Передплата 2024 ВЗ

Найкращий сніданок для мозку

Незважаючи на те, що маса мозку становить лише 5% від маси тіла людини, він із легкістю поглинає понад 20% кисню, що надходить до організму, 15% поживних речовин, розчинених у крові, 30% калорій, які надходять з їжею, і практично всю глюкозу

Традиційний сніданок, що скла­дається з каші, бутерброда з ковбасою та чаю з цу­кром, саме і неправильний
Традиційний сніданок, що скла­дається з каші, бутерброда з ковбасою та чаю з цу­кром, саме і неправильний

Недостатнє або неправильне живлення сірої речовини може призвести до підвищеної втомлю­ваності, депресії або дратівливості навіть цілком здорової людини. Дотримуючись простих рекомен­дацій, ви цілком забезпечите потреби вашого мозко­вого центру. Правильний сніданок, скажімо, склада­ється з двох круто зварених яєць (а ще краще тільки білків, без жовтків); нарізаних до салатного стану фруктів, залитих йогуртом.

Яйця та йогурт дають білок, необхідний для син­тезу нейромедіаторів, які регулюють ваш настрій. Фрукти насичують сіру речовину глюкозою, що за­безпечує людину зарядом бадьорості й енергії.

Жовтогарячі фрукти багаті на калій, необхідний нейронам мозку для швидкої передачі нервових ім­пульсів, які швидко знімають сонливість.

Як не дивно, але традиційний сніданок, що скла­дається з каші, бутерброда з ковбасою та чаю з цу­кром, саме і неправильний. У каші є вуглеводи, які сигналізують серотоніну про необхідність створити відчуття розслабленості й спокою, — це протилежне тому, що потрібно для пробудження. Крім того, вели­ка кількість серотоніну призводить до неуважності.

Бутерброд, своєю чергою, містить протеїни й вуг­леводи. Вуглеводи дають команду на розслаблення, а протеїни наказують підбадьоритися. Виходить, що взаємовиключні речовини точно на користь мозку не підуть. Чай із цукром — удар кофеїну і глюкози по мозку (у міцному чаї кофеїну ще більше, ніж у каві).

З таким допінгом мозок, звісно, підбадьорюєть­ся, але ненадовго, тому що енергія швидко закін­чується. Тож решту дня ви проведете у напівкома­тозному стані, регулярно «похмеляючись» черговою чашкою чаю.

Схожі новини