Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Оливки рятують від депресії

Сприяють оновленню нервових клітин

Фото pexels
Фото pexels

Депресію вважають однією з головних хвороб нашого часу. Якщо відчули перші ознаки, що з вами щось не так, спробуйте допомогти собі. Олеацеїн у складі оливок — рідкісна сполука, яка зменшує запальні процеси в мозку та сприяє оновленню нервових клітин. Це допоможе запобігти розвитку депресії і позбутися її на перших стадіях.

Якщо не любите оливок, до­дайте у раціон оливкову олію — наприклад, заправляйте нею салати. Тільки вибирайте не­фільтрований продукт першо­го віджиму — у ньому найбіль­ше олеацеїну. Оливкова олія допомагає запобігти метабо­лічним порушенням, оскільки покращує метаболізм глюкози та ліпідів. А ось для смаження оливкову олію використовува­ти не варто.

Оливки корисні навіть кон­сервовані. Сирі плоди дуже гіркі через високу концентра­цію олеуропеїну. У розсолі, олії та звичайній воді сполука руй­нується, і оливки набувають ха­рактерного приємного смаку.

Відомо, що в оливках є за­лізо, мідь, вітамін Е, кальцій та магній. Також у них багато ко­рисних жирів. Вживання про­дукту допомагає серцево-су­динній системі, знижує рівень «поганого» холестерину та цу­кру у крові, а також зменшує за­палення. Також можна викорис­товувати солоні оливки замість солі у салатах та інших стравах, щоб скоротити споживання «чи­стого» хлориду натрію.

З погляду поживної ціннос­ті великої різниці між зелени­ми та чорними оливками не­має. Все залежить від ступеня стиглості плодів, хоча в темних плодах все ж таки менше анти­оксидантів і заліза.

Їсти оливки можна щодня, але важливо зробити їх части­ною збалансованої дієти. На­приклад, якщо в раціоні є олив­ки, то інших солоних продуктів має бути менше.

Від норми теж не варто від­ходити: в день допустимо вжи­вати 5−10 плодів залежно від їхнього розміру.

Печериці, фаршировані сиром та оливками

500 г великих печериць, 150−170 г бринзи, 1 бан­ка (400 г) оливок без кісточ­ки, 1 невелика цибулина, 1 середній пучок петрушки, 30 мл олії, сіль, мелений чорний перець.

Розігріти духовку до 200°С. Застелити форму для запікан­ня пергаментом.

Печериці протерти папе­ровими рушниками, виламати ніжки і дуже дрібно їх нарізати. Посікти цибулю, оливки та пе­трушку.

Печериці натерти олією, по­солити і поперчити. Викласти у підготовлену форму для за­пікання та поставити в духовку на 10 хв. Обсмажити у розігрі­тій олії цибулю з ніжками грибів та сіллю, 10 хв. Зняти із вогню.

Додати розкришену брин­зу, оливки та петрушку, перемі­шати, зняти з вогню. Припра­вити перцем. Нафарширувати сумішшю печериці. Можна по­давати так або ще запекти в духовці і подавати гарячими.

Оливки і маслини, мариновані з цитрусовими

1 банка оливок з кісточ­кою (400 г), 1 банка маслин з кісточкою (400 г), 1 невели­кий апельсин, 1 невеликий лимон, 40 мл червоного винного оцту, 40 мл оливкової олії «екстра вірджин», 0,5 ч. ложки цукру, 1 ч. ложка го­рошин чорного перцю, 1 ч. ложка грубої морської солі.

Маслини та оливки відкину­ти на друшляк, обсушити. Ви­мити апельсин і лимон щіткою, щоб позбутися воскового на­льоту, обсушити. Ножем для чищення овочів зрізати з ци­трусових тонкі смужки цедри. Нарізати її соломкою.

Зрізати з цитрусових білий шар, щоб було видно м’якоть. Тонким гострим ножем виріза­ти філе між плівками, зберігаючи сік, що витікає.

З'єднати цедру, філе ци­трусових та сік з цукром, сіл­лю, оцтом. Злегка розчавити горошини чорного перцю пло­щиною леза ножа, додати ма­ринад. Також площиною леза ножа розчавити маслини та оливки — не дуже сильно, про­сто щоб вони тріснули і можна було вийняти кісточку. Поклас­ти маслини та оливки у мари­над мінімум на 2 год за кімнат­ної температури, а краще — на добу в холодильнику. Подава­ти, зігрівши до кімнатної тем­ператури.

Таку закуску подають як до­повнення до гарячих страв, а також у компанії з сиром, м’ясними делікатесами та смачним хлібом, наприклад, багетом чи чіабатою.