Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Небезпека бажаної прохолоди у спеку

Літо для багатьох — це яскраве сонце, тривалі прогулянки, різноманітність свіжих фруктів та ягід, а також морозиво, холодні напої, купання у не завжди придатних для цього водоймах і, звичайно ж, кондиціонери. Як результат — переохолодження, ангіна, отит…

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У спекотну погоду навіть склянка холодного лимонаду чи морозиво може призвести до сумних результатів, — внаслі­док різкого перепаду температур та переохолодження значно знижується місцевий захист слизової оболонки, починає розвива­тися запальний процес.

Як результат — ангіна, фарингіт та ін. захворювання. Не слід недо­оцінювати небезпеку ангіни, адже вона може дати ускладнення на весь організм і спричинити захворюван­ня серця, нирок, суглобів. Захворіти можна й після потрапляння зі спекот­ної вулиці у приміщення, під холод­ний струмінь повітря з кондиціонера. Стандартна температура роботи кон­диціонера в літній період — 20 гра­дусів. А коли людина опиняється на вулиці, особливо після робочого дня, проведеного в атмосфері штучного клімату, може статися температурний шок. Температура комфорту в примі­щенні має бути на 3−5 градусів ниж­чою, ніж на вулиці.

Причиною розвитку отиту, гай­мориту, синуситу влітку стає купан­ня в озерах та річках. На жаль, не всі водойми відповідають санітарно-гі­гієнічним нормам, в результаті за­бруднена вода потрапляє в ніс і вуха. Слизовою носа хвороботворні мікро­би можуть проникнути в гайморові пазухи, що може спровокувати сину­сит і гайморит. Різні мікроорганізми проникають в організм через слизову оболонку носоглотки, після цього про­ходять «бар'єр» у вигляді мигдалин. Тож при ослабленні їхніх захисних сил навіть незначний нежить може пере­рости у серйозну проблему.

Як не зіпсувати літній відпочинок?

  • купайтеся тільки у тих водоймах, які призначені для цього;
  • пам’ятайте, оптимальна темпера­тура води для купання 23−24 градуси;
  • уникайте сильних подразників: три­валого перебування на сонці, тривалої дії холодної води, занадто низької темпера­тури повітря;
  • не забувайте про небезпеку хо­лодних напоїв у спеку, різкого охоло­дження горла;
  • при потраплянні води у вуха реко­мендується їх насухо витирати, не тор­каючись внутрішнього боку слухового проходу.

Перед літньою відпусткою на морі (особливо якщо збираєтеся займатися дайвінгом) рекомендується відвідати ЛОР-лікаря та, за необхідності, про­вести профілактичні заходи (напри­клад, промивання пробок), які допо­можуть уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

Олеся Данилюк, отоларинголог, лікар вищої категорії.

Схожі новини