

— Є низка причин поганого зору у дитини. Перша — це гене­тика: батьки чи хтось з родичів но­сить окуляри.

Друга — надмірне зорове на­вантаження, особливо зблизька. Телефони, планшети, книги та письмо без належного освітлення та робочої відстані тощо.

Третя — це стиль життя. Чи то постійний стрес або нестача сві­жого повітря та сонечка, чи пору­шений сон або неправильне хар­чування.

Один з цих факторів або ж у комплексі можуть стати причиною розвитку погіршення зору з ран­нього віку.

Тому дуже важливою є рання діагностика, а за потреби — до­бір корекції (окуляри, контактні лінзи) чи методу лікування (апа­ратне лікування зору, «закри­вання» ока, яке краще бачить, призначення спеціальних очних крапель).

Є метод лікування, від якого діти у захваті, — це лікування за допомогою апаратів. Це безпеч­ний, безопераційний і ефектив­ний комплекс послідовних проце­дур, який допомагає за порушень акомодації, конвергенції, косині, амбліопії. Лікування проходить в ігровій формі, що викликає у ди­тини позитивні емоції та дає пла­нований результат

— Батьки часто запитують, як виявити зниження зору у своєї дитини?

— Хочу наголосити, що у дітей відсутній достатній життєвий до­свід, тому вони можуть і не скар­житися. Але ми повинні бути уваж­ними та пильними спостерігачами за їхньою щоденною поведінкою.

Якщо малюк почав скаржитися на те, що не бачить далеко, немає чіткості у предметах і все розми­те, не слід цього ігнорувати. Адже вчасно виявлена, для прикладу, короткозорість добре піддається корекції у віці до 10 років.

Організм дитини активно зрос­тає та розвивається. Більшість патологій проявляється саме в цей час. Виявити хворобу можна ще на початковому етапі та своє­часно допомогти оку розвиватися правильно.

Причинами хвороби можуть бути:

  • Значні навантаження на очі, особливо, якщо це початкова школа, коли спосіб життя дитини докорінно змінюється.
  • Відсутність фізичної актив­ності та відпочинку на свіжому по­вітрі.
  • Дефіцит вітамінів та мікро­елементів.

Раджу у жодному разі не ігно­рувати погіршення зору. Хвороби очей не минають самі собою, їх неможливо «перерости», і з часом вони можуть тільки ускладнюва­тися.

Своєчасні діагностичні заходи дозволять виявити захворювання на ранній стадії. У цьому періоді орган зору ще здатний боротися самотужки, і звичайної коригую­чої терапії буде достатньо для по­долання стану, що виник.

— Коли потрібно перевіряти зір у дитини?

— Моя відповідь — від наро­дження. Саме так, наші офталь­мологи за допомогою різних методів обстеження та апаратів мають можливість оцінити зір на­віть тримісячної дитини.

Відтак огляд дитячого офталь­молога проводимо навіть немов­лятам від 0. У такому віці можна встановити наявність/відсутність косини, схильність дитини до короткозорості/далекозорості тощо. Окрім огляду, проводимо вимірювання внутрішньоочного тиску, промивання носослізних шляхів та призначаємо відповідне лікування.

Отож, якщо зміни зору будуть помічені у дитини від народження й у віці до 14−15 років, лікар може запропонувати ефективне апа­ратне лікування без хірургічного втручання. Якщо скарг немає, то дітям, як і дорослим, рекомендую відвідувати окуліста 1 раз на рік.

— Які причини погіршення зору у дорослих?

— Найчастіше зниження го­строти зору у дорослих пов‘язане із тривалою роботою за комп‘ютером чи смартфоном.

Сучасні ґаджети небезпечні випромінюванням так званого си­нього світла, що пошкоджує сітків­ку ока, тому важливо обмежувати свій екранний час та працювати виключно в окулярах із необхід­ним захистом.

Також причинами можуть слу­гувати шкідливі звички. Куріння та алкоголь поступово руйнують не­рвову систему, що призводить до порушення функціонування зоро­вого апарату.

Ще одна причина — у вікових змінах організму. У більшості па­цієнтів після 40 років спостеріга­ється виникнення офтальмоло­гічних захворювань та погіршення гостроти зору, саме тому важливо регулярно відвідувати лікаря-офтальмолога.

— Чи потрібна певна підго­товка перед походом до ліка­ря?

— Перед візитом я б рекомен­дувала зменшити кількість часу, проведеного за комп’ютером та ґаджетами, до мінімуму, наскільки це можливо.

Під час прийому слід повідо­мити лікаря про вживання пев­них препаратів. Якщо на момент огляду ви проводите якесь лі­кування, то немає сенсу скасо­вувати його перед відвідинами лікаря. Але поінформувати його — варто.

Офтальмологічний огляд пе­редбачає огляд очного дна, тобто огляд судин та структур сітківки. Для цього використовують краплі, які розширюють зіниці. Після ви­користання таких крапель може спостерігатись нечіткість зору та труднощі під час роботи на близь­ких дистанціях. Тому, плануючи візит, бажано не бути за кермом у цей день.

Рекомендую також не планува­ти виконання роботи на близькій дистанції після огляду, якщо ви працюєте з документами чи за комп’ютером.

— Спорт та зір — ці поняття сумісні чи ні? Бо часто чуємо доволі суперечливі тверджен­ня.

— Насамперед спорт — це хо­роша профілактика і можливість зміцнити та поліпшити зорові функції. При цьому головне, щоб фізичні навантаження були помір­ними.

У випадку ж, якщо захворюван­ня вже діагностовано, варто більш відповідально підходити до вибо­ру виду спорту.

Якщо у людини патологія очей, то їй не слід займатися бороть­бою, баскетболом, волейболом, великим тенісом, футболом, сно­убордингом.

Якщо зорові порушення ви­ражені сильно, варто уникати ак­тивності з перепадами тиску. До таких відносять дайвінг, альпінізм, стрибки з парашутом.

За поганого зору краще від­дати перевагу бігу, плаванню, ходьбі, йозі, гімнастиці та вело­спорту. Під час такої активності пульс не підвищується різко, а на­вантаження на організм відносно низьке.

Можна тренувати очні м’язи, граючи у м’яч або бадмінтон. Кон­центрація на предмет — м’яч або волан — дозволяє поперемінно розслабляти і напружувати очі.

Займаючись гірськолижним спортом, треба максимально за­хистити очі за допомогою маски. Таким чином можна вберегти їх від гілок, а пекучі сонячні промені і опади не будуть відволікати.

Діти, які займаються спор­том професійно, можуть носити спеціальні нічні лінзи. Одягати їх удень не потрібно — корекція від­бувається в нічний час.

Щоб уникнути зайвих хвилю­вань щодо свого зору, раджу пе­ревірити сітківку та міцність очно­го дна до початку занять спортом.

— Ви детально розповіли про спорт і очі. А цікаво, чи вплива­ють пори року на наші очі, чи відчувають вони зміну сезонів?

— Традиційно люди все своє життя орієнтуються на чотири пори року. І в офтальмології ми теж враховуємо вплив сезонності на наші очі.

Уже традиційно з початком опалювального сезону у пацієнтів нашої клініки починаються скарги на сухість очей. Тому ми підбираємо для кожного пацієнта якісні краплі для ефективного їх зволо­ження.

Також під час зміни сезонів не­обхідно приймати вітаміни, осо­бливо в осінньо-зимовий період, коли загострюються всі хронічні процеси в організмі. Знижується імунітет на тлі холоду, короткого світлового дня та стресу, в якому зараз перебуває вся країна). Ві­тамінотерапію ми рекомендуємо своїм пацієнтам 2−3 рази на рік.

Створити комфорт для очей також допоможуть спеціальні процедури. Навіть депресивних станів стане менше, коли орга­нізм відчує, що про нього піклу­ються.

Тому, коли якісне зволоження, вітаміни та процедури релаксу для очей товаришують між собою і стоять на сторожі комфорту очей, жодна зміна сезонів не страшна.

— Ось ми і підійшли до запи­тання, яке найчастіше ставлять люди: які продукти треба їсти, щоб мати 100-відсотковий зір?

— Так, питання корисних про­дуктів актуальне завжди. Підви­щена потреба в таких продуктах настає в осінньо-зимовий період. Тому не варто забувати, що перше місце у цьому списку посідає чор­ниця, яка містить вітаміни групи В, А, С, що володіють чудовими ан­тиоксидантними властивостями. Корисним є гарбуз, що містить велику кількість вітаміну D та бе­та-каротину. Він особливо смакує восени у вигляді каші з сухофрук­тами.

«Смачні ліки» на всі сезони — чорний шоколад, який містить фосфор, кальцій та магній. Головне — не переборщити з кількістю, раджу вживати кілька шматочків на добу.

Ще один продукт, який смакує всім, — кисломолочний сир. Тут існує безліч смачних рецептів, проте раджу починати свій день з необробленого термічно сиру з фруктами.

Не можна обійтися і без морк­ви. Для кращого засвоєння обов’язково слід поєднувати її зі сме­таною чи олією.

Слід споживати грейпфрут, який збагатить раціон каротином, калієм, кальцієм та клітковиною, шпинат, бо в ньому велика кіль­кість лютену, що допомагає під­тримувати в здоровому стані капі­ляри сітківки.

Важливою в раціоні є риба че­рез вміст всім відомої омега-3, яка запобігає розвитку вікових змін макули; горіхи — декілька штук на день дадуть запас цинку, селену та вітамінів (A, B, E, C, Р).

Капуста. Хоч називаю її остан­ньою в списку, та вона не остання за важливістю для зору, славить­ся вмістом вітаміну С, фосфо­ру, калію, клітковини та великою кількістю біологічно активних ре­човин. Дефіцит певних елементів може бути наслідком вікових змін, щадної дієти або недостатньо збалансованого раціону.

— Після такої кількості ко­рисної та цікавої інформації що і ще ви б порадили людям?

— Ще раз хочу наголосити, що вчасна діагностика та правильна корекція є важливими кроками для збереження зору. Регулярні офтальмологічні перевірки, вико­ристання окулярів або контактних лінз за рекомендацією лікаря, а також контроль часу, проведеного перед екранами пристроїв, — все це може знизити ризик прогресу­вання очних хвороб.

Закликаю всіх не забувати, що зорове здоров’я — це вкрай важ­ливий аспект загального благопо­луччя. Наполегливо рекомендую за перших симптомів записатись до лікарів на обстеження зору.

Схожі новини