Передплата 2024 «Добрий господар»

Для відновлення сил добре харчуйтеся

Яка їжа сприяє швидкому одужанню?

Яка їжа сприяє швидкому одужанню?
Яка їжа сприяє швидкому одужанню?

З одного боку, застудженій людині їжа не в радість. Через закладений ніс погано відчуваються аромат і смак їжі, біль у горлі ускладнює ковтання, а загальна слабкість не сприяє гарному апетиту. З іншого боку, в голові щільно сидить установка — щоб відновити сили, хвора людина повинна посилено харчуватися. Чи так це? Яка їжа сприяє швидкому одужанню?

Що приготувати?

Курячий бульйон — страва, якої приписується чудодійна сила в боротьбі з застудою. І це відповідає істині, адже курка — джерело білка, необхідного для якнайшвидшого відновлення по­страждалих від вірусів чи бактерій клітин. Амінокислота цистеїн, яка міститься в курячому м’ясі, роз­ріджує слизовий секрет у бронхах і носових пазухах. Крім того, така перша страва відмінно допоможе зігрітися, особливо якщо дода­ти певні спеції, такі, як червоний перець, імбир, часник, карі. По­старайтеся, щоб суп був нежир­ним. Під час застуди печінка і так страждає від токсинів, не варто навантажувати її додатково.

Помічні вітаміни

Уже дуже багато років лимон вважається чемпіоном у боротьбі з простудними захворюваннями. Але новітні дослідження виявили гідних суперників популярного ци­труса.

Грейпфрут, за високого вмісту вітаміну С, має ще одну дуже ко­рисну для здоров’я застудженої людини властивість. Він відмінно виводить токсини з печінки, яка при застуді змушена нести підви­щене навантаження.

Ківі - за вмістом вітаміну С цей фрукт впевнено перемагає цитру­сові. І, на відміну від них, ківі не по­дразнює слизову оболонку глотки.

Для ефективної боротьби з ві­русами також необхідні вітаміни А, Е, вітаміни групи В і цинк.

Вітамін, А шукайте в моркві, гарбузі і всіх жовтих та помаран­чевих овочах і фруктах. Враховуй­те, що вітамін, А не засвоюється без вітаміну Е, джерелом якого є в основному рослинні жири: різні рослинні олії, насіння, горіхи. Од­нак важливо не переборщити з жирами, адже ми пам’ятаємо про те, що печінка в період застуди та грипу надзвичайно вразлива.

Цинк можна знайти в бобових, вівсянці, рибі, яйцях. Ці ж продук­ти доставлять в організм вітаміни групи В.

Важливий момент: овочі по­трібно вживати виключно в при­готовленому вигляді. Звісно, що частина вітамінів при термічній обробці руйнується, але пере­травлення сирих овочів є неви­правдано великим навантаженням для організму, який страждає від інфекції.

Рясне пиття

«Більше рідини» — цю пораду як мантру повторюють лікарі, при­ймаючи пацієнтів з ГРЗ і ГРВІ.

Однак «не всі напої однаково корисні». Наприклад, кава і алко­голь категорично протипоказані хворим на застуду та грип. Ці на­пої зневоднюють організм, зава­жають засвоюватися вітаміну С, знижують імунітет. До речі, чорний і зелений чаї також містять досить велику кількість кофеїну, отож ними краще не захоплюватися, віддавши перевагу трав’яним чаям.

Також корисні несолодкі мор­си і лужна мінеральна вода, а ось фруктові соки, хоч і багаті на ві­таміни, містять багато цукру, вжи­вання якого небажано для хворих застудою.

Солодкий ворог

Чомусь про цукор не прийнято говорити в контексті заборонених для застуджених людей продуктів. Між тим, велика кількість солодкої їжі згубна для організму, що бо­реться з інфекцією. Високий вміст цукру в крові у два рази знижує активність лейкоцитів, які є осно­вою нашого імунітету. Також вжи­вання солодкої їжі надає велике навантаження на підшлункову за­лозу, провокуючи тим самим різні ускладнення. Отож чай з печивом і шоколадками не найкраща їжа для хворого. Набагато корисніше буде з'їсти тарілку нежирного курячого бульйону, приправленого аромат­ними спеціями, і запити трапезу запашним трав’яним чаєм.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень