Передплата 2024 ВЗ

Домашнє морозиво — найкорисніше

Містить вітаміни та мінерали

Фото pexels
Фото pexels

Ескімо, пломбір, щербет — найулюбленіші літні ласощі - можуть бути дуже корисними, якщо їх приготувати власноруч.

Купуючи морозиво у магазині, слід звертати увагу на його склад і виби­рати натуральне. Лише моро­зиво з молока та вершків може бути корисним. У натурально­му морозиві є вітаміни, А та D, групи В, амінокислоти, білки та мінерали — кальцій, калій, маг­ній, фосфор. А якщо у морози­во додано ще й свіжі фрукти, то в ньому є й вітамін С. Та варто перевірити у магазинному де­серті наявність барвників, цу­кру, консервантів чи підсилю­вачів смаку. Не варто зупиняти свій вибір на ласощах з довгим списком таких добавок.

І найважливіше — десерт до­сить калорійний. Тому не вар­то їсти надто багато морозива. Середньостатистична денна норма для дорослої людини — від 150 до 200 грамів. А ті, хто хоче залишатися у формі та не перевантажувати організм со­лодощами, можуть з'їсти порцію до 100 грамів.

Із чого тільки не роблять мо­розива! В Японії - з морепро­дуктів, у Південній Америці є солоне та гостре. Але найпо­пулярніше у всіх країнах світу, звичайно, вершкове.

Морозиво зі згущеним молоком та фруктами

600 г заморожених або свіжих фруктів, 300 г згуще­ного молока з цукром, 8 г ва­нільного екстракту, сіль.

Деякі фрукти, наприклад, груші, яблука, персики, краще очистити від шкірки, насіння та кісточок, а м’якуш нарізати до­вільними шматочками.

У чашу кухонного комбайна або блендера викласти фрук­ти, влити молоко з цукром, до­дати ванільний екстракт і дріб­ку солі. Подрібнити на пюре.

Морозиво перекласти у під­готовлений сухий контейнер. Накрити кришкою або харчо­вою плівкою і поставити в мо­розилку на 2−4 год. Перемішу­вати не потрібно.

Якщо використовували за­морожені фрукти чи ягоди, то можна подавати десерт відра­зу після приготування як м’яке морозиво. Можна подрібню­вати не всі фрукти. А невелику частину нарізати маленькими шматочками та додати до під­готовленої маси.

Шоколадне морозиво на вершках

300 г вершків 33%, 100 мл вершків 20%, 100 г гіркого шоколаду з горіхами 70%, 60 г цукру.

У сотейник налити 20% вершки, додати цукор і нагрі­ти, помішуючи, до розчинення цукру. Не доводячи до кипіння, зняти з вогню.

Гіркий шоколад поламати і викласти у сотейник із гаря­чими вершками. Перемішува­ти ложкою масу, доки шоколад повністю не розтане і маса не стане однорідною.

Попередньо охолодити вершки 33% та вінчик. Пере­лити вершки у високу чашу та збити на низьких обертах, по­ступово збільшуючи швид­кість, на пухку масу.

Невеликими порціями дода­ти вершки в шоколадну масу, акуратно перемішуючи лож­кою знизу догори, щоб вершки не осіли. Перемішувати, доки маса не стане однорідною.

Викласти шоколадну масу в лоток та розрівняти. Накрити кришкою і поставити в моро­зилку на 4−6 год. Перемішува­ти масу кожні 2 год.

Готове морозиво із моро­зилки переставити в холодиль­ник і за 30 хв подати. Можна прикрасити свіжими ягодами та фруктами, посіченими го­рішками або збитими вершка­ми.

Усі інґредієнти для морози­ва мають бути холодними. Тоді вершки добре зіб'ються, не «осядуть», і текстура морозива буде рівномірною.