Червоне вино проти ожиріння, біле – проти остеопорозу
Але, увага, – у помірних кількостях!
Як установили дослідники зі США, споживання сухого червоного вина може зменшити вміст вісцерального жиру, який, коли його забагато, шкодить організму людини. А от споживання сухого білого вина може зменшити ризик остеопорозу, повідомляє Obesity Science and Practice Journal.
Вісцеральний жир – природна жирова тканина, яка вкриває внутрішні органи людини, зокрема серце й нирки. Надлишок такого жиру збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, деяких видів раку, а також знижує мінеральну щільність кісток. Збільшення кількості вісцерального жиру часто спостерігають у людей похилого віку, зокрема майже 75% дорослих американців мають зайву вагу або ожиріння. Як наслідок, лише у США витрати на лікування захворювань, пов’язаних із ожирінням, становлять понад 260 мільярдів доларів на рік.
Тривалий час одним із чинників, що сприяють накопиченню в організмі людини вісцерального жиру, вважали вживання алкоголю. При цьому, зазначає Obesity Science and Practice Journal, відповідні дослідження зазвичай розглядали алкоголь як єдине ціле – не враховуючи окремо впливу пива, червоного й білого сухого вина, ігристого та міцних напоїв.
Команда науковиці з американського Університету Айови Бріттані Ларсен підійшла до проблеми по-новому: дослідила вплив різних видів алкоголю на вісцеральний жир і мінеральну щільність кісток.
Як виявилося, кістки людей похилого віку, які споживали головно біле сухе вино, мають більшу мінеральну щільність (тобто ризик розвитку остеопорозу є меншим). А от впливу червоного сухого вина на мінеральну щільність кісток вчені не зауважили. Зате, як встановили науковці, у літніх людей, які споживали головно червоне сухе вино, зафіксовано менший вміст вісцерального жиру.
Звичайно, йдеться про споживання білого або червоного сухого вина у помірних кількостях!
Читайте також: Чому жінки п’ють алкоголь