Відтерміновуємо старість
Хвороби зрілого віку. Зрілим вважається вік від 35 до 55 років для жінок і від 35 до 60 років для чоловіків
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/452174/pexels-shvets-production-7545364.jpg)
У цей період відбувається поступова перебудова багатьох функцій організму. Зрілий вік визначається як перехід від молодості до старості.
В організмі з настанням зрілого віку відбуваються такі зміни:
- знижується вироблення статевих гормонів, скорочується кількість червоних і білих кров’яних тілець;
- зменшується вміст калію і кальцію в клітинах;
- у кістковому мозку збільшується кількість жиру, у зв’язку з чим функції кісткового мозку слабшають;
- судини стають крихкішими;
- зуби розхитуються й починають випадати;
- органи сечовиділення слабшають;
- гострота органів чуттів притуплюється.
Вас може зацікавити: Треба правильно налаштувати режим сну
Розрізняють нормальне, фізіологічне і передчасне старіння
Останнє характеризується раннім розвитком вікових змін: людина сивіє, у неї стає в’ялою і зморшкуватою шкіра, випадають зуби, погіршуються зір, нюх і слух. Усе це обумовлено тим способом життя, який веде людина. Не останню роль у процесі старіння відіграють спадкові й перенесені захворювання. От чому в зрілому віці, як ні в якому іншому, слід дбати про своє здоров’я і вести правильний спосіб життя.
Передчасне старіння
Старіння організму – природний біологічний процес, і йому підлягають всі живі істоти. Але іноді цей процес прискорюється й організм зношується значно раніше. Ліків для зупинки процесу старіння поки що не винайшли, як не винайшли й еліксиру для продовження життя. Проте існує низка правил і засобів, здатних призупинити раннє старіння організму й відсунути строки кінця життя:
- регулярно займайтеся фізичними вправами;
- не куріть й уникайте прокурених приміщень;
- щодня приймайте контрастний душ;
- частіше бувайте на природі;
- не переїдайте;
- уникайте вживання занадто гарячої їжі;
- віддавайте перевагу продуктам з великим вмістом клітковини, фруктам, овочам, молочним продуктам;
- намагайтеся менше вживати гострої їжі;
- розвивайте свій інтелект: більше читайте, спілкуйтеся з друзями, відвідуйте виставки, концерти, театри;
- більше смійтеся.
Підтримка життєвих сил
Змішати 1 ч. ложку меленого червоного перцю, 500 г вершкового масла і 200 г меду. Приймайте по 1 ст. ложці 4-5 разів на день доти, поки приготовлена суміш не закінчиться. Курс лікування можна за необхідності повторювати з інтервалом не менш ніж 3 місяці.
Цибулю розтерти в кашку й змішати у пропорції 1:1 з медом. Приймати по 1 ст. ложці вранці й увечері протягом 2 місяців. Цей засіб ефективний за дуже поширеної старечої хвороби – склерозу судин головного мозку.
Для підтримки життєвих сил у випадках загального ослаблення організму корисний такий засіб. Розтерти в кашку ріпчасту цибулю й часник. Змішати 300 г кашки з часнику й 500 г кашки з цибулі. Залити суміш 1,8 л яблучного оцту, настояти в темному теплому місці в закритому посуді 1 добу, періодично струшуючи вміст. Нагріти на слабкому вогні до розчинення 1 кг меду. Остудити до кімнатної температури й влити в мед настояну суміш, ретельно перемішати до одержання однорідної маси. Суміш настояти тиждень у темному місці, періодично помішуючи, потім пропустити крізь густе сито. Зберігати в темному прохолодному місці у щільно закритому посуді. Приймати щодня по 4 ч. ложки за один раз. Їсти повільно, роблячи невелику перерву між прийомом кожної ложки.
Очистити, ретельно промити й дрібно нарізати 250 г часнику, розтерти дерев’яною або порцеляновою ложкою, настояти в закритому посуді пів години. Після цього зняти 150 г верхнього шару маси. А нижню масу, де більше соку, перекласти в скляний або керамічний посуд. Залити масу 1 склянкою 96%-го спирту, щільно закрити й настояти 10 днів у темному прохолодному місці. Отриману настоянку процідити крізь кілька шарів марлі, дати відстоятися 2-3 дні й знову процідити. Пити настоянку краплями з холодним і обов’язково незбираним молоком за 15-20 хвилин до їди. За один прийом необхідно випивати 1/4 склянки молока.
Є дві схеми прийому настоянки:
1. Вплив тільки на внутрішні органи. Приймати 4 рази на день через кожні 4 години по 5-10 крапель (до 50 років) і по 3-7 крапель (після 50 років) протягом 10-14 днів. У перший рік лікування проводять 2 рази, наступний курс – не раніше ніж за 3 роки.
2. Лікування шкірних захворювань. Приймати по 10-15 крапель 3 рази на день протягом 2 тижнів. Зовнішньо втирати настоянку в хворі ділянки тіла протягом 10 днів. Повторно використовувати настоянку у випадку перших ознак поновлення захворювання. Цілюща настоянка очищає організм від жирових і вапняних відкладень, поліпшує загальний обмін речовин. Використання часникової настоянки запобігає таким захворюванням як інфаркт міокарда, стенокардія, атеросклероз, параліч, утворення різних пухлин, шкірні запалення. Крім того, у людей, які приймають настоянку, зникає шум у голові, відновлюється зір, нормалізується артеріальний тиск.
Ще в далекій давнині було відомо, що ягоди бузини чорної подовжують життя й зберігають молодість. Сучасні фітотерапевти рекомендують бузиновий «напій довгожителів»: 2 ст. ложки сухих ягід бузини залити 1 л води, кип’ятити 5-6 хвилин, зняти з вогню, процідити. У теплий напій додати 5 ст. ложок меду. Пити в теплому вигляді кілька разів на день.
З кореня оману можна приготувати оманове вино: проварити в 0,5 л кагору або портвейну 1 ст. ложку подрібненого свіжого кореня оману протягом 10 хвилин. Коли відвар трохи охолоне, додати 1-2 ст. ложки меду. Приймати по 50 мл після їди. Оманове вино має відхаркувальну, протизапальну, сечогінну, жовчогінну, кровоспинну, бактерицидну й протиглисну дії й чинить оздоровчий ефект проти різних захворювань. Кореневища й корінь слід викопати восени, у вересні-жовтні, можна – ранньою весною. Корінь очистити від землі, обполоснути у воді й швидко висушити. Кору з нього знімати не потрібно, тому що вона багата на біологічно активні речовини. Корінь розрізати на шматки завдовжки 10-15 см і сушити в тіні або провітрюваному приміщенні.
Як зміцнювальний засіб пити свіжий сік із квіток або трави кропиви глухої по 1 ст. ложці 4 рази на день.
Залити 1 склянку листя й плодів шипшини 1 л натурального вина, кип’ятити 5 хвилин, зняти з вогню, процідити. Додати в трохи остиглий відвар 150 г меду, перемішати. Еліксир витримати 1 місяць, протягом якого його ще 3 рази прокип’ятити, знімаючи піну. Процідити й приймати по чарці 2-3 рази на день перед їдою.
Юрій Червінський.
Читайте також: Шкідливі звички, що наближають старість