Передплата 2024 «Добра кухня»

Через пандемію побільшало депресій у вагітних

Через пандемію COVID-19 значно збільшилася кількість вагітних жінок, які потерпають від депресії і тривожних станів

Про це йдеться у дослідженні британських учених, яке оприлюднило видання BMC Pregnancy and Childbirth.

Із квітня 2020 року по січень 2021-го науковці з британського University of Essex дослідили 150 вагітних жінок. І з'ясували, що під час пандемії майбутні матері мають більше психічних проблем, які погано впливають як на самих вагітних, так і на їхніх дітей. За даними дослідження, симптоми депресії виникли у 47 % вагітних, а тривожні стани - у 60 %. Відповідні показники до ковідної пандемії становили 17 % і 23 %.

Читайте також: На Львівщині стрімко зростає статистика захворюваності на коронавірус серед вагітних

Майбутні матері переживають психічну кризу

Учені також установили, що вагітні жінки, у яких прояви депресії були сильнішими, почувалися менш пов’язаними зі своїми ненародженими дітьми.

“Високі показники депресій і тривожних станів під час пандемії свідчать, що майбутні матері переживають психічну кризу, - вважає докторка Марія Лора Філіпетті. - Ця криза може порушити зв'язок матері й дитини під час вагітності й вплинути на перебіг пологів, а також на подальший розвиток дитини”.

Дослідження також підтвердило, що більша соціальна підтримка вагітної жінки - з боку її партнера, сім'ї, друзів, лікарів тощо - була чинником, що захищав майбутню матір від тривожного стану й депресії.

Більше новин читайте в рубриці здоров'я

Схожі новини