Оливки рятують від депресії
Сприяють оновленню нервових клітин
Депресію вважають однією з головних хвороб нашого часу. Якщо відчули перші ознаки, що з вами щось не так, спробуйте допомогти собі. Олеацеїн у складі оливок — рідкісна сполука, яка зменшує запальні процеси в мозку та сприяє оновленню нервових клітин. Це допоможе запобігти розвитку депресії і позбутися її на перших стадіях.
Якщо не любите оливок, додайте у раціон оливкову олію — наприклад, заправляйте нею салати. Тільки вибирайте нефільтрований продукт першого віджиму — у ньому найбільше олеацеїну. Оливкова олія допомагає запобігти метаболічним порушенням, оскільки покращує метаболізм глюкози та ліпідів. А ось для смаження оливкову олію використовувати не варто.
Оливки корисні навіть консервовані. Сирі плоди дуже гіркі через високу концентрацію олеуропеїну. У розсолі, олії та звичайній воді сполука руйнується, і оливки набувають характерного приємного смаку.
Відомо, що в оливках є залізо, мідь, вітамін Е, кальцій та магній. Також у них багато корисних жирів. Вживання продукту допомагає серцево-судинній системі, знижує рівень «поганого» холестерину та цукру у крові, а також зменшує запалення. Також можна використовувати солоні оливки замість солі у салатах та інших стравах, щоб скоротити споживання «чистого» хлориду натрію.
З погляду поживної цінності великої різниці між зеленими та чорними оливками немає. Все залежить від ступеня стиглості плодів, хоча в темних плодах все ж таки менше антиоксидантів і заліза.
Їсти оливки можна щодня, але важливо зробити їх частиною збалансованої дієти. Наприклад, якщо в раціоні є оливки, то інших солоних продуктів має бути менше.
Від норми теж не варто відходити: в день допустимо вживати 5−10 плодів залежно від їхнього розміру.
Печериці, фаршировані сиром та оливками
500 г великих печериць, 150−170 г бринзи, 1 банка (400 г) оливок без кісточки, 1 невелика цибулина, 1 середній пучок петрушки, 30 мл олії, сіль, мелений чорний перець.
Розігріти духовку до 200°С. Застелити форму для запікання пергаментом.
Печериці протерти паперовими рушниками, виламати ніжки і дуже дрібно їх нарізати. Посікти цибулю, оливки та петрушку.
Печериці натерти олією, посолити і поперчити. Викласти у підготовлену форму для запікання та поставити в духовку на 10 хв. Обсмажити у розігрітій олії цибулю з ніжками грибів та сіллю, 10 хв. Зняти із вогню.
Додати розкришену бринзу, оливки та петрушку, перемішати, зняти з вогню. Приправити перцем. Нафарширувати сумішшю печериці. Можна подавати так або ще запекти в духовці і подавати гарячими.
Оливки і маслини, мариновані з цитрусовими
1 банка оливок з кісточкою (400 г), 1 банка маслин з кісточкою (400 г), 1 невеликий апельсин, 1 невеликий лимон, 40 мл червоного винного оцту, 40 мл оливкової олії «екстра вірджин», 0,5 ч. ложки цукру, 1 ч. ложка горошин чорного перцю, 1 ч. ложка грубої морської солі.
Маслини та оливки відкинути на друшляк, обсушити. Вимити апельсин і лимон щіткою, щоб позбутися воскового нальоту, обсушити. Ножем для чищення овочів зрізати з цитрусових тонкі смужки цедри. Нарізати її соломкою.
Зрізати з цитрусових білий шар, щоб було видно м’якоть. Тонким гострим ножем вирізати філе між плівками, зберігаючи сік, що витікає.
З'єднати цедру, філе цитрусових та сік з цукром, сіллю, оцтом. Злегка розчавити горошини чорного перцю площиною леза ножа, додати маринад. Також площиною леза ножа розчавити маслини та оливки — не дуже сильно, просто щоб вони тріснули і можна було вийняти кісточку. Покласти маслини та оливки у маринад мінімум на 2 год за кімнатної температури, а краще — на добу в холодильнику. Подавати, зігрівши до кімнатної температури.
Таку закуску подають як доповнення до гарячих страв, а також у компанії з сиром, м’ясними делікатесами та смачним хлібом, наприклад, багетом чи чіабатою.