Передплата 2024 ВЗ

Від дифтерії починають захищатися змалку

У вакцинованої людини за зустрічі з токсином, який виділяє бактерія, що викликає дифтерію, є достатня кількість захисних антитіл, тому хвороба не розвинеться взагалі або перебігатиме легко. В інших випадках все не так однозначно

Фото Медіком
Фото Медіком

Надійним захистом від цієї недуги є щеплення. Тож коли ви востаннє щепилися від дифтерії? Чому це так важливо? Чим небезпечна ця хвороба? Як вона може проявлятися? На ці та інші запитання відповідає генеральний директор ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб» Наталія Тімко-Іванченко.

— Як може проявлятися хвороба і чим вона небез­печна?

— Дифтерія проявляється болем у горлі, збільшенням лімфатичних вузлів, появою певних плівок. Можуть вража­тися ротоглотка, очі, статеві органи, шкіра. Трапляється комбінована форма, коли вра­жається декілька органів.

Може порушитися прохід­ність дихальних шляхів, і лю­дина може померти.

Збудник дифтерії, точніше, токсин, який він виділяє, може уражати серцевий м’яз, нир­ки, нервову систему.

Тому дифтерія належить до тих хвороб, від яких краще захиститися, ніж на собі екс­периментувати, як вона пере­бігатиме.

— Що ви радите робити, щоб не захворіти?

— Щороку ми наголошуємо — слід вакцинуватися. Вакци­нуємо у 2, 4 і 6 місяців дити­ну, а далі - у 18 місяців та 6 років. У подальшому кожні 10 років людина має отримати додаткову дозу вакцини, щоб тримати рівень антитіл на за­хисному рівні.

— Що означає захисний рівень?

— У випадку зустрічі з бак­терією, яка виділяє токсин, — а саме бактерія викликає диф­терію, якщо людина має до­статню кількість захисних біл­ків, антитіл від цього токсину, то хвороба або не розвиваєть­ся взагалі, або якщо розвива­ється, то з легким перебігом.

Від початку цього року, з початком війни, ми очікували, що, ймовірно, виникнуть ви­падки захворювання на диф­терію. Тому що зустрілися люди, які раніше не спілкува­лися між собою, ми не знали їхнього вакцинального стату­су.

Саме від початку року в нас було зареєстровано 3 випад­ки підозри на дифтерію. 1 із них підтвердився, 2 — ні.

— Нещодавно стало відо­мо, що на Львівщині - спа­лах дифтерії. Як лікарі про це дізналися?

— Під час обстеження од­ного з закритих закладів ін­тернатного типу працівники центру контролю і профілак­тики хвороб, які двічі на рік профілактично обстежують такі заклади, виявили збудник дифтерії. Зрозуміло, що цих людей ізолювали. Серед них було двоє дітей віком 9 і 15 років, і 5 дорослих, найстар­шому з яких — неповні 33 роки.

Коли їх оглянули лікарі, то побачили, що це не носії (но­сії - це люди, які самі не хво­ріють, але можуть передати збудник іншій людині. — Авт.), а хвороба перебігає в легкій формі. У них сталися зміни з боку ротоглотки. Призначили лікування. Ці люди в минулому були вакциновані по-різному. Хтось — згідно з графіком, хтось — із певним порушен­ням. Але саме завдяки тому, що вони були вакциновані, вони хворіли легко, їхньому життю ніщо не загрожує. Про­те їх треба пролікувати для того, щоб вони перестали бути джерелом інфекції для інших.

Окрім того, в їхньому ото­ченні обстежили 186 людей на предмет того, чи вони не є но­сіями цього збудника. Також було провакциновано понад 106 осіб з-посеред контак­тних, тих, які вакцинувалися проти дифтерії більш ніж рік тому.

Тому хочу зауважити: якщо є вогнище хвороби, вакцину­ють позачергово тих, у кого минуло більше року від остан­нього щеплення.

Записала Ірина-Марія Лис.

Схожі новини