Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замість свинини — риба, замість картоплі - кускус

Варто обирати легкі здорові продукти, які швидко готуються. Чудова ідея — сформувати з них святкове меню, уникнувши значних фінансових витрат і переїдання

Фото HelpGuide
Фото HelpGuide

Попри повітряні тривоги, ракетні обстріли й тривожні новини про черговий ворожий наступ, душа українця прагне свята. За можливості кожен з нас намагається накрити святковий стіл, поставити на нього гарний посуд та смачні домашні наїдки. Запросити найближчих. Пригостити їх «фірмовими» стравами: салатом, який в інші дні «руки не доходять» приготувати, ситною печенею, вишуканим десертом. Фахівці Міністерства охорони здоров’я застерігають: коли ми не зосереджуємося на процесі прийому їжі, а зайняті бесідами, ризикуємо переїсти.

Щороку на початку січ­ня медики нагадують, що органи нашої трав­ної системи можуть не «пробіг­ти святкового марафону», і за­лежить це від стану здоров’я людини. Чи є в неї генетична схильність до цукрового діа­бету? Чи не хворіє вона на жи­ровий гепатоз або гастрит? Чи немає у неї каменів у жовчно­му і дивертикул у кишківнику? Наскільки легко набирає вагу і наскільки швидко позбуваєть­ся зайвих кілограмів? Утім, на­віть здорові люди з ідеальними параметрами тіла, з'ївши й ви­пивши понад норму, можуть ще кілька днів відчувати диском­форт.

Експерти рекомендують до­тримуватися принципів таріл­ки здоров’я щодня, зокрема на свята. Це не передбачає ні біль­ших видатків на харчування, ні підрахунку калорій. Поради — максимально прості, тож їх лег­ко буде запам’ятати, щоб ко­ристуватися ними й у будні.

  • Біле м’ясо корисніше за червоне. То приготуйте основну страву з птиці!

Як варіант — із телятини.

  • Якщо вирішили приготува­ти рибу, віддайте перевагу мор­ській. Рибні страви бажано їсти не рідше, ніж 2−3 рази на тиж­день. Хорошим вибором дієто­логи вважають судак, минтай, хек, лосось і несолоний оселе­дець.
  • Протягом дня ми повинні з'їдати не менш як 300 грамів овочів. Доповніть основну стра­ву салатом з капустою, огірками чи листям салату.
  • Для гарніру краще обрати не картоплю (не надто корис­но, та й, погодьтеся, банально), а цілозернові каші: гречку, не­шліфований рис тощо. Пасту го­туйте з твердих сортів пшениці. Вона і смачніша, і корисніша, і не розвариться.
  • Подбайте, щоб на столі було менше оброблених про­дуктів із великим вмістом жиру, солі та цукру: соусів, копченос­тей, ковбаси, снеків (солених горішків, картопляних і бана­нових чипсів, попкорну, кре­керу, шоколадних батончиків), адже вони стимулюють переїдання.
  • Готуючи страви, додавай­те менше солі, але більше на­туральних прянощів: розмарин, базилік, коріандр тощо.
  • Врахуйте, що переїдан­ня може призвести до відчут­тя втоми, сонливості, важкості у шлунку, здуття живота, закре­пів, печії. Не їсти цілий день, а потім з'їсти великі порції різних страв за один раз — погана ідея. Тим паче, якщо завтра плануєте вийти на роботу. Краще їсти по­троху протягом дня або органі­зувати перед застіллям здоро­вий перекус.

Чекаєте на обід гостей? За­мість курячих відбивних з карто­пляним пюре приготуйте більш оригінальну й здорову альтер­нативу — філе хека на подуш­ці з кускусу та овочів за ре­цептом відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка для національного проєкту «Про здорове». Приготування займе лише 20 хвилин. Духовку вмика­ємо на 10, а кускус — крупа, яку навіть не треба варити! Ідеаль­не рішення на час «блекаутів».

Що потрібно (в розрахунку на одну порцію):

  • одне філе хека (200 г);
  • 30 г кускусу;
  • 2 томати чері;
  • половина невеликої черво­ної цибулини;
  • половина лимона;
  • щіпка плодів фенхелю;
  • оливкова, а якщо немає, то соняшникова олія;
  • сіль, перець — на свій смак

Як приготувати:

Висипте кускус у невели­ку миску й залийте окропом, накрийте кришкою та дайте настоятися протягом п’яти хви­лин.

Тим часом обсмажте на олії тонко нарізану цибулю й тома­ти. Додайте спеції та сік з чверті лимона. Викладіть розпарений кускус, добре вимішайте і зні­міть сковорідку з вогню.

Філе трохи підсоліть. Викла­діть кускус з овочами на перга­мент. Зверху — рибу. Загорніть у конверт та перев’яжіть з двох боків кулінарною ниткою. По­ставте у розігріту до +1800С ду­ховку на 10 хвилин.

Обережно дістаньте й роз­крийте конверт. Подавайте на тарілці, поливши хек соком чверті лимона.

Насолоджуйтеся дивовиж­ним смаком і… будьте здорові!

Схожі новини