Весняний король – щавель
У країнах помірного клімату поширений щавель, зелене листя якого – джерело корисних речовин
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457290/shchavel.jpg)
Щавель був відомий ще в глибоку давнину – багато лікарів того часу радили вживати його у випадках дизентерії, нетравлення їжі, а також кровотеч як кровоспинний засіб. У середньовіччі вважалося, що ця рослина здатна уберегти від чуми, а знаменитий Авіценна радив вживати його в їжу за безпліддя.
Щавель ще називають “весняним королем”, зелень цієї рослини одна з перших з’являється на грядках ранньою весною і радує нас своєю свіжістю та кислуватим смаком. Мало хто знає, що щавель – найближчий родич гречки і так само корисний для організму. Вживаючи цей овоч, можна покращити здоров’я. А багатий вітамінно-мінеральний склад легко пояснює всі унікальні цілющі і корисні властивості щавлю.
Хімічний склад
Корисні властивості щавлю обумовлені його цілющим складом. Він містить вітаміни C, K, E, вітаміни групи B, каротин, ефірні олії, у великій кількості в ньому містяться органічні кислоти (дубильна, щавлева, пірогаллова та інші), а також мінеральні речовини (кальцій, магній, залізо, фосфор тощо). Харчовий склад щавлю досить багатий, у 100 г свіжої зелені міститься 2,3 г білків, 91,3 г води, 0,4 г жирів, 0,8 г клітковини, 1,4 г золи.
Енергетична цінність щавлю – 21 ккал на 100 г, це зовсім небагато, зважаючи ще і на ту користь, яку принесе ця зелень організму.
Користь щавлю
З лікувальною метою використовують усі частини рослини. Вживання щавлю позбавляє цинги, авітамінозів, анемії. Завдяки високому вмісту вітаміну C посилюється всмоктування заліза і, як наслідок, підвищується гемоглобін у крові. Щавель у великих дозах можна застосовувати як проносне, а в малих – як засіб, що закріплює.
У випадках гастриту зі слабким виділенням шлункового соку вживання щавлю підвищує кислотність і нормалізує травлення. Невеликі дози щавлевого соку діють як жовчогінний засіб.
Народна медицина радить використовувати настої з листя і коріння рослини як кровоспинний і протизапальний засіб. Його застосовують для полоскання кровоточивих ясен, за ангіни та інших запальних захворювань горла.
Зелені частини і плоди щавлю мають в’яжучі, знеболювальні, протизапальні і антитоксичні властивості.
Відвар молодих листочків покращує жовчовиділення, функціонування печінки і кишківника, діє як протиотрута за окремих отруєнь.
Відвар коріння щавлю виліковує криваві проноси, болі в попереку і ревматизм. Щавель використовують для лікування коліту, ентероколітів, захворювань шлунково-кишкового тракту і геморою.
Великий запас вітамінів (зокрема аскорбінової кислоти) дозволяє вирішити проблеми з весняними авітамінозами. Молоді зелені листочки рослини перекривають велику частину дефіциту вітамінів.
Щавель успішно використовують для лікування серця і кровоносних судин. Щавлева кислота виводить з організму шкідливий холестерин, підтримує м’язи і нерви в тонусі.
Щавель усуває проблеми, що виникають під час менопаузи, він запобігає матковим кровотечам, зменшує потовиділення, заспокоює головні болі, нормалізує артеріальний тиск. Вітаміни групи B, що входять до складу щавлю, нормалізують роботу нервової системи і беруть участь в оновленні клітин. Рослинні волокна стимулюють роботу кишківника, виводять з організму токсини і шлаки.
Застереження
Незважаючи на усі корисні властивості рослини, зловживати нею не слід. Надмірне споживання щавлю може бути причиною сечокам’яної хвороби.
Щавель не рекомендують включати в раціон у випадках запалень в нирках і кишківнику, за гастритів з підвищеною кислотністю, виразкової хвороби і порушень водно-сольового обміну.
Щавель не дозволяє кальцію засвоюватися повною мірою, що може призвести до розвитку остеопорозу.
Надлишок щавлевої кислоти веде до появи подагри та уремії. Перша ознака цих важких захворювань – цукор і солі щавлекислого кальцію в сечі.
Читайте також: Дві порції авокадо на тиждень захистять судини та серце
Галина Вербицька