Передплата 2024 «Добра кухня»

Діабет і кава: швидше, «так», аніж «ні»

Чи можна таким хворим дозволити собі хоча б іноді посмакувати чашкою кави?

Наслідком одного з найпоширеніших порушень обміну речовин в організмі людини є діабет другого типу. Сьогодні це одна із найпоширеніших недуг на планеті. Вона не оминає ні літніх, ні молодих, ні навіть дітей. Протистояти їй допомагає дотримання правильно підібраної дієти. А це означає, що діабетикам доводиться відмовлятися від звичних і улюблених наїдків та напоїв, серед яких і традиційно та беззастережно улюблена кава. Тож чи можна таким хворим дозволити собі хоча б іноді посмакувати чашкою кави?

Як профілактичний засіб...

Загальновідомо, що цей на­пій багатий на кофеїн, що діє на організм як болезаспокійливе і стимулює його, також містить цін­ні антиоксиданти, завдяки яким нейтралізує вільні радикали і тим самим поліпшує захисні його ме­ханізми. А теобромін і теофілін, що входять до нього, сприятливо впливають на центральну нервову систему, оскільки допомагають сконцентруватися, краще думати й запам’ятовувати, знижуючи ри­зик розвитку хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

За твердженнями дослідників, кава також допомагає знизити ризик появи діабету II типу. Вона поліпшує секреторну реакцію під­шлункової залози. А хлорогенова кислота, що належить до групи поліфенолів, має здатність підви­щувати чутливість клітин до інсулі­ну та знижує всмоктування глюко­зи у шлунково-кишковому тракті. До того ж кава знижує концентра­цію цитокінів, високий рівень яких сприяє розвитку діабету. Тому для профілактики цього небезпечного захворювання цілком достатньо випивати по три філіжанки кави на день.

…і як улюблений напій!

Оскільки чорна кава, незалеж­но від того, мелена вона чи роз­чинна, не містить цукру, вона не становить загрози для хворих на діабет.

Інша річ пити каву з молоком чи вершками. Лактоза, або молоч­ний цукор, збільшує калорійність та глікемічний індекс кави. А якщо його ще ароматизувати глюкозно-фруктозним сиропом, такий напій стає джерелом простих цукрів, і його споживання загрожує під­вищенням рівня глюкози у крові. Тому людям, які потерпають від діабету II типу, краще пити чорну каву без будь-яких добавок: ска­жімо, три чашки на день, без мо­лока та інших підсилювачів смаку.

Уляна Дмитришин

Читайте також: Дієта хворих на гастрит: що можна, а чого не можна їсти

Схожі новини