Червоне вино проти ожиріння, біле – проти остеопорозу

Але, увага, – у помірних кількостях!

Як установили дослідники зі США, споживання сухого червоного вина може зменшити вміст вісцерального жиру, який, коли його забагато, шкодить організму людини. А от споживання сухого білого вина може зменшити ризик остеопорозу, повідомляє Obesity Science and Practice Journal.

Вісцеральний жир – природна жи­рова тканина, яка вкриває внутріш­ні органи людини, зокрема серце й нирки. Надлишок такого жиру збіль­шує ризик розвитку серцево-судин­них захворювань, деяких видів раку, а також знижує мінеральну щільність кісток. Збільшення кількості вісце­рального жиру часто спостерігають у людей похилого віку, зокрема май­же 75% дорослих американців мають зайву вагу або ожиріння. Як наслідок, лише у США витрати на лікування за­хворювань, пов’язаних із ожирінням, становлять понад 260 мільярдів дола­рів на рік.

Тривалий час одним із чинників, що сприяють накопиченню в організ­мі людини вісцерального жиру, вва­жали вживання алкоголю. При цьому, зазначає Obesity Science and Practice Journal, відповідні дослідження зазви­чай розглядали алкоголь як єдине ціле – не враховуючи окремо впливу пива, червоного й білого сухого вина, ігрис­того та міцних напоїв.

Команда науковиці з американ­ського Університету Айови Брітта­ні Ларсен підійшла до проблеми по-новому: дослідила вплив різних видів алкоголю на вісцеральний жир і міне­ральну щільність кісток.

Як виявилося, кістки людей похи­лого віку, які споживали головно біле сухе вино, мають більшу мінеральну щільність (тобто ризик розвитку ос­теопорозу є меншим). А от впливу червоного сухого вина на мінеральну щільність кісток вчені не зауважили. Зате, як встановили науковці, у літніх людей, які споживали головно чер­воне сухе вино, зафіксовано менший вміст вісцерального жиру.

Звичайно, йдеться про споживання білого або червоного сухого вина у по­мірних кількостях!

Читайте також: Чому жінки п’ють алкоголь

Популярне за добу

Популярне за тиждень