Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обліпиха — золота ягідка

До того ж у всякому сенсі, окрім, зрозуміло, буквального. Золота вона і за кольором, і за складом, і за своїм впливом на організм людини. Тому що вона — справжня комора корисних речовин, хай це і банально звучить

Обліпиха
Обліпиха

Золотисто-жовті або жовтогарячі ягоди обліпихи — соковиті, з характерним кисло-солодким смаком та ананасовим ароматом і присмаком.

Хімічний склад

Відомо, що плоди обліпихи мають осо­бливий унікальний набір біологічно актив­них речовин, в першу чергу вітамінів, при­чому в концентраціях, яких не зустрінеш у жодній іншій рослині.

Ягоди обліпихи містять вітаміни А, С (останнього в ній більше, ніж у лимоні), всю групу вітамінів В, Р, РР, Е, К — за цими по­казниками з нею не може зрівнятися жодна рослина. Безліч біологічно активних речо­вин роблять обліпиху як лікувальним, так і профілактичним засобом. В обліписі вияв­лено 15 різних мікроелементів, зокрема на­трій, марганець, магній, алюміній, кальцій, залізо, кремній, титан та інші. Вона містить дуже цінну олію, бета-каротин, органічні кислоти, стерини, алкалоїди, фосфоліпіди, флавоноїди, лейкоантоціани, фенолкисло­ти, серотонін, інозид, рутин, холін, бета­їн, кумарини, пектинові речовини… Всі ці складні назви означають, що обліпиха — це маленька бомба, заряджена найціннішими для здоров’я та краси речовинами. Достат­ньо лише 100 грамів свіжих ягід або соку обліпихи, щоб організм отримав денну нор­му практично всіх корисних речовин.

Лікувальні та корисні властивості

Маючи унікальний набір вітамінів, біо­логічно активних речовин, мікроелементів, обліпиха діє на організм як загальнозміц­нювальний і тонізуючий засіб, схожий на женьшень.

Плоди обліпихи зменшують болі, галь­мують запальні процеси, сприяють швид­кому загоєнню ран, мають бактерицидну дію. Корисні вони за тромбофлебітів, роз­ладів вегетативної, нервової та ендокрин­ної систем, а також гіпо- та авітамінозів, позитивно впливають на нормалізацію жи­рового, білкового і вуглеводного обмінів.

Сік обліпихи має протизапальну, жовчо­гінну, в’яжучу, проносну, кровоспинну і за­спокійливу дії, позитивно впливає на кро­воносні судини, роботу печінки і стимулює секреторну функцію шлунка. Він допомагає у випадках порушення обмінних процесів, гі­повітамінозів і деяких шкірних захворювань.

Обліпихову олію використовують для лі­кування подагри і ревматизму, цинги, пух­лин, хвороб травного тракту, у тому числі виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, обморожень, пролежнів, гастриту зі зни­женою секреторною активністю, діабету, старечої катаракти, геморою, а також за клімактеричних проявів і розладів.

У косметиці з обліпихової олії готують живильні маски, які прискорюють епітелі­зацію тканин шкіри.

Відвар плодів та гілок використовують проти облисіння і випадання волосся.

Насіння застосовують як легке пронос­не.

Зовнішньо плоди і олію обліпихи вико­ристовують для лікування висипів, екземи, ран, які довго не гояться, виразок, жіночих хвороб.

Обережно, обліпиха!

Слід зазначити, що у деяких людей спо­стерігається індивідуальне несприйняття препаратів з обліпихи.

Також обліпихова олія протипоказана за гострого холециститу, гепатиту, пан­креатиту, діареї. Особливо треба зверну­ти увагу на неприпустимість застосування ягід обліпихи або препаратів з них тим, хто схильний до пухлинних захворювань. По­мічено, що напої з ягід обліпихи або її олія підсилюють ріст пухлин. А ось препарати з листя обліпихи, навпаки, зупиняють про­цес утворення і росту пухлин.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини