Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Калини кетяги червоні

З незапам’ятних часів калину — від кори до кісточок — вважали справжнім природним лікарем від багатьох недуг

Калина
Калина

Здавна калина росте біля хат, пломеніючи жаринками ягід до глибокої осені або й взимку на тлі білого снігу. Одна з особливих рис калини: її ягоди від морозу стають смачнішими, не втрачають своїх властивостей — ні харчових, ні лікувальних. Примерзлі, вони місяцями зберігаються. Тож, зібравши врожай восени, люди не ховали калину, а вивішували пучки кетягів під стріхою хати надворі або на горищі чи в коморі.

Справжнім делікатесом для селянина були пиріжки з бу­ряком та калиною. З неї ва­рили компоти, прохолоджувальні напої, соки, джеми. Ягоди кали­ни пахнуть водночас яблуками й валеріаною. За красу її оспівали Вергілій і Шевченко, а в народі про неї з повагою говорили: «Навесні - білена, улітку — зелена, восени — розжарена, узимку — хвалена».

Чи знаємо ми, скільки чудес приховує у собі ця ягода?

З незапам’ятних часів калину — від кори до кісточок — вважали справжнім природним лікарем від багатьох недуг. Вико­ристовуються не тільки ягоди, а й листя, пагони, кора. Єгиптяни і стародавні греки лікували плода­ми калини шлунково-кишкові за­хворювання, войовничі римляни цінували їх за кровоспинні влас­тивості, а тибетці помітили, що гілка калини, вкинута в посудину з водою, довго зберігає її придат­ною для пиття, убиваючи мікроби і цвіль. Болгарські цілителі вико­ристовували калину насамперед для лікування жіночих хвороб, а сибірські знахарі лікували нею бук­вально все — від цинги до раку.

Сучасні дослідники підтвер­джують: корисних властивостей у калини безліч. І хоча говорять «не бути калинці малинкою», гір­кувата ягода багато в чому пере­вершує солодку. Заліза в ягодах калини більше, ніж у малини, в 1,5 раза, вітаміну С — у 2 рази, цукрів — навіть у 3 рази. Що стосується заморських цитрусових, то наша калина далеко обійшла їх за вміс­том вітаміну С, заліза й фосфо­ру. Бета-каротин, що міститься в цій рослині, здатний сприятливо впливати на зів й захищати від раку. Завдяки мікроелементам — марганцю, міді, цинку, хрому, алюмінію, нікелю, йоду, й особли­во селену, — калину вважають од­ним із кращих кровотворних засо­бів. Медики рекомендують з'їдати невеликий кетяг калини, щоб запустити механізм відновлення крові. Багато в калині заспокійли­вих валеріанових кислот, біофла­воноїдів і ефірних олій — завдяки їм калина пригнічує віруси й зби­ває підвищену температуру. Ба­гата калина вітаміном Р, що зміц­нює стінки капілярів. Тому, якщо ви стали помічати, що у вас легко тріскають кровоносні судини, на тілі з’являються синці, калина — це саме те, що потрібно. За велику кількість вітаміну К, незамінного помічника серцево-судинної сис­теми, калину цінують кардіологи. Корисне насіння калини — при­родний очисник, який зазвичай викидають: у ньому безліч мікро­елементів, що сприятливо впли­вають на роботу серця, чистять організм від шлаків і зміцнюють мікрофлору шлунка. Відвар насін­ня калини — непоганий потогінний засіб і в’яжучий за розладів шлун­ка. Що стосується терпкувато-гір­кого присмаку, через який ягоди не всім до смаку, — то це найкра­ще й найбільш цілюще, що є в калині. Гіркоту дає особлива ре­човина — глікозид вибурнін. І хоча зараз садівники вивели абсолют­но солодку калину, на жаль, ліку­вальних властивостей у ній немає.

Маленька червона ягідка — справжня фабрика здоров’я. Ді­єтологи радять: калина повинна бути в меню від листопада до квітня. Як часто ми користуємося калиною? В основному тоді, коли є потреба — кашель, біль у горлі, захриплість. Видужали — і забули. А непогано б увести калину у свій повсякденний раціон — і здивува­тися поліпшенню самопочуття.

Спочатку застосовуйте най­простіші способи підтримки себе в холодну пору року. Ошпарені окропом і змішані з медом ягоди через тиждень перетворюються на дуже смачні ліки: пам’ятаєте, «похвалялася калина, що з медом смачна»? 1 ст. ложка натщесер­це — і готовий вітамінний запас на день. Не любите солодкого? Тоді приготуйте сік: зранку розведіть кілька ложок у склянці води й ви­пийте перед сніданком, заряджа­ючись антивірусним захистом.

Раптово розболілася голова? Свіжий сік калини допомагає не гірше медикаментозних засобів — перевірено. Багато стресів на ро­боті? А знаєте, що в давнину до­моправительки стежили за тим, щоб уранці не забути піднести ха­зяїнові ложку калинового настою: для спокою і «від нервів»? Ягоди калини показані за неврозів, це чудовий заспокійливий засіб. Пе­ретерті з цукром ягоди є добрим помічником у боротьбі з високим артеріальним тиском.

З калини можна приготувати мармелад. Для цього залийте яго­ди на 1 годину окропом. Потім про­тріть їх, щоб відокремити шкірку й кісточки. У м’якоть, що залишила­ся, додайте цукор у співвідношенні 1:1. Поставте на маленький вогонь і варіть, поки суміш не загустіє. Остудіть. Наріжте мармелад на шматочки. Посипте їх цукровою пудрою й трохи підсушіть. Збері­гайте корисні ласощі в холодиль­нику. Як тільки помітите кашель, що починається, або нежить, від­разу з'їжте кілька шматочків.

Ягоди, зварені з медом, до­помагають від застуди, кашлю, хрипоти, ядухи, а настояні на га­рячому меді протягом 6−7 годин — за бронхітів, запалення легенів й захворювань печінки.

Якщо відчуваєте перші симп­томи застуди, візьміть великий кухоль (1 літр), покладіть у нього кілька гілочок калини й залийте окропом. Коли настій стане те­плим, додайте 1 ст. ложку меду й 1 ст. ложку горілки або коньяку. Ляжте під теплу ковдру й поста­райтеся випити увесь кухоль на­стою. Калина обов’язково допо­може, якщо застуда не запущена — ви прокинетеся з чудовим само­почуттям.

Суміш калини з цукром — пре­красний засіб від кашлю (100 г ягід, 120 г цукру): досить з'їсти 2−3 рази на день по 1 ст. ложці, а дітям — по 1 ч. ложці цієї смачної суміші.

Від ангін допомагає горлу по­лоскання настоєм ягід. Полос­кання рота калиновим настоєм рятує й від пародонтозу, гінгівіту, стоматиту: 1 ст. ложку розім'ятих ягід залити склянкою окропу, на­стояти, укутавши, 2 години. Про­цідити, полоскати горло й при­ймати всередину по 1 ст. ложці 3 рази на день.

У калині багато дубильних і за­гоювальних речовин, які лікують ротову порожнину, убиваючи мі­кробів. А кровоспинні властивості ягід рятують від кровоточивості ясен. Не випадково екстракт пло­дів калини входить до складу ба­гатьох зубних паст.

Розім'яті свіжі ягоди, залиті окропом, — чудовий засіб за по­рушень травлення, особливо у випадках переїдання або поганої роботи печінки. Саме цей засіб використовують французи після щедрих застіль.

По всій Європі калиновий морс п’ють за гастритів і виразки шлун­ка. Ложка калинового варення, розведеного водою, швидко зні­має печію.

Кісточки калини називають природними очисниками: їх при­ймають усередину, щоб очисти­ти організм від шлаків, зміцнити мікрофлору кишечнику і кишкову мускулатуру. Кількість їх не по­винна перевищувати десятка на день. Людям із хворим серцем рекомендують мелені ягоди готу­вати разом з кісточками (недар­ма кісточка калини схожа своєю формою на людське серце) і пити відвар ягід, присмачений медом. Такий напій знижує артеріальний тиск і корисний хворим на ате­росклероз. Він ефективний у ви­падках спазмів судин та нападів астми. А ще цей настій крово­очисний, його потрібно пити тим, у кого порушений обмін речовин проявляється фурункулами, кар­бункулами, висипкою.

Щоб підсилити ефект, уражені місця змащують калиновим со­ком. Калина поліпшує стан за діа­бету, знижує рівень холестерину у крові, сприяє виведенню зайвої рідини й зменшує набряки сер­цевого й ниркового походження, порушення водно-сольового об­міну. Калиновий чай рекоменду­ється для схуднення — він знижує апетит.

За легеневих захворювань змі­шати 3 ст. ложки ягід із такою ж кількістю меду, залити 1 л гарячої перевареної води й ретельно роз­мішати. Кип’ятити 10 хвилин, про­цідити. Приймати від запалення легень і бронхіту по 2 ст. ложки 3−4 рази на день.

За захворювань неврологіч­ного характеру і депресії 25 г ягід розтерти, помішуючи, залити 2 склянками окропу. Настояти про­тягом 3 годин, процідити. При­ймати по півсклянки 4 рази на день перед їдою.

Як загальнозміцнювальний засіб — ошпарте ягоди окропом, протріть крізь друшляк, змішайте з медом у пропорції 1:1 і насто­юйте тиждень. Приймайте натще­серце по 1 ст. ложці на день.

Однак існують заборони для тих, хто вагітний, у період годівлі грудьми, за підвищеного згор­тання крові, варикозного роз­ширення вен і тромбофлебіту, артриту, подагри, хвороб нирок, сечокам’яної хвороби, гіпотонії, виразкової хвороби, гастриту.

Споживання щодня 5−10 свіжих ягід допомагає від сильного сухо­го кашлю. Калину застосовують і для виготовлення кондитерських та вино-горілчаних виробів.

Валентина Миколів

Схожі новини