Передплата 2024 «Добрий господар»

Лікують кімнатні рослини

Кімнатні рослини на 40% поліпшують склад пові­тря

Рослини в будинку не тільки невід’ємна декоративна частина інтер’єру, а й наші друзі, які дарують відчуття спокою і умиротворення, а також лікарі, що лікують душу і тіло. Уперше «одомашнювати» зелених друзів почали ще в Древньому Єгипті і Месопотамії.

На думку флористів, рослини – це живі істоти, які володіють вираженим позитивним біопо­лем, що впливає на людину. По­мічено, що у відповідь на ласкаві слова квіти починають швидше рости і розцвітають. Іноді між людиною і рослиною встановлю­ється дуже тісний енергетичний зв’язок. Якщо раптом хазяїн за­недужує, то квітка може навіть загинути. Кімнатні рослини на 40% поліпшують склад пові­тря, поглинають кіптяву, чадний і вуглекислий гази, вбирають у себе шкідливі випаровуван­ня від ДСП, лаків і фарб. Деякі квіти (мирт, герань, товстянка, молочай, китайська троянда тощо) виділяють фітонциди, які борються з хвороботворними мікроорганізмами.

Дифенбахія – ідеальна рос­лина для офісів. Вона очищає повітря від отруйних речовин.

Мирт звичайний знижує кіль­кість мікроорганізмів у повітрі, підвищує імунітет до гострих респіраторних захворювань.

Фітонцидною і лікувальною дією володіє кавове дерево, що на 30% зменшує кількість мі­кроорганізмів у повітрі житлової кімнати.

Сансев’єра інактивує шкід­ливі речовини і бактерії в атмос­фері приміщення.

Бегонія видаляє отруйні ре­човини, до того ж є символом матеріального благополуччя.

Філодендрон, алое, хри­зантема й фікус очищають про­стір від шкідливих речовин.

Лимон та інші цитрусові (апельсин, грейпфрут, ман­дарин) поліпшують роботу моз­ку, підвищуючи амплітуду його біострумів. Ефірна олія лимона сприяє зниженню підвищеного артеріального тиску крові. Запах його листя дає відчуття бадьо­рості, підвищує загальний тонус організму. Цю рослину корисно мати людям розумової праці.

Герань запашна (пеларго­нія), листки якої містять сильну ефірну олію, справляє заспо­кійливу дію, її рекомендують вирощувати людям із захворю­ваннями нервової системи, тим, хто страждає від головного болю або безсоння.

Наявність у будинку гібіскуса (китайської троянди), цисуса, фікуса знижує активність хворо­ботворних бактерій.

Для оздоровлення повітря в кімнаті корисно тримати такі рослини, як мирт, розмарин, хлорофітум, які швидко зні­мають фізичну і психічну втому. Хлорофітум здатний трансфор­мувати негативну енергію в по­зитивну.

М’ята перцева, володію­чи свіжим і сильним запахом, заспокоює збуджену нервову систему, знімає роздратуван­ня, втому, агресивність. Її запах допомагає сконцентруватися, тому американські психологи рекомендують усім, хто багато часу працює на комп’ютері, по­ставити поруч із собою горщик з м’ятою.

Лідія Пшенична.

Схожі новини