Передплата 2024 ВЗ

Ноги — в руки!

Реабілітація після операції на варикозно розширених венах повинна тривати місяць. Потім раз на рік потрібно відвідувати лікаря

За статистикою, судинні «зірочки» мають 43% чоловіків та 55% жінок; варикозне розширення вен – 16% і 29%, відповідно. Фото HennepinHealthcare
За статистикою, судинні «зірочки» мають 43% чоловіків та 55% жінок; варикозне розширення вен – 16% і 29%, відповідно. Фото HennepinHealthcare

Зауважили, що під кінець дня починають боліти та набрякати ноги? Це може бути пов’язано зі спекою, проте не варто виключати й таку причину, як патологічні зміни у венах.

За підрахунками фахівців, в Україні від варикозного розширен­ня вен страждає 10 млн людей, з них 5 тисяч мають ускладнення у вигля­ді тромбозів. За варикозу венозні клапа­ни втрачають еластичність, і кров замість того, щоб текти з поверхневих у глибокі ділянки, тече в протилежному напрямку. Як наслідок, тиск у судинах підвищується й вени розширюються, подовжуються, стають звивистими. Тромбоз — це коли в патологічний процес втягуються глибокі вени, в яких утворюються згустки крові.

Як пояснює судинний хірург Іштван Маркуш, варикозне розширення поверх­невих вен — це хронічне захворювання, яке проявляється судомами та набряка­ми, відчуттям печіння, швидкою втомлю­ваністю ніг і появою на них трофічних ви­разок. З варикозом можна ходити довго, але без лікування хвороба рано чи пізно призведе до серйозних ускладнень. Най­небезпечнішим з них є гострий тромбоф­лебіт поверхневих вен, який може поши­рюватися на глибокі судини й викликати тромбоемболію легеневої артерії, коли свіжий тромб, який сформувався у глибо­кій вені, відривається від стінки судини та потрапляє в легені.

Іншим доволі поширеним ускладнен­ням є трофічні виразки нижніх кінцівок. Тривожним «дзвіночком», який вимагає негайного звернення до судинного хі­рурга, медики називають гіперпігмента­цію, коли шкіра на ногах темніє.

Варикоз може також вилитися у ма­сивну кровотечу, що призведе до анемії, нерідко важкої, коли рівень гемоглобі­ну знижується до 6,5−7,9 г/дл за нор­ми понад 13 г/дл для чоловіків і більш як 12 г/дл для жінок.

Захворювання прогресує поступово, та якщо на ранніх стадіях можна обійтися зміною способу життя й прийомом меди­каментів, то більш пізні вимагають хірур­гічного лікування.

На сьогодні виділяють 6 основних стадій варикозу:

  • стадія — коли видимих проявів хвороби ще немає, але вже турбують важкість і судоми в ногах;
  • стадія — коли з’являються судинні «зірочки» (під шкірою формуються дрібні венозні сіточки), а також по ночах можуть турбувати судоми м’язів литок;
  • стадія — вени нижніх кінцівок збільшуються в розмірах, стають вира­женими;
  • стадія — ноги набрякають, і набряк не сходить навіть після відпочинку;
  • стадія — на шкірі та у підшкірно-жировій клітковині виникають трофічні зміни: ліподерматосклероз, коли шкіра атрофується і твердне, дерматит, коли виникає запалення, що призводить до порушення структури тканин, тощо;
  • стадія — трофічна виразка загоюється;
  • стадія — трофічна виразка знову відкривається й без втручання вже не за­гоюється.

Як зазначає Іштван Маркуш, у випадку варикозу застосовують два методи опе­ративних втручань.

Перший — це відкриті стандартні ве­нектомії, коли хірург проводить розріз у паху та видаляє стовбур вени. Такі опе­рації є достатньо травматичними.

Другий метод — термальний. Це або електроваскулярна лазерна коагуляція, або радіочастотна абляція. Такі опера­ції не передбачають великих розрізів, а отже, є менш травматичними для пацієн­тів. Перевагами є також відсутність бо­льових відчуттів, рубців і швів й короткий період госпіталізації. Сама операція три­ває менш як одну годину.

Хвороба може повертатися, тож щоб закріпити результат після операції, необ­хідно пройти реабілітацію:

  • впродовж одного місяця носити компресійні панчохи ІІ ступеня компресії;
  • за призначенням лікаря приймати препарати з вмістом флавоноїда діосмі­ну (венотоніки);
  • протягом двох тижнів обмежити фі­зичні навантаження;
  • раз на рік відвідувати спеціаліста, який комплексно обстежить нижні кінців­ки.