Найкращий сніданок для мозку
Незважаючи на те, що маса мозку становить лише 5% від маси тіла людини, він із легкістю поглинає понад 20% кисню, що надходить до організму, 15% поживних речовин, розчинених у крові, 30% калорій, які надходять з їжею, і практично всю глюкозу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/480369/snidanok.jpg)
Недостатнє або неправильне живлення сірої речовини може призвести до підвищеної втомлюваності, депресії або дратівливості навіть цілком здорової людини. Дотримуючись простих рекомендацій, ви цілком забезпечите потреби вашого мозкового центру. Правильний сніданок, скажімо, складається з двох круто зварених яєць (а ще краще тільки білків, без жовтків); нарізаних до салатного стану фруктів, залитих йогуртом.
Яйця та йогурт дають білок, необхідний для синтезу нейромедіаторів, які регулюють ваш настрій. Фрукти насичують сіру речовину глюкозою, що забезпечує людину зарядом бадьорості й енергії.
Жовтогарячі фрукти багаті на калій, необхідний нейронам мозку для швидкої передачі нервових імпульсів, які швидко знімають сонливість.
Як не дивно, але традиційний сніданок, що складається з каші, бутерброда з ковбасою та чаю з цукром, саме і неправильний. У каші є вуглеводи, які сигналізують серотоніну про необхідність створити відчуття розслабленості й спокою, — це протилежне тому, що потрібно для пробудження. Крім того, велика кількість серотоніну призводить до неуважності.
Бутерброд, своєю чергою, містить протеїни й вуглеводи. Вуглеводи дають команду на розслаблення, а протеїни наказують підбадьоритися. Виходить, що взаємовиключні речовини точно на користь мозку не підуть. Чай із цукром — удар кофеїну і глюкози по мозку (у міцному чаї кофеїну ще більше, ніж у каві).
З таким допінгом мозок, звісно, підбадьорюється, але ненадовго, тому що енергія швидко закінчується. Тож решту дня ви проведете у напівкоматозному стані, регулярно «похмеляючись» черговою чашкою чаю.