Молода картопля омолодить організм
Частим гостем на нашому столі є картопля. Її справедливо називають другим хлібом
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/462934/moloda-kartoplia.jpg)
Нині на цей коренеплід потрібно налягати ще активніше, адже настала пора молодої картоплі, корисної не лише для здоров’я, а й для фігури.
Молодою картоплею вважається та, яку збирають, як правило, через два тижні після закінчення її цвітіння і до повного дозрівання. Відрізнити таку картоплю від старої досить легко. У молодих бульб шкірка тоненька, напівпрозора. Вона з легкістю відстає навіть від натискання на неї пальцями. Однак і тут не варто втрачати пильність: позеленілі бульби необхідно викидати – саме в них містяться отруйні речовини, зокрема соланін.
Хімічний склад
Молода картопля, як і всі свіжі овочі, багата на біофлавоноїди, а це найсильніші антиоксиданти. Вони продовжують молодість і здоров’я, перешкоджають розвитку пухлин, захищають судини і зміцнюють стінки клітин.
У ній містяться вітаміни A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ніацин, холін, фолієва кислота. У молодій картоплі вітаміну С втричі більше, ніж у тій, що пережила зиму.
У молодій картоплі мало простих цукрів, практично немає жирів і зовсім немає холестерину, зате є корисні для травлення органічні кислоти і клітковина. Також молода картопля містить близько 2% білка, найбільш повноцінного з усіх рослинних (білок картоплі містить 14 з 20 незамінних амінокислот). Крім того, молода картопля корисна завдяки низці мінеральних речовин, таких, як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, йод і сірка.
Магній з молодої картоплі корисний для кісток, нормалізує тиск, регулює рівень цукру у крові, дає приплив енергії, лікує від мігрені, заспокоює за передменструального синдрому. Крім того, полегшує дихання хворим на астму, зміцнює зубну емаль, запобігає відкладенню кальцію, каменів у жовчному міхурі і нирках.
Сто грамів картоплі забезпечує майже половину денної норми вітаміну С, необхідного для нормальної роботи нервової і ендокринної систем, засвоєння заліза, тонусу судин. Також вітамін С необхідний для синтезу колагену, недарма його називають вітаміном молодості. Це також захист імунної системи, профілактика інсульту, інфаркту, діабету. А ще вітамін С заряджає енергією і бадьорістю.
Корисні та лікувальні властивості
Вживати молоду картоплю і корисно, і смачно. Вона здатна нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, головного мозку, поліпшити обмін речовин в організмі і підвищити настрій людини.
До речі, крохмалю в молодій картоплі набагато менше, ніж у старій, тому і калорійність молодих бульб на 30% нижча, ніж стиглих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і їсти, то завдяки картоплі можна не тільки насититися вітамінами, а й схуднути.
Картоплю рекомендують хворим на гастрит і виразку зі зниженою кислотністю, з недугами серця і нирок, набряками, а також як антицинготний і сечогінний засіб. Крім того, крохмаль, що міститься у картоплі, знижує рівень поганого холестерину в печінці та сироватці крові.
Калій, на який багата молода картопля, сприяє виведенню зайвої рідини з організму, що робить її корисною людям, схильним до набряків, тим, у кого підвищений тиск і проблеми зі серцево-судинною системою.
У раціон хворих на серцево-судинні та ниркові недуги лікарі-дієтологи часто вводять несолену печену картоплю, користь якої обумовлена великим вмістом калію. З лікувальною метою краще використовувати червоні сорти картоплі.
Картопляний сік має обволікаючі і ранозагоювальні властивості, ним можна лікувати шлунково-кишкові, а також шкірні захворювання, як-от опіки, подряпини і порізи.
Для лікування опіків картоплю натирають, загортають у два шари стерильної марлі і прикладають до ураженого місця. Пов’язку міняють у міру висихання соку.
Картопляний сік корисний у випадках нудоти, печії, закрепів, фарингіту, ларингіту, головних болів і підвищеного артеріального тиску. Він також є ефективним засобом для лікування гастритів і загоєння виразок шлунка та дванадцятипалої кишки.
Обережно!
Картопля не рекомендується за таких показань: метеоризм, цукровий діабет, ожиріння, венеричні захворювання, сечокам’яна хвороба, ентерити, ентероколіти і коліти у стадії загострення, підвищена кислотність шлункового соку.
Галина Вербицька