Передплата 2024 «Добра кухня»

Молода картопля омолодить організм

Частим гостем на нашому столі є картопля. Її справедливо називають другим хлібом

Нині на цей коренеплід потрібно налягати ще активніше, адже настала пора молодої картоплі, корисної не лише для здоров’я, а й для фігури.

Молодою картоплею вважається та, яку збирають, як правило, через два тижні після закінчення її цвітіння і до повного дозрівання. Відрізнити таку картоплю від старої досить легко. У молодих бульб шкірка тоненька, напівпрозора. Вона з легкістю відстає навіть від натискання на неї пальцями. Однак і тут не варто втрачати пильність: позеленілі бульби необхідно викидати – саме в них містяться отруйні речовини, зокрема соланін.

Хімічний склад

Молода картопля, як і всі свіжі овочі, ба­гата на біофлавоноїди, а це найсильніші ан­тиоксиданти. Вони продовжують молодість і здоров’я, перешкоджають розвитку пух­лин, захищають судини і зміцнюють стінки клітин.

У ній містяться вітаміни A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ніацин, холін, фолієва кислота. У молодій картоплі вітаміну С втричі більше, ніж у тій, що пережила зиму.

У молодій картоплі мало простих цукрів, практично немає жирів і зовсім немає хо­лестерину, зате є корисні для травлення органічні кислоти і клітковина. Також мо­лода картопля містить близько 2% білка, найбільш повноцінного з усіх рослинних (білок картоплі містить 14 з 20 незамінних амінокислот). Крім того, молода картопля корисна завдяки низці мінеральних речо­вин, таких, як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, йод і сірка.

Магній з молодої картоплі корисний для кісток, нормалізує тиск, регулює рівень цу­кру у крові, дає приплив енергії, лікує від мігрені, заспокоює за передменструаль­ного синдрому. Крім того, полегшує дихан­ня хворим на астму, зміцнює зубну емаль, запобігає відкладенню кальцію, каменів у жовчному міхурі і нирках.

Сто грамів картоплі забезпечує майже половину денної норми вітаміну С, необ­хідного для нормальної роботи нервової і ендокринної систем, засвоєння заліза, то­нусу судин. Також вітамін С необхідний для синтезу колагену, недарма його називають вітаміном молодості. Це також захист імун­ної системи, профілактика інсульту, інфарк­ту, діабету. А ще вітамін С заряджає енергі­єю і бадьорістю.

Корисні та лікувальні властивості

Вживати молоду картоплю і корисно, і смачно. Вона здатна нормалізувати робо­ту шлунково-кишкового тракту, головного мозку, поліпшити обмін речовин в організмі і підвищити настрій людини.

До речі, крохмалю в молодій картоплі набагато менше, ніж у старій, тому і кало­рійність молодих бульб на 30% нижча, ніж стиглих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і їсти, то завдяки картоплі можна не тільки наси­титися вітамінами, а й схуднути.

Картоплю рекомендують хворим на га­стрит і виразку зі зниженою кислотністю, з недугами серця і нирок, набряками, а також як антицинготний і сечогінний засіб. Крім того, крохмаль, що міститься у карто­плі, знижує рівень поганого холестерину в печінці та сироватці крові.

Калій, на який багата молода картопля, сприяє виведенню зайвої рідини з організ­му, що робить її корисною людям, схильним до набряків, тим, у кого підвищений тиск і проблеми зі серцево-судинною системою.

У раціон хворих на серцево-судинні та ниркові недуги лікарі-дієтологи часто вво­дять несолену печену картоплю, користь якої обумовлена великим вмістом калію. З лікувальною метою краще використовува­ти червоні сорти картоплі.

Картопляний сік має обволікаючі і ра­нозагоювальні властивості, ним можна лі­кувати шлунково-кишкові, а також шкірні захворювання, як-от опіки, подряпини і порізи.

Для лікування опіків картоплю натира­ють, загортають у два шари стерильної марлі і прикладають до ураженого місця. Пов’язку міняють у міру висихання соку.

Картопляний сік корисний у випадках нудоти, печії, закрепів, фарингіту, ларин­гіту, головних болів і підвищеного арте­ріального тиску. Він також є ефективним засобом для лікування гастритів і загоєння виразок шлунка та дванадцятипалої киш­ки.

Обережно!

Картопля не рекомендується за та­ких показань: метеоризм, цукровий діа­бет, ожиріння, венеричні захворювання, сечокам’яна хвороба, ентерити, ентероко­літи і коліти у стадії загострення, підвищена кислотність шлункового соку.

Галина Вербицька

Схожі новини