Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Корінь здоров’я – цикорій

Вчені довели, що препарати дикого цикорію благотворно впливають на серце

Корінь дикого цикорію містить масу корисних речовин. У ньому знайдені гіркий глікозид інтибін, фруктоза, холін. І трава, і квітки цієї рослини теж лікувальні: у траві є гіркі речовини лактуцин, кумаринів глікозид цикоріїн, у квітках дуже багато аскорбінової кислоти (вітаміну С) і вітамінів групи В, тому цикорій входить у трав’яні збори проти багатьох захворювань.

Вчені довели, що препарати дикого цикорію благотворно впливають на серце. Вони нормалізують ампліту­ду серцевих коливань, скорочують часто­ту ритму, усуваючи тахікардію, зміцнюють серцевий м’яз. Є відомості, що цикорій знімає напругу в судинах і активізує обмін речовин в організмі. Крім того, він допо­магає за вузлів щитовидки. Розтертим на кашку свіжим коренем цикорію, тонким шаром, змастити на складену вдвічі мар­лю й обв’язати ділянку щитовидки, де ви­явлені вузли. Пов’язку накладати 3 рази на тиждень під час сну, при цьому протягом 90 днів 3 рази на день приймати водний настій цикорію: 2 ст. ложки сухого розмеленого на порошок кореня залити 0,5 л окропу й на­стояти ніч. Пити по 3/4 склянки за 10 хви­лин до їди. Перерву в лікуванні робити не варто – протипоказань немає.

За некомпенсованого цукрового діа­бету, інсулінонезалежного, коли таблетки, що знижують цукор, уже майже не діють, апетит відсутній і рівень цукру у крові підні­мається незалежно від їжі, цикорій допомо­же привести організм до ладу. Він запобігає численним судинним, нирковим, печінко­вим, очним руйнуванням і навіть зміцнює нервову систему. У цьому разі корінь цико­рію добре поєднується з коренем кульбаби і листям чорниці, зібраними весною під час цвітіння. Змішати по 50 г висушених коре­нів цикорію й кульбаби, 100 г сухого чор­ничного листя, подрібнити. Збір зберігати у скляному посуді, краще в темному місці. Для приготування настою 4 ст. ложки збору залити 1 л окропу, настояти ніч. Пити про­тягом дня замість чаю, компоту й інших напоїв. Приймати такий настій треба дов­го, зважаючи на самопочуття, не забувати контролювати рівень цукру у крові. Як де­серт діабетикам можна порекомендувати свіжий корінь цикорію. Ретельно його по­мити й нарізати невеликими шматочками, приблизно з горошину. Залити медом так, щоб вони були втоплені в меді, й потримати 1 добу в закритому посуді. Вживати по 1 ч. ложці вранці й увечері (замість 2 шматочків цукру на добу, дозволених хворим на діа­бет).

За цирозу печінки різної етіології по­ряд із рекомендованими лікарем медика­ментами приймати сік із кореня цикорію, змішуючи його в рівній пропорції з соком чистотілу (по 1 ст. ложці суміші 5 разів на день незалежно від їди). Корисний цикорій і за інших захворювань.

Ентерит, коліт, гастрит із підвище­ною кислотністю, печією й відрижкою. Корені цикорію, алтеї, лепехи, насіння льону й траву деревію узяти в рівних про­порціях, подрібнити в м’ясорубці й скласти в емальовану каструлю. Звечора залити 2 ст. ложки збору 0,5 л холодної перевареної води й настояти ніч під кришкою. Уранці довести до кипіння, але не кип’ятити, потім остудити, процідити й розділити на 3 по­рції. Пити по 3/4 склянки 3 рази на день за 10 хвилин до їди. Курс лікування – 28 днів. Для дітей до 14 років дозу прийому змен­шити наполовину.

Ентерит, коліт, гастрит зі зниженою кислотністю. Корені цикорію й калгану (перстачу прямостоячого), деревій, листя подорожника ланцетолистого взяти в рів­них частинах, подрібнити. Залити 2 ст. лож­ки збору 2 склянками окропу, настояти ніч, процідити. Пити по 3/4 склянки 3 рази на день. Курс лікування – 40 днів. Якщо у вас є й порушення у роботі підшлункової зало­зи, що супроводжуються рідкими випорож­неннями, то до збору можна додати порцію квіток календули.

Калькульозний холецистит, що су­проводжується болем у правому підребер’ї й почуттям розпирання шлунка після їди. Змішати по 50 г сухих коренів цикорію й кульбаби з 30 г насіння фенхелю, подрібни­ти. Залити 2 ст. ложки збору 0,5 л окропу, настояти ніч. Процідити. Приймати по 3/4 склянки 3 рази на день за 10 хвилин до їди. Курс лікування – 45 днів, потім зробити пе­рерву на 2 тижні. За необхідності курс мож­на повторити.

Цикорій – чудові ліки для шкіри. Він допоможе вилікувати екзему різного по­ходження. У цьому разі слід приготувати цикорієву олію, що придасться, до речі, і за багатьох інших неприємностей зі шкірою. У літрову скляну банку нарізати до половини свіжих коренів цикорію, залити нерафіно­ваною соняшниковою олією холодного від­жиму до самих «плічок» банки, зав’язати марлею, складеною в 4 шари. Виставити банку на сонце на 3 тижні, не забуваю­чи щодня повертати її різними боками до сонця. За 3 тижні процідити. Сировину ви­чавити й викинути. Олію злити в пляшку з темного скла й щільно закрити кришкою. Застосовувати таку олію за дитячих кіро­чок на тім’ячку перед купанням дитини, за свербіння шкіри, тріщин на п’ятах, проти заїд у куточках губ, а також різних натер­тостей і подразнень, простудного герпесу. Можна застосовувати за тріщин на сосках у матерів, які годують, і для змащування ро­тової порожнини за стоматиту.

Валентина Миколів

Читайте також: Дієта хворих на гастрит: що можна, а чого не можна їсти

Схожі новини