Щоб здоров’я було міцним як горішок
Лікар розповів, як горіхи захищають нас від ракових захворювань і які роблять це найкраще
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457719/horikhy.jpg)
«Впевнений, багато хто з вас здивувався, коли прочитав, що горіхи наділені такою функцією, але це – чистісінька правда. Коли ми говоримо про зміцнення здоров’я і профілактику хвороб, на думку спадають переважно екзотичні фрукти та овочі, назви яких часто використовуються з маркетинговою метою. Однак очолити цей список повинні саме горіхи», – переконаний лікар Марек Скочиляс, фахівець із загальної медицини, фітофармакології та біохімії. Про диво-продукт медик розповів на своєму каналі у YouTube.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/marek_skochylias.jpg)
– Чим корисні горіхи?
– У цьому продукті міститься багато поживних речовин. Вуглеводів – зовсім трохи, що важливо, зате багато білка і цілий спектр ненасичених жирних кислот. Горіхи перешкоджають розвитку інсулінорезистентності, знижуючи тим самим ризик виникнення цукрового діабету і метаболічного синдрому. А ще – покращують перебіг серцево-судинних захворювань, якщо вони у людини вже є.
У горіхах містяться також токоферол та фолієва кислота, яка володіє здатністю «ремонтувати» наш генетичний матеріал.
– А протираковими властивостями горіхи завдячують?..
– Моно- і поліненасиченим жирним кислотам, що перетворюють цей продукт на висококласний антиоксидант, та поліфенолам, зокрема дуже цінній елаговій кислоті, яка гальмує процес ангіогенезу (творення нових судин, які живлять злоякісні клітини) та одночасно стимулює апоптоз – запрограмовану смерть клітин. Споживання цих сполук знижує ризик утворення вільних радикалів і пошкодження нашого ДНК.
– Від яких видів раку захищають горіхи?
- Раку грудної залози;
- раку простати;
- раку товстої кишки.
– Чому у медичній літературі горіхи класифікують як профілактичний засіб для запобігання раку і що це означає?
– Горіхи здатні загальмувати або й взагалі зупинити процес карциногенезу, тобто появи пухлин. Доказом цьому служить хоча б метааналіз з 2016 року, який однозначно доводить, що споживання горіхів зменшує ризик виникнення пухлини, але також цукрового діабету та серцево-судинних захворювань. Більше того: у дослідженнях з’являється цікава статистика, яка вказує на те, що понад 4 мільйони випадків передчасних смертей у 2013 році на території Америки, Європи і Південно-Східної Азії є результатом недостатнього споживання горіхів, тобто коли протягом дня людина з’їдає менш ніж 20 г цього продукту!
Крім того, горіхи є важливою складовою корисних дієт, зокрема середземноморської, дотримання якої знижує захворюваність на серцево-судинні захворювання і, як доводять численні наукові дослідження, ще й знижує ризик появи пухлин. Підтвердження цього можемо знайти в огляді за 2017 рік, де вказується, що дотримання середземноморської дієти знижує ризик смерті, але також ризик виникнення раку грудної залози, простати чи товстої кишки. Схожих висновків щодо цієї дієти (зниження ризику раку грудної залози та легень) вчені дійшли у 2018 році.
Ось – кілька досліджень, які підтверджують вплив горіхів на прогноз виживання, ризик рецидиву та смерті внаслідок ракового захворювання.
Розпочнімо з впливу горіхів на рак ободової кишки. Це – один із видів пухлин товстої кишки, який найбільші жнива збирає у чоловіків віком 60-70 років та старших. Чи змодифікувавши нашу дієту, ми можемо зменшити ризик виникнення цього захворювання? Існують дані, які підтверджують, що горіхи можуть нам у цьому допомогти. У 2018 році вчені опублікували дослідження, яке доводить взаємозв’язок між споживанням горіхів та зниженням ризику рецидиву і смерті пацієнтів з ІІІ стадією раку ободової кишки. У дослідженні взяло участь понад 800 осіб. Дані збиралися впродовж кількох років. Науковці дослідили властивості різних горіхів, однак, порівняно із земляними, кращий результат забезпечили все-таки деревні горіхи.
Варто зауважити, що серед чинників ризику цієї пухлини вирізняють інсулінорезистентність, цукровий діабет 2-ого типу та метаболічний синдром. Цей взаємозв’язок підтверджується результатами дослідження 2003 року, в якому серед пацієнтів з раком ободової кишки і цукровим діабетом фіксували більший поканик смертності та рецидиву захворювання порівняно з пацієнтами з пухлиною, проте без діабету.
Корисні ефекти споживання горіхів помітні також у профілактиці раку грудної залози у жінок. Підтвердження цього взаємозв’язку знаходимо у двох наукових дослідженнях. Одне із них – дослідження 2012 року, у ході якого вчені перевірили, чи впливає дотримання середземноморської дієти на рівень ризику розвитку раку грудної залози. Спостереження, яке проводилося на малій групі жінок, підтвердило, що ця дієта значно знижує ризик виникнення цього виду раку. Корисний вплив горіхів на зниження ризику раку грудної залози доводить дослідження, проведене у 2021 році. Вчені поставили за мету з’ясувати, як впливає регулярне споживання земляних і деревних горіхів на ризик рецидиву та смерті від раку грудей, але у тих жінок, які вже перемогли хворобу. У висновку, що складається з одного речення, читаємо: «Ті пацієнтки, які завершили лікування і регулярно споживали горіхи, вирізнялися кращим показником виживальності та нижчим відсотком виникнення рецидиву».
А тепер перейдімо до новоутворень у чоловіків. Обговорімо вплив горіхів на профілактику раку простати. Статистика однозначно вказує на те, що рак передміхурової залози – це вбивча хвороба, яка посідає друге місце у структурі смертності від онкопатологій в українських чоловіків. Втім, дослідження демонструють багатообіцяючі результати щодо того, як горіхи можуть вберегти перед серцево-судинними захворюваннями, але також і перед тією недугою, яка нас сьогодні цікавить, – раком простати. Підтвердження цієї (як виявилося) не тільки теорії знаходимо у дослідженні 2008 року. Піддослідні впродовж 8 тижнів щодня споживали по 75 г волоських горіхів, і це мало позитивний вплив на стан маркерів, які дозволяють визначити стан простати, знизивши ймовірність хибно позитивних результатів.
Горіхи можуть також впливати на зниження ризику розвитку раку підшлункової залози.
Рак підшлункової залози – одна з найбільш смертоносних пухлин з огляду на те, що її зазвичай надто пізно діагностують. Доступні дані, зокрема метааналіз 2021 року доводять: збільшивши споживання горіхів на 5 г щодня, ми на 3% знижуємо ризик виникнення раку підшлункової залози і на 6% – раку ободової кишки. Я тут на хвильку затримаюся і відступлю від нашої головної теми, проте про рак підшлункової залози ми ще згадаємо.
Отже, дослідження доводять: дефіцит кожних 100 мг магнію на день збільшує ризик розвитку цього виду раку на 24%! Ця залежність, очевидно, діє й у зворотний бік: збільшення присутності магнію у раціоні значно знижує цей ризик. Ця інформація важлива для осіб, які особливо схильні до виникнення цього захворювання:
- тих, які зловживають алкоголем;
- хворих на цукровий діабет;
- курців;
- людей, що мають надмірну вагу.
Раджу їм подбати про достатню кількість магнію у щоденному меню.
Але на хвильку повернімося до горіхів, раку підшлункової залози і цукрового діабету (бо ми вже знаємо, що ця хвороба є фактором ризику цього виду раку). Як доводить дослідження 2013 року, споживання горіхів може знизити ризик захворюваності на діабет, і таким чином знизити ризик захворіти на рак підшлункової залози.
– Про яку кількість горіхів йдеться?
– У науковому дослідженні вказується, що 28 г горіхів (але не щодня, а щонайменше двічі на тиждень), зменшує ймовірність виникнення цукрового діабету 2-ого типу.
Підсумуймо факти.
Значення у профілактиці раку мають всі горіхи, але найбільший позитивний вплив виявляють деревні.
Спільним висновком для більшості досліджень, які підтверджують протиракові властивості горіхів, є те, що регулярне споживання цього продукту є обернено пропорційним до ризику розвитку захворювання чи смерті з приводу новоутворень. Якщо говорити простою мовою: споживання горіхів зменшує ризик виникнення ракових захворювань і смерті внаслідок них.
Деякі науковці рекомендують споживати горіхи щоденно, інші – як мінімум двічі на тиждень. Найчастіше як денна порція вказується 20-30 г цього продукту.
Чому горіхи варто включати до нашого меню (крім того, що вони захищають від раку)? У частині досліджень згадується, що споживання цього продукту знижує ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань. Це пояснюється складом горіхів, зокрема вмістом ненасичених жирних кислот і поліфенолу, який у максимальній кількості міститься у найбільш доступних нам грецьких горіхах.
Читайте також: Ібупрофен не для всіх?
З польської переклала та записала Соломія Сочинська.