Дві порції авокадо на тиждень захистять судини та серце
Авокадо перестали вважати звичайним модним продуктом, коли вчені виявили чимало корисних властивостей для організму від його вживання
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/456701/pexels-daria-shevtsova-4117606.jpg)
Наявність цього плоду в раціоні допомагає нормалізувати вагу, знизити рівень холестерину та уникнути цілої низки небезпечних захворювань. Нове дослідження показало, що вживання двох або більше порцій авокадо на тиждень скорочує ризик серцево-судинних захворювань.
У дослідженні, опублікованому в Journal of the American Heart Association, вчені з Гарвардського університету США вивчили харчові звички 68 780 жінок віком від 30 до 55 років та 41 700 чоловіків віком від 40 до 75 років. Раціон піддослідних перевіряли кожні чотири роки протягом 30 років. За цей час в учасників дослідження сталося 9185 серцевих нападів та 5290 інсультів.
Вченим вдалося виявити зв’язок між вживанням корисних жирів та станом серця. У тих учасників дослідження, хто регулярно вживав авокадо, ризик серцево-судинних захворювань став нижчим на 16 відсотків, а ризик ішемічної хвороби серця – на 21 відсоток порівняно з тими, хто взагалі не їв цей фрукт. Крім того, заміна половини порції маргарину, вершкового масла, яєць, йогурту, сиру або обробленого м’яса на день на відповідну кількість м’якоті авокадо сприяла зниженню ризику серцевих захворювань на 16-22 відсотки.
Автори дослідження пояснюють, що одна порція – це половина авокадо або півсклянки м’якоті вагою близько 80 г.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), серцево-судинні захворювання – основна причина смерті у світі. Вони щороку забирають життя майже 18 мільйонів людей. Лише у США хвороби серця призводять до смерті кожні 36 секунд.
Авокадо містить харчові волокна, основні вітаміни та мінерали, у тому числі вітаміни С, Е, К та магній, а також є джерелом корисних мононенасичених жирів. Саме вони, а також клітковина, допомагають захистити серце, підтримуючи рівень «хорошого» холестерину та знижуючи рівень «поганого».
Авокадо також багате на фітостероли – природні сполуки, що містяться в рослинних продуктах. За своєю структурою фітостероли подібні до холестерину, тому заважають його всмоктуванню у тонкому кишечнику, запобігаючи утворенню бляшок холестерину. Таким чином, авокадо сприяє підтримці здоров’я серцево-судинної системи.
«Наше дослідження дає додаткові докази того, що споживання ненасичених жирів із рослинного джерела може покращити якість харчування і є важливим компонентом у профілактиці серцево-судинних захворювань», – каже доктор Лорена Пачеко з Гарвардської школи охорони здоров’я.
Читайте також: Цибуля – кожному подруга