Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сновиди виглядають на 10 років старшими від своїх однолітків

До чого призводить недосипання та як його уникнути?

Недосипання неврологи вважають однією з найбільших проблем нашого часу. Гаджети, доступ до Інтернету, можливість працювати дистанційно - роблять свою чорну справу. Утім, ще Коко Шанель наголошувала, що після опівночі неможливо почути нічого такого, що було б важливішим від власного сну.

Люди, які систематично недосипають, протягом дня почуваються хворими. Їх непокоять біль голови, нудота, сонливість, запаморочення, неможливість швидко думати і повноцінно працювати. Ознаки браку сну видно неозброєним оком - сновид видають червоні очі та синяки під ними, блідість шкіри.

Жертви гіпертонії та вегето-судинної дистонії через недосипання зазнають підвищення тиску, деколи - підвищення температури тіла. Усіх без винятку, хто ігнорує повноцінний сон, можуть непокоїти неприємні відчуття з боку внутрішніх органів, навіть зубний біль.

Ознаки систематичного недосипання можна порівняти з симптомами грипу. А також його жертви стають схильними до депресій.

Серед людей, які ігнорують нічний відпочинок, у декілька разів зростає ймовірність суїциду! Їм рідко вдається досягти успіхів у кар’єрі: на заваді стають спричинені втомою, неуважність, схильність до помилок.

“Ігнорування нічного відпочинку суттєво погіршує зовнішній вигляд, - зауважує лікарка-неврологиня Олександра Попроцька. - У таких людей зазвичай втомлений, “пом’ятий” вигляд. Оскільки шкіра не встигає відновлюватися (а це відбувається саме під час нічного сну), навіть найдорожчі продукти сучасної індустрії краси - не допомагають. До того ж недосипання сприяє накопиченню організмом жиру, спричиняючи зайву вагу. А ще - провокує гормональні розлади, порушує вироблення шкірою колагену та еластину. У чоловіків знижується вироблення гормону соматостатину, який відповідає за ріст м’язів”.

Гормональні розлади, які спричиняє брак сну, знижують формування волокон шкіри, що відповідають за її пружність та захищають від зморщок. Тож сновиди зазвичай виглядають на 7-10 років старшими за своїх однолітків. До того ж у таких чоловіків знижується потенція, а у жінок - лібідо. Загалом страждає імунітет. Зростає ризик інсульту, інфаркту міокарда, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та раку.

Однак існують винятки. Деякі відомі люди спали мало, але досягли - багато. Наполеону Бонапарту вистачало для відпочинку чотирьох годин на добу, як і Бенджаміну Франкліну. Моцарт спав по п’ять годин, Юлій Цезар - по три. А Леонардо да Вінчі дрімав по 15-20 хвилин кожні дві години. Мабуть, вони виправдали версію про те, що мало спати - корисно для розуму. І чим щасливіша людина - тим менше часу проводить в обіймах Морфея. А довгий сон призводить до перевтоми. Тож дорослим людям, аби добре почуватися, потрібно спати 7-8 годин на добу. А от перевиконувати норму - тобто бачити сни понад 9 годин - навпаки, шкідливо. У такому випадку організм наново перевтомлюється. У сплюхів порушуються пам’ять, мислення та уява. Вони можуть скаржитися на мігрені, підвищений тиск, застій у кров’яних судинах.

Повноцінний відпочинок можливий за умови, якщо людина вчасно засинає та добре спить протягом ночі. На заваді можуть стати апное (храп) та нервове перевантаження. Якщо маєте такі негаразди, не обмежуйте себе у достатніх фізичних навантаженнях. Важливо також щодня не менш ніж дві години перебувати на свіжому повітрі. У пригоді стануть робота на городі, прогулянка перед сном, фізичні вправи на подвір’ї. Також допоможуть трав’яні чаї з м’ятою та мелісою. А от від ситної вечері, перегляду телепередач та гаджетів пізно ввечері треба відмовитися!

Читайте також: Музика здатна знеболювати і поліпшувати якість сну

Схожі новини