Передплата 2024 «Добрий господар»

Ібупрофен не для всіх?

Популярний знеболювальний і протизапальний засіб ібупрофен у поєднанні з антигіпертензивними й сечогінними препаратами може спровокувати у деяких людей хронічні захворювання нирок

Про це повідомляє видання Mathematical Biosciences.

Ібупрофен зазвичай приймають як знеболювальний засіб, зокрема від болю у спині, менструального й зубного болю. Попри те, що мільйонам людей ібупрофен зовсім не шкодить, дослідники з Університету Ватерлоо (Канада) застерігають: поєднання ібупрофену з діуретиками й інгібіторами ренін-ангіотензинової системи (RSA) може бути небезпечним.

Діуретики й інгібітори RSA призначають зазвичай людям, які потерпають через підвищений тиск. Учені з Університету Ватерлоо використали комп’ютерне моделювання, аби вивчити взаємодію ібупрофену й цих препаратів, зокрема визначити їх вплив на нирки. Як виявилося, у деяких людей поєднання цих препаратів може спричинити гостре ураження нирок, а іноді навіть хронічне захворювання цих органів.

"Не кожен, хто приймає таку комбінацію ліків, матиме проблеми, - стверджує професорка Університету Ватерлоо Аніта Лейтон. - Але наші дослідження доводять, що варто бути обережними".

Читайте також: Дифтерія: як уберегтися

Схожі новини