Калини кетяги червоні
З незапам’ятних часів калину — від кори до кісточок — вважали справжнім природним лікарем від багатьох недуг
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/475616/kalyna.jpg)
Здавна калина росте біля хат, пломеніючи жаринками ягід до глибокої осені або й взимку на тлі білого снігу. Одна з особливих рис калини: її ягоди від морозу стають смачнішими, не втрачають своїх властивостей — ні харчових, ні лікувальних. Примерзлі, вони місяцями зберігаються. Тож, зібравши врожай восени, люди не ховали калину, а вивішували пучки кетягів під стріхою хати надворі або на горищі чи в коморі.
Справжнім делікатесом для селянина були пиріжки з буряком та калиною. З неї варили компоти, прохолоджувальні напої, соки, джеми. Ягоди калини пахнуть водночас яблуками й валеріаною. За красу її оспівали Вергілій і Шевченко, а в народі про неї з повагою говорили: «Навесні - білена, улітку — зелена, восени — розжарена, узимку — хвалена».
Чи знаємо ми, скільки чудес приховує у собі ця ягода?
З незапам’ятних часів калину — від кори до кісточок — вважали справжнім природним лікарем від багатьох недуг. Використовуються не тільки ягоди, а й листя, пагони, кора. Єгиптяни і стародавні греки лікували плодами калини шлунково-кишкові захворювання, войовничі римляни цінували їх за кровоспинні властивості, а тибетці помітили, що гілка калини, вкинута в посудину з водою, довго зберігає її придатною для пиття, убиваючи мікроби і цвіль. Болгарські цілителі використовували калину насамперед для лікування жіночих хвороб, а сибірські знахарі лікували нею буквально все — від цинги до раку.
Сучасні дослідники підтверджують: корисних властивостей у калини безліч. І хоча говорять «не бути калинці малинкою», гіркувата ягода багато в чому перевершує солодку. Заліза в ягодах калини більше, ніж у малини, в 1,5 раза, вітаміну С — у 2 рази, цукрів — навіть у 3 рази. Що стосується заморських цитрусових, то наша калина далеко обійшла їх за вмістом вітаміну С, заліза й фосфору. Бета-каротин, що міститься в цій рослині, здатний сприятливо впливати на зів й захищати від раку. Завдяки мікроелементам — марганцю, міді, цинку, хрому, алюмінію, нікелю, йоду, й особливо селену, — калину вважають одним із кращих кровотворних засобів. Медики рекомендують з'їдати невеликий кетяг калини, щоб запустити механізм відновлення крові. Багато в калині заспокійливих валеріанових кислот, біофлавоноїдів і ефірних олій — завдяки їм калина пригнічує віруси й збиває підвищену температуру. Багата калина вітаміном Р, що зміцнює стінки капілярів. Тому, якщо ви стали помічати, що у вас легко тріскають кровоносні судини, на тілі з’являються синці, калина — це саме те, що потрібно. За велику кількість вітаміну К, незамінного помічника серцево-судинної системи, калину цінують кардіологи. Корисне насіння калини — природний очисник, який зазвичай викидають: у ньому безліч мікроелементів, що сприятливо впливають на роботу серця, чистять організм від шлаків і зміцнюють мікрофлору шлунка. Відвар насіння калини — непоганий потогінний засіб і в’яжучий за розладів шлунка. Що стосується терпкувато-гіркого присмаку, через який ягоди не всім до смаку, — то це найкраще й найбільш цілюще, що є в калині. Гіркоту дає особлива речовина — глікозид вибурнін. І хоча зараз садівники вивели абсолютно солодку калину, на жаль, лікувальних властивостей у ній немає.
Маленька червона ягідка — справжня фабрика здоров’я. Дієтологи радять: калина повинна бути в меню від листопада до квітня. Як часто ми користуємося калиною? В основному тоді, коли є потреба — кашель, біль у горлі, захриплість. Видужали — і забули. А непогано б увести калину у свій повсякденний раціон — і здивуватися поліпшенню самопочуття.
Спочатку застосовуйте найпростіші способи підтримки себе в холодну пору року. Ошпарені окропом і змішані з медом ягоди через тиждень перетворюються на дуже смачні ліки: пам’ятаєте, «похвалялася калина, що з медом смачна»? 1 ст. ложка натщесерце — і готовий вітамінний запас на день. Не любите солодкого? Тоді приготуйте сік: зранку розведіть кілька ложок у склянці води й випийте перед сніданком, заряджаючись антивірусним захистом.
Раптово розболілася голова? Свіжий сік калини допомагає не гірше медикаментозних засобів — перевірено. Багато стресів на роботі? А знаєте, що в давнину домоправительки стежили за тим, щоб уранці не забути піднести хазяїнові ложку калинового настою: для спокою і «від нервів»? Ягоди калини показані за неврозів, це чудовий заспокійливий засіб. Перетерті з цукром ягоди є добрим помічником у боротьбі з високим артеріальним тиском.
З калини можна приготувати мармелад. Для цього залийте ягоди на 1 годину окропом. Потім протріть їх, щоб відокремити шкірку й кісточки. У м’якоть, що залишилася, додайте цукор у співвідношенні 1:1. Поставте на маленький вогонь і варіть, поки суміш не загустіє. Остудіть. Наріжте мармелад на шматочки. Посипте їх цукровою пудрою й трохи підсушіть. Зберігайте корисні ласощі в холодильнику. Як тільки помітите кашель, що починається, або нежить, відразу з'їжте кілька шматочків.
Ягоди, зварені з медом, допомагають від застуди, кашлю, хрипоти, ядухи, а настояні на гарячому меді протягом 6−7 годин — за бронхітів, запалення легенів й захворювань печінки.
Якщо відчуваєте перші симптоми застуди, візьміть великий кухоль (1 літр), покладіть у нього кілька гілочок калини й залийте окропом. Коли настій стане теплим, додайте 1 ст. ложку меду й 1 ст. ложку горілки або коньяку. Ляжте під теплу ковдру й постарайтеся випити увесь кухоль настою. Калина обов’язково допоможе, якщо застуда не запущена — ви прокинетеся з чудовим самопочуттям.
Суміш калини з цукром — прекрасний засіб від кашлю (100 г ягід, 120 г цукру): досить з'їсти 2−3 рази на день по 1 ст. ложці, а дітям — по 1 ч. ложці цієї смачної суміші.
Від ангін допомагає горлу полоскання настоєм ягід. Полоскання рота калиновим настоєм рятує й від пародонтозу, гінгівіту, стоматиту: 1 ст. ложку розім'ятих ягід залити склянкою окропу, настояти, укутавши, 2 години. Процідити, полоскати горло й приймати всередину по 1 ст. ложці 3 рази на день.
У калині багато дубильних і загоювальних речовин, які лікують ротову порожнину, убиваючи мікробів. А кровоспинні властивості ягід рятують від кровоточивості ясен. Не випадково екстракт плодів калини входить до складу багатьох зубних паст.
Розім'яті свіжі ягоди, залиті окропом, — чудовий засіб за порушень травлення, особливо у випадках переїдання або поганої роботи печінки. Саме цей засіб використовують французи після щедрих застіль.
По всій Європі калиновий морс п’ють за гастритів і виразки шлунка. Ложка калинового варення, розведеного водою, швидко знімає печію.
Кісточки калини називають природними очисниками: їх приймають усередину, щоб очистити організм від шлаків, зміцнити мікрофлору кишечнику і кишкову мускулатуру. Кількість їх не повинна перевищувати десятка на день. Людям із хворим серцем рекомендують мелені ягоди готувати разом з кісточками (недарма кісточка калини схожа своєю формою на людське серце) і пити відвар ягід, присмачений медом. Такий напій знижує артеріальний тиск і корисний хворим на атеросклероз. Він ефективний у випадках спазмів судин та нападів астми. А ще цей настій кровоочисний, його потрібно пити тим, у кого порушений обмін речовин проявляється фурункулами, карбункулами, висипкою.
Щоб підсилити ефект, уражені місця змащують калиновим соком. Калина поліпшує стан за діабету, знижує рівень холестерину у крові, сприяє виведенню зайвої рідини й зменшує набряки серцевого й ниркового походження, порушення водно-сольового обміну. Калиновий чай рекомендується для схуднення — він знижує апетит.
За легеневих захворювань змішати 3 ст. ложки ягід із такою ж кількістю меду, залити 1 л гарячої перевареної води й ретельно розмішати. Кип’ятити 10 хвилин, процідити. Приймати від запалення легень і бронхіту по 2 ст. ложки 3−4 рази на день.
За захворювань неврологічного характеру і депресії 25 г ягід розтерти, помішуючи, залити 2 склянками окропу. Настояти протягом 3 годин, процідити. Приймати по півсклянки 4 рази на день перед їдою.
Як загальнозміцнювальний засіб — ошпарте ягоди окропом, протріть крізь друшляк, змішайте з медом у пропорції 1:1 і настоюйте тиждень. Приймайте натщесерце по 1 ст. ложці на день.
Однак існують заборони для тих, хто вагітний, у період годівлі грудьми, за підвищеного згортання крові, варикозного розширення вен і тромбофлебіту, артриту, подагри, хвороб нирок, сечокам’яної хвороби, гіпотонії, виразкової хвороби, гастриту.
Споживання щодня 5−10 свіжих ягід допомагає від сильного сухого кашлю. Калину застосовують і для виготовлення кондитерських та вино-горілчаних виробів.
Валентина Миколів