Передплата 2024 «Добре здоров’я»

COVID-19 знову набирає обертів. Медики закликають колоти «бустер»

І робити це до настання холодів. Виснажена війною медична система може не витримати напливу «ковідних» хворих

Третій рік в Україні та світі лютує COVID-19, і третій рік поспіль спостерігається та сама ситуація. У травні захворюваність йде на спад, а в серпні знову починає зростати, щоб у жовтні-листопаді сягнути піку.

За останні кілька тижнів кількість хворих на корона­вірус в Україні збільшилася на 40%. Епідеміологи поясню­ють це поширенням нових шта­мів, нехтуванням карантинними обмеженнями і (тепер уже) не­своєчасною ревакцинацією від цієї інфекції. За кілька тижнів до цих чинників приєднається се­зонне похолодання, коли тради­ційно активізуються всі ГРВІ.

За повідомленням Львівської обласної військової адміністра­ції, лише за минулий тиждень на Львівщині від ускладнень ко­ронавірусної хвороби померло троє людей: двоє хворих похило­го віку та одна 59-річна жінка. Усі мали супутні захворювання. Ще майже 140 пацієнтів перебува­ють на стаціонарному лікуванні.

Штам, яким найчастіше зара­жаються жителі Львівської об­ласті, — «Омікрон», підвид ВА.2. Минулого тижня його виявили у 218 осіб з 308 лабораторно під­тверджених випадків хвороби.

У Міністерстві охорони здоров’я закликають якомо­га швидше отримати бустерну дозу, адже з часом імунний за­хист послаблюється, а з ним — і колективний імунітет, що при­зводить до появи нових штамів. Підсилювальну дозу вводять че­рез 6−9 місяців після завершен­ня базового курсу щеплення проти COVID-19. Проте навіть якщо минув рік і більше, це не пізно зробити. Майте на увазі: яку б вакцину вам не кололи по­передні два рази, третьою буде Comirnaty від Pfizer/ BioNTech.

Вакцинацію другим «бусте­ром» рекомендується прово­дити через 4 місяці після пер­шого, але наразі лише людям, старшим за 60 років, молод­шим, але з численними супут­німи патологіями чи певними медичними станами (цукровим діабетом, що вимагає лікуван­ня, ожирінням тощо), людям з інвалідністю та імуносупресією. З цією метою також застосову­ють Comirnaty.

Наразі дві дози вакцини отримало 15 мільйонів українців і ще 1,3 мільйона — третю. «Над­то мало, щоб уникнути сезон­ного сплеску захворюваності», — кажуть медики. З огляду на во­єнний стан, велику кількість вну­трішньо переміщених українців, поранених цивільних та військо­вих, українська медична систе­ма зазнає небаченого досі на­вантаження. Тож зараз кожен повинен зробити все від нього залежне, щоб не зайняти ліжка в лікарні. Передусім отримати всі необхідні щеплення.

У західних країнах війни не­має, але є рекордна інфляція та падіння доходів населення. А незабаром розпочнеться най­складніший опалювальний се­зон в історії повоєнної Європи. Тож тамтешні уряди намагають­ся завчасно подбати про захист від коронавірусу, на боротьбу з яким цьогоріч може просто за­бракнути ресурсів — людських та фінансових.

Як інформує новинна аген­ція Reuters, у Великій Брита­нії погодили використання пер­шої в світі бівалентної вакцини від штаму «Омікрон». За прогно­зами епідеміологів, саме цей штам та його підвиди домінува­тимуть в новому епідсезоні.

Розробник — американська компанія Moderna. Колотимуть цю вакцину дорослим як підси­лювальну, четверту дозу, оскіль­ки більшість дорослого населен­ня західних країн вже отримало свій перший «бустер». Дані до­сліджень підтверджують, що за вакцинації цим препаратом кіль­кість антитіл, які нейтралізують різні варіанти «Омікрону», збіль­шується у 8 разів. Утім, ефектив­ним він є не тільки проти цього варіанта SARS-CoV2, а й проти оригінальної версії коронавіру­су, який продовжує циркулюва­ти, викликаючи COVID-19.

У Великій Британії новою вак­циною, починаючи з осені, будуть щепити передусім людей з груп ризику — старших за 50 років, з хронічними захворюваннями, медиків і персонал геріатричних центрів. Очікується, що в країнах ЄС застосовувати цю вакцину почнуть з вересня. Так само її за­стосування погодять в найближчі тижні Австралія та Канада. Своєю чергою, американський фарм­гігант Pfizer і німецька біотехно­логічна компанія BioNTech також протестували дві вдосконале­ні мРНК-вакцини. Попередні ре­зультати показали, що обидві за­безпечують значно кращу імунну відповідь, ніж поточні щеплення проти коронавірусної інфекції.

Водночас лікарі наголошують, що наявні вакцини проти коро­навірусної інфекції так само за­безпечують надійний захист від госпіталізації та смерті, хоч з ча­сом їхня ефективність й знижу­ється. Причина — мутації вірусу. В той час, коли ми намагаємо­ся здолати вірус, він намагаєть­ся обхитрити нас, вижити та ста­ти сильнішим…

Схожі новини