Передплата 2024 «Добрий господар»

Вітаміни потрібні організму завжди

Холодна пора може погано позначитися на здоров'ї, особливо якщо не підтримувати організм вітамінами та фізичною активністю. Лікарі радять постійно поповнювати дефіцит корисних речовин, а взимку — як ніколи

ФОто ілюстративне
ФОто ілюстративне

Вітаміни належать до групи мікро­нутрієнтів, тобто потрібні організму завжди, але в малих дозах — рахунок йде на мілі- або навіть мікрограми. Дефіцит буває трьох видів. Перший — авітаміноз, повна відсутність будь-якого вітаміну. Другий — гіповітамі­ноз, частковий брак. І третій — так звана субнормальна забезпеченість. Поповнити вітамінний баланс в орга­нізмі можна, грамотно склавши що­денне меню, а значить, ознайомити­ся з кожним вітаміном і дізнатися, в яких продуктах вони містяться.

Вітамін С (аскорбінову кислоту) як панацею від респіраторних ін­фекцій розглядали вчені ще з 1930-х років. Але пік популярності цієї теорії припав на 1970-ті, коли Нобелівський лауреат Лайнус Полінг випустив кни­гу «Вітамін С та звичайна застуда».

Добова норма вітаміну — 60−80 мг. Поповнити запаси аскорбі­нової кислоти можна, додаючи до раціону зелень, яблука, смородину, цитрусові, болгарський перець, а також шипшину.

Вітамін Е, він же токоферол, — «образ збірний». До нього входять вісім фракцій цієї речовини: альфа-, бета-, дельта-, гамма-токоферол і альфа-, бета-, дельта-, гамма-то­котрієнол. «Токоферол» переклада­ється як «що виробляє потомство», «що несе життя». І наукові дослі­дження підтвердили його значу­щість у підтримці репродуктивних функцій. Також вітамін Е є основою для вироблення гормонів та фер­ментів, потрібен організму для син­тезу колагену в підшкірному шарі та кістках.

Добова норма токоферолу — 7−25 мг. Оскільки вітамін Е жиро­розчинний, поповнити його запаси можна насамперед за рахунок рос­линних олій — лляної, оливкової, кукурудзяної, соняшникової. Але найбільша доза речовини в олії із зародків пшениці - 149,4 мг. Віта­мін Е є в горіхах, насінні, листових салатах, зелені, броколі, авокадо, бобових.

Вітамін А. Цю речовину, виділе­ну із жирів, спершу охрестили «фак­тором зростання». З продуктів хар­чування він потрапляє в організм під виглядом своїх попередників — каротиноїдів та ретинолу. Остан­ній бере участь у синтезі зорового пігменту родопсину, який виро­бляється у сітківці. Не обійтися без цього вітаміну і регенерації тканин: він захищає шкіру від передчасного старіння. У чистому вигляді вітамін, А можна виявити лише в продуктах тваринного походження (молоці, вершковому маслі, яйцях, печінці). У рослинній їжі він є у формі кароти­ноїдів. Ним багаті томати та морква. Добова норма вітаміну, А — 900 мкг.

Сонячний вітамін D. Колись його називали не інакше як «наро­джений світлом». Що нестача цієї речовини призводить до рахіту, англійські лікарі дізналися ще в Се­редньовіччі. Пізніше статус ліків від цієї хвороби отримав риб’ячий жир. А в 1919 році вчені дійшли висновку, що її здатне перемогти і сонячне світло. Добова доза вітаміну D — 10 мкг. Його можна отримати з кис­ломолочних продуктів, сирих яєч­них жовтків, вершкового масла, мо­репродуктів та печінки риб.

Вітаміни групи В. Насамперед вони задіяні у роботі багатьох сис­тем організму. Ось, наприклад, В12 — ціанкобламін. Саме його найчас­тіше не вистачає вегетаріанцям та літнім людям. Без В3 не обійтися за розподілу клітин, синтезу гормонів. Він розширює судини, а заразом бореться з «поганим» холестери­ном. Важливим і цінним є вітамін В6. Часто вітаміни групи B рекоменду­ють у випадках анемії, неврологіч­них та психіатричних порушень — неврозів, затяжної депресії, апатії.

Добова норма В6 — 700−900 мкг. Найкраще джерело речовини — яловича печінка та нирки, морська риба. В3 у великих кількостях можна отримати з печінки, тунця, індички та пивних дріжджів. Є він і в рослин­ній їжі - картоплі, бобових, горіхах, зелених листових овочах.

Підготувала Дар’я Міхєєва

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень