Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Печінка тріски поповнить запаси вітаміну D в організмі

Тріска – це цінна промислова риба з родини осетрових, яка відома своєю дієтичною користю

Біле м’ясо цієї риби насичене корисними речовинами і при цьому низькокалорійне (лише 70 калорій на 100 грамів), але не меншої уваги заслуговує і печінка тріски, з якої виготовляють консерви.

Користь печінки тріски полягає в її багатому і різно­манітному вітамінному скла­ді. У ній містяться вітаміни А, С, D, Е, РР, В1, В2, В6, В9. Найбільша концентрація припадає на вітамін А – відомий антиоксидант, речо­вина, необхідна для підтримання повноцінного зору, збереження молодості і краси. Вітаміни гру­пи В є «цеглинками» нервової системи, при їх достатку людина не знає, що таке дратівливість, стрес, підвищена втомлюваність. Також при балансі цих вітамінів в організмі обмін жирів проходить у правильному ключі, калорії транс­формуються в енергію, а не йдуть у жирові запаси.

Також вражає і мінеральний склад печінки тріски. При вклю­ченні в раціон цього продукту ор­ганізм насичується залізом, фос­фором, калієм, кальцієм, магнієм, цинком, хромом, йодом, фтором, молібденом, нікелем і хлором. Ці макро- і мікроелементи сприят­ливо впливають на роботу серця, судин, калій і магній захищають від передчасного виснаження серцевого м’яза, фосфор необ­хідний для мозкової діяльності, кальцій зміцнює кістки, зуби, во­лосся, нігті.

Окремо варто сказати про на­сичені жирні кислоти омега-3, якою багата печінка тріски. Вче­ні з’ясували, що раціон сучасної людини практично позбавлений цієї цінної речовини, оскільки у світі почалося повальне захо­плення дієтами, які передбача­ють відмову від тваринних жирів, або зловживання фаст-фудом, в якому переважають рослинні по­рожні жири. При цьому кислота омега-3 не виробляється орга­нізмом і повинна надходити до нього з продуктами харчування. А її нестача загрожує розвитком серйозних, небезпечних захво­рювань і станів, таких як інфаркт, інсульт, атеросклероз, бронхіаль­на астма, поліартрит, злоякісні і доброякісні пухлини.

Печінка тріски корисна в під­літковому віці, оскільки позитивно впливає на формування кістково­го скелета, а також центральної нервової системи. З цієї ж при­чини вона показана і людям похи­лого віку, щоб зберегти здоров’я і відтермінувати старість. Є дані, що печінка тріски є ефективною профілактикою хвороби Альцгей­мера.

У розумних кількостях печінка тріски корисна вагітним жінкам і матерям, які годують грудь­ми. Для плоду субпродукт стане джерелом корисних речовин, а мама, яка годує, через молоко передасть дитині порцію вітаміну D, потрібного для профілактики рахіту. Але зловживати печінкою не варто, надлишок вітаміну А по­гано позначиться на розвитку ди­тини в утробі матері.

Печінка тріски досить жирна і калорійна, в 100 грамах продук­ту міститься 600-620 калорій. Її рекомендують вживати з рослин­ними або білковими продуктами – овочами, зеленню, яйцями.

Від вживання печінки тріски варто утриматися при непере­носимості риб’ячого жиру, при захворюваннях жовчного міхура, щитовидної залози. Не можна вживати в їжу печінку тріски, якщо олія у відкритій консерві має тем­ний вигляд і гіркуватий запах.

Читайте також: Жителі Львівщини потерпають від нестачі йоду

Схожі новини