Домашнє морозиво — найкорисніше
Містить вітаміни та мінерали
![Фото pexels](https://img.wz.lviv.ua/uk45Ht1XbNLW77DjdU84a_3KSFE=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/495745/pexels-calebe-miranda-108370.jpg)
Ескімо, пломбір, щербет — найулюбленіші літні ласощі - можуть бути дуже корисними, якщо їх приготувати власноруч.
Купуючи морозиво у магазині, слід звертати увагу на його склад і вибирати натуральне. Лише морозиво з молока та вершків може бути корисним. У натуральному морозиві є вітаміни, А та D, групи В, амінокислоти, білки та мінерали — кальцій, калій, магній, фосфор. А якщо у морозиво додано ще й свіжі фрукти, то в ньому є й вітамін С. Та варто перевірити у магазинному десерті наявність барвників, цукру, консервантів чи підсилювачів смаку. Не варто зупиняти свій вибір на ласощах з довгим списком таких добавок.
І найважливіше — десерт досить калорійний. Тому не варто їсти надто багато морозива. Середньостатистична денна норма для дорослої людини — від 150 до 200 грамів. А ті, хто хоче залишатися у формі та не перевантажувати організм солодощами, можуть з'їсти порцію до 100 грамів.
Із чого тільки не роблять морозива! В Японії - з морепродуктів, у Південній Америці є солоне та гостре. Але найпопулярніше у всіх країнах світу, звичайно, вершкове.
Морозиво зі згущеним молоком та фруктами
![](https://img.wz.lviv.ua/KV0mNX651mh6zMYqvUfwd1EiR9I=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/13_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%84%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8.jpg)
600 г заморожених або свіжих фруктів, 300 г згущеного молока з цукром, 8 г ванільного екстракту, сіль.
Деякі фрукти, наприклад, груші, яблука, персики, краще очистити від шкірки, насіння та кісточок, а м’якуш нарізати довільними шматочками.
У чашу кухонного комбайна або блендера викласти фрукти, влити молоко з цукром, додати ванільний екстракт і дрібку солі. Подрібнити на пюре.
Морозиво перекласти у підготовлений сухий контейнер. Накрити кришкою або харчовою плівкою і поставити в морозилку на 2−4 год. Перемішувати не потрібно.
Якщо використовували заморожені фрукти чи ягоди, то можна подавати десерт відразу після приготування як м’яке морозиво. Можна подрібнювати не всі фрукти. А невелику частину нарізати маленькими шматочками та додати до підготовленої маси.
Шоколадне морозиво на вершках
![](https://img.wz.lviv.ua/xaE6vL4DGyvMUhX40aGvZKgHDmA=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/13_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4.jpg)
300 г вершків 33%, 100 мл вершків 20%, 100 г гіркого шоколаду з горіхами 70%, 60 г цукру.
У сотейник налити 20% вершки, додати цукор і нагріти, помішуючи, до розчинення цукру. Не доводячи до кипіння, зняти з вогню.
Гіркий шоколад поламати і викласти у сотейник із гарячими вершками. Перемішувати ложкою масу, доки шоколад повністю не розтане і маса не стане однорідною.
Попередньо охолодити вершки 33% та вінчик. Перелити вершки у високу чашу та збити на низьких обертах, поступово збільшуючи швидкість, на пухку масу.
Невеликими порціями додати вершки в шоколадну масу, акуратно перемішуючи ложкою знизу догори, щоб вершки не осіли. Перемішувати, доки маса не стане однорідною.
Викласти шоколадну масу в лоток та розрівняти. Накрити кришкою і поставити в морозилку на 4−6 год. Перемішувати масу кожні 2 год.
Готове морозиво із морозилки переставити в холодильник і за 30 хв подати. Можна прикрасити свіжими ягодами та фруктами, посіченими горішками або збитими вершками.
Усі інґредієнти для морозива мають бути холодними. Тоді вершки добре зіб'ються, не «осядуть», і текстура морозива буде рівномірною.