Передплата 2025 «Добре здоров’я»

В Україні овочі подорожчають на 30%

Через весняні заморозки Україна втратить частину врожаю овочів та фруктів, тож уже напочатку літа вони будуть на 25−30% дорожчими. Перша хвиля подорожчання буде наприкінці травня. Усе через негоду в Україні - нічні та ранкові заморозки, які не типові для травня

Фото авторки
Фото авторки

Власник сільськогосподарського товариства Руслан Голуб прогнозує, що ціни на овочі та фрукти подорожчають на 30%, імпорт не зможе компенсувати це подорожчання. Найбільше вдарить по вартості фруктів, особливо черешень.

«Нічні заморозки охопили всю Україну, найбільше постраждали західні області через раннє цвітіння плодових дерев, — відзначає пан Голуб. — Також значні збитки від погодних умов зазнали неокуповані райони Херсонщини, Миколаївщина та Запоріжжя».

«Ягоди та овочі цього літнього сезону, справді, будуть „золоті“, — каже у коментарі для „ВЗ“ експерт з аграрних питань Олег Неоновський. — Деякі фермери Закарпаття та Івано-Франківської областей, щоб врятувати урожай розпалювали на полях багаття, витратили чимало коштів на дрова. Це буде вкладено в ціну черешень, персиків та абрикосів, прогнозую орієнтовно плюс 20%».

Журналіст «ВЗ» дізналася вартість овочів та фруктів у одному із супермаркетів Львова. Дорожнеча зафіксувалася надовго, хоча серед пропозицій — і місцеві продукти, і імпортні (Італія, Марокко, Туреччина, Єгипет). Львів'яни надають перевагу раннім овочам із Закарпаття та Південних (не окупованих) регіонів України. До обіду розібрали марокканське цукіні та кабачок із Закарпаття, хоча ціни кусаються — 85−110 грн. Також львів'яни налягають на редиску, ціна на цей весняний овоч комфортна — 40 грн за кілограм.

Овочі борщового набору з нового урожаю — 45−70 гривень за кілограм: цибуля — 45 грн, буряк — 40, картопля — 59−60 грн, деякі сорти картоплі по 89 грн, капуста — 60 грн, часник — 170, морква — 40. Одним словом, борщ став надто дорогим кулінарним задоволенням. Тут не зекономиш.

Сезон спаржі у розпалі, її в супермаркеті до вибору до кольору: 180−264 гривень за пучок (250 і 350 г відповідно). Звертаю увагу на органічну спаржу білого кольору з Волині - 299 грн за пучок вагою 450 г. Є навіть фіолетова спаржа — 200 грн за пучок.

Полуниця — 290 гривень за кілограм, лохина — 800 грн, сливи — 249 грн за кілограм.