Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спаржа — «королівський продукт»

Спаржа — дивовижно смачний і корисний делікатес. Переоцінити її корисні властивості неможливо, цей овоч — справжня природна комора вітамінів

Спаржа
Спаржа

Її називають «королівським продуктом», адже завдяки чудовим смаковим якостям ще кілька століть тому спаржа вважалася вишуканим делікатесом, який подавався на столи імператорів і королів.

Яка буває спаржа?

Аспарагус — гілляста колюча рослина, знайома всім, однак не всі знають, що мо­лоді пагони аспарагуса — делікатес, який має ніжний, приємний тонкий смак. Ко­ристь спаржі - науково доведений факт.

У їжу вживається лише верхня частина стебел спаржі. Молоді пагони спаржі йдуть у їжу у свіжому вигляді, але їх також варять, тушкують, підсмажують, запікають, консер­вують і додають до різних страв.

У магазинах, як правило, можна придба­ти два види спаржі - зелену і білу.

Довший час вважалося, що біла спаржа краща ніж зелена. Вона була відома як їжа аристократів, і її готували в кращих ресто­ранах та закладах Європи. Однак згодом цей стереотип був зруйнований, і зелену спаржу почали вживати нарівні з білою, оскільки вона має більш яскравий смак і, як виявилося, ще й дуже багато корисних властивостей. Наприклад, на відміну від бі­лої, зелена спаржа містить хлорофіл, який забезпечує наші тканини киснем.

Хімічний склад

Спаржа поєднує в собі безліч корисних якостей. Вона легко засвоююється, містить мало калорій, і до її складу входить чимало вітамінів і корисних речовин.

У спаржі містяться вітаміни В1, В2, В9, С, Е, А, РР, макро- і мікроелементи — цинк, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, а та­кож білки і вуглеводи.

Спаржа багата на каротин, сапонін та аспарагін (речовину, яка бере участь у син­тезі білка).

Корисні властивості

Спаржу рекомендують тим, хто переніс інфаркт, оскільки аспарагін, що міститься в ній, стимулює роботу серцевого м’яза, сприяє розширенню судин і зниженню кров’яного тиску, допомагає виводити з організму аміак.

За рахунок кальцію і фосфору спар­жа корисна для кісткової тканини. Залізо і магній беруть участь у кровотворенні, цинк потрібен нам для загоєння ран і зміцнення сполучних тканин, бета-каротин — позитив­но впливає на зір, покращує стан шкіри.

Спаржа має заспокійливу дію завдяки вмісту магнію, а за рахунок калію є непо­ганим сечогінним засобом. Також містить йод, особливо корисний жінкам.

Корисна спаржа для запобігання та лі­кування пелагри (один з видів авітамінозу), гепатиту, цирозу печінки, атеросклерозу.

Завдяки великій кількості фолієвої кис­лоти (вітамін В9), спаржу рекомендується вживати вагітним — вона сприяє нормаль­ному розвитку плоду. Крім того, корисні властивості фолієвої кислоти допомагають клітинам крові і запобігають захворюван­ням печінки.

Ще спаржа містить грубі волокна і спри­яє травленню.

Хворим на простатит, набряки, цукровий діабет і тим, хто має проблеми з сечови­пусканням, спаржа послужить непоганою допомогою в лікуванні.

Спаржевий сік добре допомагає в кос­метології. Він має відлущувальні, очисні і пом’якшувальні властивості, що робить його корисним для обличчя.

Однак вживати в їжу спаржу можна не всім. У людей, чутливих до речовин, при­сутніх в цій рослині, може бути індивідуаль­на непереносимість продукту. Наприклад, сапонін подразнює слизову шлунка, тому спаржу не можна їсти в період загострення захворювань травного тракту. Спаржа про­типоказана за гострого циститу, простати­ту та суглобового ревматизму.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини