Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якщо одягнетеся за «капустяним принципом» – не замерзнете

Переохолодитися можна і за температури вище нуля за високої вологості і сильного вітру

Зима у нашому регіоні характерна підвищеною вологістю та поривчастим вітром. Тож навіть за незначних знижень температури може виникнути гіпотермія, або переохолодження. Переохолодитися, причому серйозно, можна і за температури вище нуля за високої вологості і сильного вітру. Сприяють цьому також перевтома, неповноцінне харчування, алкогольне сп’яніння, тісні – нехай і теплі – одяг та взуття. І деякі захворювання: порушення кровообігу в судинах, нервові й ендокринні розлади. Також опірність холодові знижується з віком і в запеклих курців. Кваліфіковані поради лікаря-травматолога Віктора Панасюка допоможуть вам уникнути переохолодження і допомогти потерпілим.

Переохолодженню слід запобігати ще до виходу з дому

Виходячи з дому, випийте гарячого чаю і не забудьте правильно одягнутися! Бавовняна білизна, теплі шкарпетки, ру­кавички, головний убір допоможуть ство­рити навколо тіла відповідний мікроклімат. Особливо ретельно повинні добирати спорядження любителі зимових гірських прогулянок. Добре, якщо ваше споря­дження є віндстоперним (проти вітру) та водонепроникним. Пам’ятайте, що най­більш вразливі частини тіла у цьому випад­ку – пальці рук і ніг, ніс, вуха та щоки. Тому рукавиці, теплий шарф або капюшон, який захистить від вітру, плюс зручне, а голо­вне, не тісне взуття – ось неодмінні атри­бути вашої прогулянки. Одягатися слід за «капустяним принципом», тобто – принци­пом багатошаровості в одязі, щоб один із шарів (светр, шарф і так далі) завжди мож­на було зняти або навпаки, одягнути, що дозволить легко регулювати температуру тіла, не допускаючи ні перегрівів (у підсум­ку загрожують застудами!), ні переохоло­джень.

Якщо вам доводиться когось або чо­гось чекати, не стійте на місці, намагай­теся рухатися: активно топчіться, частіше ворушіть пальчиками, ховайте ніс у шарф. Якщо є поблизу магазини, не соромте­ся заходити в них просто погрітися. Для загального прогріву організму випийте склянку солодкого чаю, з’їжте 2-3 грудки цукру або таблетку глюкози. Бережіть одяг і взуття від промокання.

Не випробовуйте долю на тонкому льо­ду в невідомих небезпечних місцях.

Особливо будьте пильні, якщо страж­даєте від холодової алергії: у морозний вітряний день не ризикуйте, ховайте руки й обличчя, а в період загострення хвороби виключіть з раціону всі продукти-алергени (насамперед – шоколад, яйця, каву).

Що робити із потерпілим?

Холодову травму розпізнати несклад­но: на «замороженій» ділянці спочатку по­біліє шкіра, потім з’явиться легкий біль, який може поступово посилюватися, а уражене місце – німіти. Причина – погір­шення кровообігу тканин. Якщо процес зайшов надто далеко, постраждалі клітини гинуть. Але навіть коли стадія невелика, шкіра відморожених пальців або щік про­довжує зберігати мінусову температуру, тож її різниця навіть з теплою водою може становити 20 градусів і більше. Тому на­ступне правило – тканини, які зазнали впливу холоду, зігрівати треба зсереди­ни і повільно, щоб відновлювати поруше­ний кровообіг поступово. А поширений міф про те, що відморожене місце треба терміново розтерти, та ще краще снігом, може призвести тільки до того, що ви ще більше травмуєте шкіру!

У важких випадках (втрата свідомості, набряки, затвердіння шкіри, зміна її кольо­ру) викличіть «швидку». До її приїзду по­страждалого потрібно розмістити в тепло­му місці, обережно зняти одяг, загорнути у ковдри.

За сильного переохолодження відігрі­вати найкраще в теплій ванні (близько 38 градусів, воду можна перевірити ліктем, як для купання дитини), але не занурювати постраждалого цілком, а почати з обмо­рожених місць, зігріваючи у воді до появи нормального кольору шкіри, хвилин 20-30. Напоїти теплим бульйоном або чаєм. За потреби дати знеболювальне.

Читайте також: Ходити взимку без шапки небезпечно

Схожі новини