Передплата 2024 «Добрий господар»

Коронавірус відкрив в Україні «другий фронт»

Захворюваність і смертність зростає у всіх областях. Медики закликають зробити бустерне щеплення

Перший випадок “Кракена” в Україні виявили наприкінці лютого цього року. Як зауважують епідеміологи, новий варіант коронавірусу дуже заразний. Фото FDA
Перший випадок “Кракена” в Україні виявили наприкінці лютого цього року. Як зауважують епідеміологи, новий варіант коронавірусу дуже заразний. Фото FDA

Попри те, що в Україні понад рік триває велика війна, COVID-19 також нікуди не дівся. Понад те: хвороба відкрила «другий фронт». Хороша новина: у ВООЗ спрогнозували, що пандемія завершиться цього року. Погана: коронавірусна інфекція забрала щонайменше 7 мільйонів життів й продовжує вбивати невакцинованих, людей старшого та похилого віку, пацієнтів з важкими супутніми захворюваннями.

У лютому Україною почав активно поширюватися новий під­вид COVID-штаму Омікрон XBB.1.5 «Кракен». Від інших він відрізняється коротким інкубаційним періодом: від моменту інфікування до появи перших симптомів може минути лише чотири години. Крім того, «Кракен» не викликає втрати смаку чи нюху. Пе­реноситься пацієнтами, як правило, легше, але є більш заразним.

Для епідеміологів чергова мутація вірусу несподіванкою не ста­ла. Так само як і той факт, що новий підвид почав домінувати, адже кожна нова мутація витісняє попередню. Не дивує лікарів й зрос­тання смертності. В Україні й до війни населення не надто активно вакцинувалося, а з початком повномасштабного вторгнення дина­міка щеплень помітно сповільнилася.

Крім базового курсу імунізації проти коронавірусу, який пе­редбачає введення двох доз вакцини, потрібно отримати ще два бустерні щеплення. Нагадування про це регулярно надходять українським пацієнтам у додатку Helsi.me. Подбати про захист від інфекції потрібно передусім людям з груп ризику.

За інформацією генеральної директор­ки Львівського обласного центру контр­олю та профілактики хвороб Міністер­ства охорони здоров’я України Наталії Іванченко, лише за тиждень, з 3 по 9 берез­ня, від ускладнень COVID-19 на Львівщині померло 18 людей, 17 з яких узагалі не були щеплені. Один хворий отримав тільки одну дозу вакцини. Всі померлі мали хронічні за­хворювання. Шестеро були віком від 50 до 70 років, одинадцятеро — віком 70+, і лише один мав менш як 50 років. Частина пацієн­тів зволікала зі зверненням по медичну до­помогу. Втім, частина зробила це вчасно. Попри це, врятувати їх не вдалося. Загалом за весь період пандемії від ускладнень ко­ронавірусної інфекції у Львівській області померло майже 6,9 тис. людей.

За останні тижні показники захворюва­ності й смертності від коронавірусу попо­взли вгору по всіх регіонах: на Кіровоград­щині, Хмельниччині, Волині, Черкащині, Київщині, у Житомирській, Тернопільській областях тощо.

За появи застудних симптомів невро­лог, «доказовий лікар» та давній поборник «фуфломіцинів» Євген Скрипник закликає не займатися самолікуванням і не бігти в аптеку по противірусні препарати. Ні у ви­падках ГРВІ, ні грипу, ні COVIDу-19 ці ліки не діють. «Одна упаковка противірусних ко­штує 200−300 гривень. У кращому випадку від них не буде користі, в гіршому — можуть виникнути побічні ефекти, зокрема алер­гічна реакція. Краще придбайте фрукти, — радить фахівець. — Якщо ваш сімейний чи терапевт призначає вам ці препарати — за­бирає гроші з вашого гаманця й віддає їх фармкомпаніям. Не існує жодного рандо­мізованого клінічного дослідження, яке б довело, що противірусні засоби, котрі про­даються в наших аптеках та рекламуються по телебаченню, є ефективними за ГРВІ. Єдині противірусні, ефективність яких до­ведено за інфікування окремими штамами грипу, є інгібітори нейромінідази: озельта­мівір, таміфлю і занамівір. Діють вони лише в першу добу захворювання. Призначати їх може тільки лікар».

«Єдиним надійним засобом для профі­лактики грипу, COVID-19 й інших гострих респіраторних вірусних інфекцій є вакцина­ція», — наголошує лікар.

Нагадаємо, щеплення від коронавірусу є безплатним, вакцини є в достатній кількос­ті. У МОЗ рекомендують не чекати завер­шення пандемії, а вколоти «бустер».

Схожі новини