Обліпиха — золота ягідка
До того ж у всякому сенсі, окрім, зрозуміло, буквального. Золота вона і за кольором, і за складом, і за своїм впливом на організм людини. Тому що вона — справжня комора корисних речовин, хай це і банально звучить
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/476443/oblipykha.jpg)
Золотисто-жовті або жовтогарячі ягоди обліпихи — соковиті, з характерним кисло-солодким смаком та ананасовим ароматом і присмаком.
Хімічний склад
Відомо, що плоди обліпихи мають особливий унікальний набір біологічно активних речовин, в першу чергу вітамінів, причому в концентраціях, яких не зустрінеш у жодній іншій рослині.
Ягоди обліпихи містять вітаміни А, С (останнього в ній більше, ніж у лимоні), всю групу вітамінів В, Р, РР, Е, К — за цими показниками з нею не може зрівнятися жодна рослина. Безліч біологічно активних речовин роблять обліпиху як лікувальним, так і профілактичним засобом. В обліписі виявлено 15 різних мікроелементів, зокрема натрій, марганець, магній, алюміній, кальцій, залізо, кремній, титан та інші. Вона містить дуже цінну олію, бета-каротин, органічні кислоти, стерини, алкалоїди, фосфоліпіди, флавоноїди, лейкоантоціани, фенолкислоти, серотонін, інозид, рутин, холін, бетаїн, кумарини, пектинові речовини… Всі ці складні назви означають, що обліпиха — це маленька бомба, заряджена найціннішими для здоров’я та краси речовинами. Достатньо лише 100 грамів свіжих ягід або соку обліпихи, щоб організм отримав денну норму практично всіх корисних речовин.
Лікувальні та корисні властивості
Маючи унікальний набір вітамінів, біологічно активних речовин, мікроелементів, обліпиха діє на організм як загальнозміцнювальний і тонізуючий засіб, схожий на женьшень.
Плоди обліпихи зменшують болі, гальмують запальні процеси, сприяють швидкому загоєнню ран, мають бактерицидну дію. Корисні вони за тромбофлебітів, розладів вегетативної, нервової та ендокринної систем, а також гіпо- та авітамінозів, позитивно впливають на нормалізацію жирового, білкового і вуглеводного обмінів.
Сік обліпихи має протизапальну, жовчогінну, в’яжучу, проносну, кровоспинну і заспокійливу дії, позитивно впливає на кровоносні судини, роботу печінки і стимулює секреторну функцію шлунка. Він допомагає у випадках порушення обмінних процесів, гіповітамінозів і деяких шкірних захворювань.
Обліпихову олію використовують для лікування подагри і ревматизму, цинги, пухлин, хвороб травного тракту, у тому числі виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, обморожень, пролежнів, гастриту зі зниженою секреторною активністю, діабету, старечої катаракти, геморою, а також за клімактеричних проявів і розладів.
У косметиці з обліпихової олії готують живильні маски, які прискорюють епітелізацію тканин шкіри.
Відвар плодів та гілок використовують проти облисіння і випадання волосся.
Насіння застосовують як легке проносне.
Зовнішньо плоди і олію обліпихи використовують для лікування висипів, екземи, ран, які довго не гояться, виразок, жіночих хвороб.
Обережно, обліпиха!
Слід зазначити, що у деяких людей спостерігається індивідуальне несприйняття препаратів з обліпихи.
Також обліпихова олія протипоказана за гострого холециститу, гепатиту, панкреатиту, діареї. Особливо треба звернути увагу на неприпустимість застосування ягід обліпихи або препаратів з них тим, хто схильний до пухлинних захворювань. Помічено, що напої з ягід обліпихи або її олія підсилюють ріст пухлин. А ось препарати з листя обліпихи, навпаки, зупиняють процес утворення і росту пухлин.
Підготувала Галина Вербицька.