Передплата 2024 ВЗ

Відтерміновуємо старість

Хвороби зрілого віку. Зрілим вважається вік від 35 до 55 років для жінок і від 35 до 60 років для чоловіків

У цей період відбувається поступова перебудова багатьох функцій організму. Зрілий вік визначається як перехід від молодості до старості.

В організмі з настанням зріло­го віку відбуваються такі зміни:

  • знижується вироблення статевих гормонів, скорочу­ється кількість червоних і білих кров’яних тілець;
  • зменшується вміст калію і кальцію в клітинах;
  • у кістковому мозку збіль­шується кількість жиру, у зв’язку з чим функції кісткового мозку слабшають;
  • судини стають крихкішими;
  • зуби розхитуються й почи­нають випадати;
  • органи сечовиділення слаб­шають;
  • гострота органів чуттів при­туплюється.

Вас може зацікавити: Треба правильно налаштувати режим сну

Розрізняють нормальне, фізі­ологічне і передчасне старіння

Останнє характеризується раннім розвитком вікових змін: людина сивіє, у неї стає в’ялою і зморшку­ватою шкіра, випадають зуби, по­гіршуються зір, нюх і слух. Усе це обумовлено тим способом життя, який веде людина. Не останню роль у процесі старіння відіграють спад­кові й перенесені захворювання. От чому в зрілому віці, як ні в якому ін­шому, слід дбати про своє здоров’я і вести правильний спосіб життя.

Передчасне старіння

Ста­ріння організму – природний біо­логічний процес, і йому підляга­ють всі живі істоти. Але іноді цей процес прискорюється й організм зношується значно раніше. Лі­ків для зупинки процесу старіння поки що не винайшли, як не вина­йшли й еліксиру для продовження життя. Проте існує низка правил і засобів, здатних призупинити раннє старіння організму й відсу­нути строки кінця життя:

  • регулярно займайтеся фі­зичними вправами;
  • не куріть й уникайте проку­рених приміщень;
  • щодня приймайте контраст­ний душ;
  • частіше бувайте на природі;
  • не переїдайте;
  • уникайте вживання занадто гарячої їжі;
  • віддавайте перевагу про­дуктам з великим вмістом клітко­вини, фруктам, овочам, молочним продуктам;
  • намагайтеся менше вжива­ти гострої їжі;
  • розвивайте свій інтелект: більше читайте, спілкуйтеся з друзями, відвідуйте виставки, концерти, театри;
  • більше смійтеся.

Підтримка життєвих сил

Змішати 1 ч. ложку меленого червоного перцю, 500 г вершко­вого масла і 200 г меду. Приймай­те по 1 ст. ложці 4-5 разів на день доти, поки приготовлена суміш не закінчиться. Курс лікування можна за необхідності повторювати з ін­тервалом не менш ніж 3 місяці.

Цибулю розтерти в кашку й змішати у пропорції 1:1 з медом. Приймати по 1 ст. ложці вранці й увечері протягом 2 місяців. Цей засіб ефективний за дуже поши­реної старечої хвороби – склеро­зу судин головного мозку.

Для підтримки життєвих сил у випадках загального ослаблення організму корисний такий засіб. Розтерти в кашку ріпчасту цибу­лю й часник. Змішати 300 г кашки з часнику й 500 г кашки з цибу­лі. Залити суміш 1,8 л яблучного оцту, настояти в темному теплому місці в закритому посуді 1 добу, періодично струшуючи вміст. На­гріти на слабкому вогні до роз­чинення 1 кг меду. Остудити до кімнатної температури й влити в мед настояну суміш, ретельно пе­ремішати до одержання однорід­ної маси. Суміш настояти тиждень у темному місці, періодично по­мішуючи, потім пропустити крізь густе сито. Зберігати в темному прохолодному місці у щільно за­критому посуді. Приймати щодня по 4 ч. ложки за один раз. Їсти по­вільно, роблячи невелику перерву між прийомом кожної ложки.

Очистити, ретельно проми­ти й дрібно нарізати 250 г часнику, розтерти дерев’яною або порце­ляновою ложкою, настояти в за­критому посуді пів години. Після цього зняти 150 г верхнього шару маси. А нижню масу, де більше соку, перекласти в скляний або керамічний посуд. Залити масу 1 склянкою 96%-го спирту, щільно закрити й настояти 10 днів у тем­ному прохолодному місці. Отри­ману настоянку процідити крізь кілька шарів марлі, дати відсто­ятися 2-3 дні й знову процідити. Пити настоянку краплями з хо­лодним і обов’язково незбираним молоком за 15-20 хвилин до їди. За один прийом необхідно випи­вати 1/4 склянки молока.

Є дві схеми прийому насто­янки:

1. Вплив тільки на внутрішні органи. Приймати 4 рази на день через кожні 4 години по 5-10 кра­пель (до 50 років) і по 3-7 крапель (після 50 років) протягом 10-14 днів. У перший рік лікування про­водять 2 рази, наступний курс – не раніше ніж за 3 роки.

2. Лікування шкірних захворю­вань. Приймати по 10-15 крапель 3 рази на день протягом 2 тижнів. Зовнішньо втирати настоянку в хворі ділянки тіла протягом 10 днів. Повторно використовувати настоянку у випадку перших ознак поновлення захворювання. Цілю­ща настоянка очищає організм від жирових і вапняних відкладень, поліпшує загальний обмін речо­вин. Використання часникової настоянки запобігає таким за­хворюванням як інфаркт міокар­да, стенокардія, атеросклероз, параліч, утворення різних пухлин, шкірні запалення. Крім того, у людей, які приймають настоянку, зникає шум у голові, відновлюєть­ся зір, нормалізується артеріаль­ний тиск.

Ще в далекій давнині було відомо, що ягоди бузини чорної подовжують життя й зберігають молодість. Сучасні фітотерапевти рекомендують бузиновий «напій довгожителів»: 2 ст. ложки су­хих ягід бузини залити 1 л води, кип’ятити 5-6 хвилин, зняти з вог­ню, процідити. У теплий напій до­дати 5 ст. ложок меду. Пити в те­плому вигляді кілька разів на день.

З кореня оману можна при­готувати оманове вино: провари­ти в 0,5 л кагору або портвейну 1 ст. ложку подрібненого свіжого кореня оману протягом 10 хви­лин. Коли відвар трохи охолоне, додати 1-2 ст. ложки меду. При­ймати по 50 мл після їди. Ома­нове вино має відхаркувальну, протизапальну, сечогінну, жовчо­гінну, кровоспинну, бактерицидну й протиглисну дії й чинить оздо­ровчий ефект проти різних захво­рювань. Кореневища й корінь слід викопати восени, у вересні-жов­тні, можна – ранньою весною. Ко­рінь очистити від землі, обполос­нути у воді й швидко висушити. Кору з нього знімати не потрібно, тому що вона багата на біологічно активні речовини. Корінь розріза­ти на шматки завдовжки 10-15 см і сушити в тіні або провітрюваному приміщенні.

Як зміцнювальний засіб пити свіжий сік із квіток або трави кро­пиви глухої по 1 ст. ложці 4 рази на день.

Залити 1 склянку листя й плодів шипшини 1 л натурально­го вина, кип’ятити 5 хвилин, зня­ти з вогню, процідити. Додати в трохи остиглий відвар 150 г меду, перемішати. Еліксир витримати 1 місяць, протягом якого його ще 3 рази прокип’ятити, знімаючи піну. Процідити й приймати по чарці 2-3 рази на день перед їдою.

Юрій Червінський.

Читайте також: Шкідливі звички, що наближають старість

Схожі новини