Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дві порції авокадо на тиждень захистять судини та серце

Авокадо перестали вважати звичайним модним продуктом, коли вчені виявили чимало корисних властивостей для організму від його вживання

Наявність цього плоду в раціоні допомагає нормалізувати вагу, знизити рівень холестерину та уникнути цілої низки небезпечних захворювань. Нове дослідження показало, що вживання двох або більше порцій авокадо на тиждень скорочує ризик серцево-судинних захворювань.

У дослідженні, опублікованому в Journal of the American Heart Association, вчені з Гарвардського університету США вивчи­ли харчові звички 68 780 жінок віком від 30 до 55 років та 41 700 чоловіків віком від 40 до 75 років. Раціон піддослідних перевіря­ли кожні чотири роки протягом 30 років. За цей час в учасників дослідження сталося 9185 серцевих нападів та 5290 інсультів.

Вченим вдалося виявити зв’язок між вживанням корисних жирів та станом сер­ця. У тих учасників дослідження, хто регу­лярно вживав авокадо, ризик серцево-су­динних захворювань став нижчим на 16 відсотків, а ризик ішемічної хвороби сер­ця – на 21 відсоток порівняно з тими, хто взагалі не їв цей фрукт. Крім того, заміна половини порції маргарину, вершкового масла, яєць, йогурту, сиру або обробле­ного м’яса на день на відповідну кількість м’якоті авокадо сприяла зниженню ризику серцевих захворювань на 16-22 відсотки.

Автори дослідження пояснюють, що одна порція – це половина авокадо або півсклянки м’якоті вагою близько 80 г.

За даними Всесвітньої організації охо­рони здоров’я (ВООЗ), серцево-судинні за­хворювання – основна причина смерті у сві­ті. Вони щороку забирають життя майже 18 мільйонів людей. Лише у США хвороби сер­ця призводять до смерті кожні 36 секунд.

Авокадо містить харчові волокна, осно­вні вітаміни та мінерали, у тому числі вітамі­ни С, Е, К та магній, а також є джерелом ко­рисних мононенасичених жирів. Саме вони, а також клітковина, допомагають захистити серце, підтримуючи рівень «хорошого» хо­лестерину та знижуючи рівень «поганого».

Авокадо також багате на фітостероли – природні сполуки, що містяться в рослин­них продуктах. За своєю структурою фі­тостероли подібні до холестерину, тому заважають його всмоктуванню у тонкому кишечнику, запобігаючи утворенню бля­шок холестерину. Таким чином, авокадо сприяє підтримці здоров’я серцево-су­динної системи.

«Наше дослідження дає додаткові дока­зи того, що споживання ненасичених жирів із рослинного джерела може покращити якість харчування і є важливим компонен­том у профілактиці серцево-судинних за­хворювань», – каже доктор Лорена Паче­ко з Гарвардської школи охорони здоров’я.

Читайте також: Цибуля – кожному подруга

Схожі новини