Передплата 2024 «Добра кухня»

Кабачок – комора вітамінів

За поживною цінністю цей овоч набли­жається до огірків, зеленого салату і лис­тового латуку

Літо – гаряча пора, на нашому столі з’являються безліч корисних та смачних овочів. Одними з таких смаколиків є кабачок. Та багато хто їх не помічає, адже кабачок не має яскравого забарвлення, спокусливого запаху. А даремно. Кабачки в медицині славляться як відмінна дієтична страва, яка не лише допомагає організму скинути зайву вагу, а й лікує багато захворювань.

Хімічний склад різних сортів кабач­ків майже однаковий. Кабачки містять 94,5% води, 0,6% білків, 5,2% вугле­водів. Кабачок – один з найпоширеніших дієтичних продуктів, адже у нього рекордно низька калорійність.

За поживною цінністю цей овоч набли­жається до огірків, зеленого салату і лис­тового латуку. Кабачки цінні тим, що в них містяться дієві компоненти, необхідні для правильного харчування людини. Вони ба­гаті на мінеральні солі, дуже важливі для обміну речовин в організмі людини.

Є в них і мікроелементи – молібден, ти­тан, арсен, алюміній, літій, цинк тощо.

Співвідношення калію і натрію 150:1, що сприятливо позначається на водному ба­лансі організму і допомагає йому звільня­тися від зайвої рідини.

Кабачки містять вітамін С, а також каро­тин (провітамін А), вітаміни B1, В2, РР ніко­тинову кислоту та інші.

Але кабачок унікальний завдяки висо­кому вмісту в ньому калію, кальцію, маг­нію, фосфору, заліза, органічних кислот і білка. Незважаючи на те, що цей овоч не вирізняється смаковими якостями, він є одним з найпоширеніших дієтич­них продуктів завдяки рекордно низькій калорійності! Більше того, речовини, які містяться в ньому, запобігають ожирінню і блокують накопичення в організмі холес­терину.

Кабачок може стати основою прекрас­ного салату, але тільки в тому разі, коли плоди молоді, з ніжною зеленою м’якоттю. Повністю дозрілі кабачки використовують після термічної обробки.

Кабачок лікує

У вападку захворювань шлунково-киш­кового тракту рекомендується сік з кабачків завдяки його м’якій дії на слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки. Він акти­вує роботу травного тракту, поліпшує функ­ції шлунка і кишечнику (моторну і секретор­ну).

Сік містить значну кількість калію і міді, що робить його цінним харчовим продук­том у разі недокрів’я, нервових і серцевих захворювань, гіпертонії. Сік з кабачків – продукт дуже низькокалорійний, тому реко­мендується людям, які страждають від над­мірної ваги.

Відвар із квіток лікує шкірні захворювання

Кабачки рекомендують за гіпертонії і захворювань нирок і печінки. Кабачки – це ще й сечогінний засіб у випадку різних набряків. Найбільш корисні кабачки за­вдовжки 20-25 см, недостиглі, проварені без солі і масла. Їх бажано з’їсти разом зі шкіркою.

Позитивний ефект спостерігається як від м’якоті, так і від насіння. Насіння не сма­жать, а підсушують в духовці і вживають по 15-25 штук на день. А ще кабачки мають протиалергічну, протианемічну і жовчогінну властивості. Допоможе зменшити алергічні реакції відвар з квіток кабачка. 5-6 разів на день між прийомами їжі пийте цей відвар (10-12 квіток рослини, залитих 0,5 л окропу і витриманих 2-3 години).

Завдяки тому, що кабачки є коморою ві­тамінів і мікроелементів, легко засвоюють­ся і не загрожують зайвою вагою, дієтоло­ги наполегливо рекомендують ці скромні на вигляд плоди вагітним і тим, хто годує грудьми. Медики наполегливо рекоменду­ють вживати щодня 650-700 г овочів. І не треба боятися розладнати роботу кишеч­нику дитини. Кабачок м’яко благотворно впливає на флору кишечнику.

Маски для обличчя

Кабачку приписують вражаючі резуль­тати у відновленні сухої шкіри. Для цього з м’якоті кабачка роблять маску: нарізають сирий кабачок тонкими скибочками і кла­дуть їх на обличчя і ділянку декольте. При­кривають серветкою. Через 20 хвилин ре­комендується зняти кабачки і сполоснути шкіру мінеральною водою.

Жирна шкіра: 3 ст. л. тертого кабачка змішати з 1 ст. ложкою мелених вівсяних пластівців. Нанести на обличчя і шию на 20 хвилин.

Млява, тьмяна шкіра: сік кабачка на­впіл з міцною кавою. Тампоном, змоченим в отриманій суміші, змащуйте обличчя 2-3 рази на день.

Від зморщок: 3 ст. ложки кабачкової м’якоті змішати з 1 ст. ложкою меду. Нане­сти на обличчя на 20 хв.

Натріть кабачок на дрібній тертці, візьміть 1 столову ложку отриманої маси, додайте 1 чайну ложку меду і стільки ж сметани. Роз­мішайте все і накладіть на обличчя на 10-15 хвилин, потім змийте водою кімнатної тем­ператури.

Від вугрових висипів: 1 столова лож­ка натертої м’якоті кабачка, кілька крапель олії березових бруньок, 1 чайну ложку тер­тої моркви, все змішати. Маску нанести на обличчя на 15 хвилин, змити теплою водою.

Зволожувальна маска для рук. При­готуйте кашку з натертого на тертці моло­дого (не перестиглого) кабачка з тонкою шкіркою. Змішайте 2 столові ложки кашки з 1 столовою ложкою подрібнених вівсяних пластівців. Розітріть суміш і додайте 1 сто­лову ложку свіжого молока і 2 столові ложки сметани. Ретельно перемішайте до отри­мання однорідної маси і нанесіть на шкіру рук. Тримайте 20 хвилин, змийте прохолод­ною водою.

Галина Вербицька

Схожі новини