Передплата 2024 ВЗ

Любите каву? Ваші нирки скажуть "дякую"

Як установили вчені, "вживання кави допомагає запобігти деяким хронічним захворюванням"

За даними науковців із Медичної школи Університету Джона Гопкінса (США), вживання щодня принаймні одного горнятка кави знижує ризик появи гострої ниркової недостатності. Такі висновки дослідники оприлюднили у спеціалізованому виданні Kidney International Reports.

"Кофеїн позитивно впливає відразу на кілька складників нашого здоров’я, - переконаний автор дослідження, доктор Чіраг Паріх. - Уже відомо, що регулярне вживання кави допомагає запобігти деяким хронічним захворюванням, зокрема, цукровому діабету 2-го типу, серцево-судинним і захворюванням печінки".

Гостра ниркова недостатність виникає, коли протягом певного часу (кількох годин або днів) різко зростає рівень креатиніну, а виділення сечі зменшується. Це призводить до накопичення в організмі надто великої кількості продуктів життєдіяльності й порушення балансу, внаслідок чого людина може навіть померти.

Дослідники вивчили дані понад 14 тисяч осіб, середній вік яких - 54 роки. Їхні дані збирали сім разів протягом 24 років, гостру ниркову недостатність діагностували при цьому в 1694 осіб.

Після врахування різних чинників, зокрема, способу життя, стану здоров’я, ліків і дієти, вчені встановили: люди, які п’ють каву, мали на 11-15 % менший ризик виникнення гострої ниркової недостатності, у порівнянні з людьми, які каву не вживають узагалі.

Що цікаво, ще нижчий ризик появи гострої ниркової недостатності дослідники відзначили в осіб, які випивали не по одному, а по 2-3 горнятка кави на день (ризик на 22-23 % менший, ніж у тих, що каву не п'ють).

"Підозрюємо, що кофеїн, можливо, у поєднанні з іншими біологічно активними сполуками, покращує пропускну здатність і кисневий баланс у нирках, - розповів доктор Паріх. - Однак необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити механізми захисту нирок на клітинному рівні".

Схожі новини