Чорну смородину куштувати — хвороб не знати
Чорна смородина — одна з найулюбленіших ягід. Крім чудового смаку, вона дуже корисна для організму. Завдяки цілющим властивостям часто застосовується в народній медицині з лікувальною і профілактичною метою
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494889/chorna-smorodyna.jpg)
Хімічний склад
Без перебільшення можна сказати, що чорна смородина — це комора вітамінів і здоров’я. Ягоди чорної смородини містять вітаміни С, В, Р, провітамін А, цукри, пектинові речовини, фосфорну кислоту, ефірну олію, дубильні речовини, вітамін К, каротин, вона багата на солі калію, солі фосфору і заліза.
Листя смородини містить фітонциди, магній, марганець, сірку, срібло, мідь, свинець, ефірну олію і вітамін С. Що стосується вітаміну С, то тут чорна смородина — лідер серед інших рослин. Для забезпечення добової потреби в аскорбіновій кислоті людині досить з'їдати 15−20 ягід.
Корисні та лікувальні властивості
З лікувальною метою використовують ягоди і листя чорної смородини.
Вчені визнали чорну смородину найкориснішою для здоров’я ягодою. Вона підвищує імунітет і опірність організму різним захворюванням.
Корисні властивості чорної смородини відомі багатьом: її листя і ягоди використовуються й для лікування ниркових каменів, хвороб печінки та дихальних шляхів. Вживання ягід смородини надзвичайно корисне за атеросклерозу.
Вміст великої кількості вітамінів С, Р і К роблять смородину незамінною для профілактики і лікування діабету та атеросклерозу, позбавляють анемії, виводять з депресії. Фенольні речовини та ефірні олії, які містяться у чорній смородині, виявляють високу антимікробну активність.
У її листі набагато більше, ніж в інших ягодах, аскорбінової кислоти. Це дозволяє використовувати листочки чорної смородини як дієвий антисептичний, протиревматичний, сечогінний, протизапальний, очищувальний і тонізуючий засіб.
Листя і ягоди чорної смородини придатні для профілактики і лікування авітамінозів, сильної втомлюваності. Вони корисні у випадках напруженої розумової і фізичної праці, служать джерелом вітамінів, рекомендуються для лікування ревматизму і подагри, мозолів, «натоптишів», для загоєння ран і відновлення сил в післяопераційний період, для лікування діатезів та інших дерматологічних проблем.
Чорна смородина має властивість запобігати раковим захворюванням і оберігати від хвороб серцево-судинної системи. А також запобігає ослабленню розумових здібностей у людей похилого віку, хворобі Альцгеймера, діабету, регулярне її вживання дозволяє надовго зберегти гостроту зору.
Відвари з ягід чорної смородини допомагають за недокрів'я, гіпертонії, кровоточивості ясен, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритів.
Ванни з відвару листя смородини застосовують у випадках різних висипів і шкірних захворювань.
Настій з листя цієї ягоди сприяє звільненню організму від надлишку сечової і пуринової кислот. Використовують його також як потогінний, легкий проносний засіб, за кровотеч і порушення обміну речовин.
Чорна смородина — чудовий косметичний засіб. Її використовують у виготовленні мила ручної роботи, сік втирають у нігтьову пластинку, а кашку з нестиглих ягід накладають на пігментні плями та акне.
Протипоказання
Не слід вживати чорну смородину у випадках тромбофлебіту через високий вміст у ній вітаміну К і фенольних сполук, які здатні підвищувати згортальну здатність крові.
Підготувала Галина Вербицька.