Вітаміни потрібні організму завжди
Холодна пора може погано позначитися на здоров'ї, особливо якщо не підтримувати організм вітамінами та фізичною активністю. Лікарі радять постійно поповнювати дефіцит корисних речовин, а взимку — як ніколи
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/484447/vitaminy.jpg)
Вітаміни належать до групи мікронутрієнтів, тобто потрібні організму завжди, але в малих дозах — рахунок йде на мілі- або навіть мікрограми. Дефіцит буває трьох видів. Перший — авітаміноз, повна відсутність будь-якого вітаміну. Другий — гіповітаміноз, частковий брак. І третій — так звана субнормальна забезпеченість. Поповнити вітамінний баланс в організмі можна, грамотно склавши щоденне меню, а значить, ознайомитися з кожним вітаміном і дізнатися, в яких продуктах вони містяться.
Вітамін С (аскорбінову кислоту) як панацею від респіраторних інфекцій розглядали вчені ще з 1930-х років. Але пік популярності цієї теорії припав на 1970-ті, коли Нобелівський лауреат Лайнус Полінг випустив книгу «Вітамін С та звичайна застуда».
Добова норма вітаміну — 60−80 мг. Поповнити запаси аскорбінової кислоти можна, додаючи до раціону зелень, яблука, смородину, цитрусові, болгарський перець, а також шипшину.
Вітамін Е, він же токоферол, — «образ збірний». До нього входять вісім фракцій цієї речовини: альфа-, бета-, дельта-, гамма-токоферол і альфа-, бета-, дельта-, гамма-токотрієнол. «Токоферол» перекладається як «що виробляє потомство», «що несе життя». І наукові дослідження підтвердили його значущість у підтримці репродуктивних функцій. Також вітамін Е є основою для вироблення гормонів та ферментів, потрібен організму для синтезу колагену в підшкірному шарі та кістках.
Добова норма токоферолу — 7−25 мг. Оскільки вітамін Е жиророзчинний, поповнити його запаси можна насамперед за рахунок рослинних олій — лляної, оливкової, кукурудзяної, соняшникової. Але найбільша доза речовини в олії із зародків пшениці - 149,4 мг. Вітамін Е є в горіхах, насінні, листових салатах, зелені, броколі, авокадо, бобових.
Вітамін А. Цю речовину, виділену із жирів, спершу охрестили «фактором зростання». З продуктів харчування він потрапляє в організм під виглядом своїх попередників — каротиноїдів та ретинолу. Останній бере участь у синтезі зорового пігменту родопсину, який виробляється у сітківці. Не обійтися без цього вітаміну і регенерації тканин: він захищає шкіру від передчасного старіння. У чистому вигляді вітамін, А можна виявити лише в продуктах тваринного походження (молоці, вершковому маслі, яйцях, печінці). У рослинній їжі він є у формі каротиноїдів. Ним багаті томати та морква. Добова норма вітаміну, А — 900 мкг.
Сонячний вітамін D. Колись його називали не інакше як «народжений світлом». Що нестача цієї речовини призводить до рахіту, англійські лікарі дізналися ще в Середньовіччі. Пізніше статус ліків від цієї хвороби отримав риб’ячий жир. А в 1919 році вчені дійшли висновку, що її здатне перемогти і сонячне світло. Добова доза вітаміну D — 10 мкг. Його можна отримати з кисломолочних продуктів, сирих яєчних жовтків, вершкового масла, морепродуктів та печінки риб.
Вітаміни групи В. Насамперед вони задіяні у роботі багатьох систем організму. Ось, наприклад, В12 — ціанкобламін. Саме його найчастіше не вистачає вегетаріанцям та літнім людям. Без В3 не обійтися за розподілу клітин, синтезу гормонів. Він розширює судини, а заразом бореться з «поганим» холестерином. Важливим і цінним є вітамін В6. Часто вітаміни групи B рекомендують у випадках анемії, неврологічних та психіатричних порушень — неврозів, затяжної депресії, апатії.
Добова норма В6 — 700−900 мкг. Найкраще джерело речовини — яловича печінка та нирки, морська риба. В3 у великих кількостях можна отримати з печінки, тунця, індички та пивних дріжджів. Є він і в рослинній їжі - картоплі, бобових, горіхах, зелених листових овочах.
Підготувала Дар’я Міхєєва