Передплата 2024 «Добрий господар»

«Пандемія не закінчилася. Треба й надалі дбати про захист»

Журналістка «Доброго Здоров'я» записала кілька ключових тез із виступу провідного польського фахівця з питань Covid-19

Кожен діабетик знає: вчасний прийом рекомендованих лікарем ліків – це тільки половина хорошого самопочуття та хороших результатів аналізів. Без нормалізації харчування та помірної фізичної активності очікувати дива не варто.

«Пандемія триває, і ніщо не вказує на те, що мала б закінчитися», – таку думку озвучив експерт з питань Covid-19 Вищої медичної ради Павел Ґжешьовскі під час конференції «Практика вакцинації у Польщі: нові виклики», передає Polska Agencja Prasowa.

Павел Ґжешьовскі
Павел Ґжешьовскі

На його думку, потрібно й надалі відстежувати епідемічну ситуацію шляхом тестування і секвенування зразків, відібраних в осіб з респіраторними симптомами. А ще – продовжувати носити захисні маски.

Про ризики поширення вірусу

SARS-CoV2 може залишатися у повітрі навіть через дві години після того, як людина покине при­міщення, а значить, може переда­ватися і без активного джерела. Крім того, пандемія чітко пока­зала, що сучасний стиль життя з його високою мобільністю сприяє швидкому поширенню інфекцій­них хвороб у глобальному вимірі.

Особливою є патофізіологія цього вірусу. Я не знайшов анало­гів цього вірусу, який би, взаємо­діючи із загальним рецептором, присутнім у багатьох органах, був би здатним так активно репліку­ватися і так потужно задіювати багато метаболічних та імуноло­гічних шляхів у нашому організмі. Коронавірус дуже швидко атакує епітелій дихальних шляхів, відтво­рюється протягом кількох годин і не дозволяє клітинам імунної сис­теми та імуноглобулінам блиска­вично його знешкодити.

Проблема полягає у тому, що геном цього вірусу є надзвичайно гнучким. Він постійно змінюється, але не просто зберігає свою за­разність. Кожна наступна версія SARS-CoV2 є більш заразною за попередню. Природа цього збуд­ника досить непередбачувана.

Чому люди продовжують легковажити хворобу

Те, що важкий перебіг не тра­пляється поголовно (і ми не може­мо навіть сказати, що у великого відсотка хворих), дозволяє вірусу уникнути суспільного осуду. Ба­гато людей починають ігнорува­ти загрозу та навіть висміювати її. Якби на коронавірус масово хворіли і помирали діти, підлітки, вагітні, мало б знайшлося таких, хто б поставився легковажно до небезпеки. А оскільки помирають переважно літні і хворі люди, існує думка, що насправді причиною смерті цих пацієнтів є не Covid-19, а старість та важкі супутні захво­рювання.

Про довгострокові наслідки перенесеного Covid-19

Надмірне запалення викликає тромбоз, зниження кровотоку ор­ганів (ішемію) і довгострокові на­слідки, як-от тривалий ковід, який став новим глобальним викликом для систем охорони здоров’я.

Є також повідомлення про ау­тоагресію, індуковану коронаві­русом. Кілька великих досліджень показують, що перенесена хво­роба може провокувати розвиток цукрового діабету, неспецифіч­ного запалення кісткової тканини або кісткового мозку та інші аутоімунні захворювання.

Про кінець пандемії

Висновок провідних вірусоло­гів світу одностайний: пандемія ще не закінчилася.

Нам складно переоцінити ефек­тивність вакцинації у протидії тяж­кого перебігу Covid-19. Масова імунізація від цієї інфекції вирішує дві ключові проблеми: розвантажує медичні системи і знижує показник смертності не тільки від коронаві­русної хвороби, а й від інших захво­рювань, оскільки пацієнти вчасно отримують фахову допомогу.

Загалом у світі було введено 11,5 мільярда доз вакцин від ко­ронавірусу.

У Польщі (як і в Україні, але в Україні це відбулося у зв’язку з во­єнною агресією рф. Авт.) темпи вакцинації останнім часом істотно знизилися.

Динаміка щеплень у різних ві­кових групах є різною, але в обох країнах найменш активно вакци­нували дітей.

Не виключено, що у майбут­ньому може з’явитися варіант ві­русу, який буде більш заразним і більш хвороботворним порівняно зі штамом «Омікрон».

Випадки захворювань продо­вжують фіксувати серед людей, які гірше відповіли на вакцинацію або які вже втратили імунний захист. Зараз найчастіше від ускладнень Covid-19 помирають нещеплені або ті, у яких вакцина викликала недостатню імунну відповідь.

Вже сьогодні потрібно працю­вати над розробкою нового по­коління вакцин, які забезпечува­тимуть кращий захист від нових варіантів вірусу.

Оскільки SARS-CoV-2 постій­но мутує, нам необхідна глобальна система моніторингу. Не закриття лабораторій, а навпаки, розвиток діагностики, зокрема секвенування.

Не бачимо зараз передвісників того, що захворювання вирізняти­меться більш м’яким перебігом або що нам уже вдалося досягти попу­ляційного імунітету. Маємо багато випадків повторного інфікування, багато людей хворіє вдруге і навіть втретє, і перебіг захворювання у них часто є важчим за попередній.

Чому не варто забувати про профілактику

Активна циркуляція вірусу спричиняє масову захворюва­ність, тому вкрай важливо й на­далі дбати про немедикаментозні засоби захисту, у тому числі носи­ти маски і провітрювати та дезін­фікувати приміщення у безпечний для людей спосіб. А ще – не варто відмовлятися від тестувань. Од­нак важливо подбати, щоб вони були безкоштовними.

А тим часом...

У Польщі не так давно скасува­ли обов’язок носіння масок. Виня­ток – лікарні, поліклініки та аптеки. Там людям без масок не раді.

Це рішення уряду багато ліка­рів вважає поспішним. Захворю­ваність прогнозовано пішла на спад. Так було і торік. Однак з при­ходом осені знову почала рости.

Як розвиватиметься ситуація цьогоріч, прогнозувати ніхто не бе­реться. Зараз населення Польщі збільшилося на 2,83 мільйона осіб. Саме стільки українців прибуло до цієї країни, рятуючись від війни, з них на щеплення від Covid-19 зго­лосилося лише 35,4 тисячі. Наразі вакцинацію вимушеним переселен­цям з України проводять безплат­но. Проте у Міністерстві здоров’я Польщі вже попередили: цю опцію незабаром можуть скасувати. Щоб покрити видатки на медичне забез­печення українців, з бюджету країни необхідно виділити 300 мільйонів злотих. І це – у розрахунку на міль­йон біженців, які продовжують при­бувати зі східного кордону.

Проте така економія може згодом «влетіти у копієчку», коли доведеться витрачати кошти на лікування хворих з коронавірусною інфекцією.

Читайте також: Війна війною, а медичні послуги – як того потребує пацієнт

Схожі новини