Замість свинини — риба, замість картоплі - кускус
Варто обирати легкі здорові продукти, які швидко готуються. Чудова ідея — сформувати з них святкове меню, уникнувши значних фінансових витрат і переїдання
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/481304/zastillya.jpg)
Попри повітряні тривоги, ракетні обстріли й тривожні новини про черговий ворожий наступ, душа українця прагне свята. За можливості кожен з нас намагається накрити святковий стіл, поставити на нього гарний посуд та смачні домашні наїдки. Запросити найближчих. Пригостити їх «фірмовими» стравами: салатом, який в інші дні «руки не доходять» приготувати, ситною печенею, вишуканим десертом. Фахівці Міністерства охорони здоров’я застерігають: коли ми не зосереджуємося на процесі прийому їжі, а зайняті бесідами, ризикуємо переїсти.
Щороку на початку січня медики нагадують, що органи нашої травної системи можуть не «пробігти святкового марафону», і залежить це від стану здоров’я людини. Чи є в неї генетична схильність до цукрового діабету? Чи не хворіє вона на жировий гепатоз або гастрит? Чи немає у неї каменів у жовчному і дивертикул у кишківнику? Наскільки легко набирає вагу і наскільки швидко позбувається зайвих кілограмів? Утім, навіть здорові люди з ідеальними параметрами тіла, з'ївши й випивши понад норму, можуть ще кілька днів відчувати дискомфорт.
Експерти рекомендують дотримуватися принципів тарілки здоров’я щодня, зокрема на свята. Це не передбачає ні більших видатків на харчування, ні підрахунку калорій. Поради — максимально прості, тож їх легко буде запам’ятати, щоб користуватися ними й у будні.
- Біле м’ясо корисніше за червоне. То приготуйте основну страву з птиці!
Як варіант — із телятини.
- Якщо вирішили приготувати рибу, віддайте перевагу морській. Рибні страви бажано їсти не рідше, ніж 2−3 рази на тиждень. Хорошим вибором дієтологи вважають судак, минтай, хек, лосось і несолоний оселедець.
- Протягом дня ми повинні з'їдати не менш як 300 грамів овочів. Доповніть основну страву салатом з капустою, огірками чи листям салату.
- Для гарніру краще обрати не картоплю (не надто корисно, та й, погодьтеся, банально), а цілозернові каші: гречку, нешліфований рис тощо. Пасту готуйте з твердих сортів пшениці. Вона і смачніша, і корисніша, і не розвариться.
- Подбайте, щоб на столі було менше оброблених продуктів із великим вмістом жиру, солі та цукру: соусів, копченостей, ковбаси, снеків (солених горішків, картопляних і бананових чипсів, попкорну, крекеру, шоколадних батончиків), адже вони стимулюють переїдання.
- Готуючи страви, додавайте менше солі, але більше натуральних прянощів: розмарин, базилік, коріандр тощо.
- Врахуйте, що переїдання може призвести до відчуття втоми, сонливості, важкості у шлунку, здуття живота, закрепів, печії. Не їсти цілий день, а потім з'їсти великі порції різних страв за один раз — погана ідея. Тим паче, якщо завтра плануєте вийти на роботу. Краще їсти потроху протягом дня або організувати перед застіллям здоровий перекус.
Чекаєте на обід гостей? Замість курячих відбивних з картопляним пюре приготуйте більш оригінальну й здорову альтернативу — філе хека на подушці з кускусу та овочів за рецептом відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка для національного проєкту «Про здорове». Приготування займе лише 20 хвилин. Духовку вмикаємо на 10, а кускус — крупа, яку навіть не треба варити! Ідеальне рішення на час «блекаутів».
Що потрібно (в розрахунку на одну порцію):
- одне філе хека (200 г);
- 30 г кускусу;
- 2 томати чері;
- половина невеликої червоної цибулини;
- половина лимона;
- щіпка плодів фенхелю;
- оливкова, а якщо немає, то соняшникова олія;
- сіль, перець — на свій смак
Як приготувати:
Висипте кускус у невелику миску й залийте окропом, накрийте кришкою та дайте настоятися протягом п’яти хвилин.
Тим часом обсмажте на олії тонко нарізану цибулю й томати. Додайте спеції та сік з чверті лимона. Викладіть розпарений кускус, добре вимішайте і зніміть сковорідку з вогню.
Філе трохи підсоліть. Викладіть кускус з овочами на пергамент. Зверху — рибу. Загорніть у конверт та перев’яжіть з двох боків кулінарною ниткою. Поставте у розігріту до +1800С духовку на 10 хвилин.
Обережно дістаньте й розкрийте конверт. Подавайте на тарілці, поливши хек соком чверті лимона.
Насолоджуйтеся дивовижним смаком і… будьте здорові!