Передплата 2024 «Добрий господар»

Горіхи: користь та шкода

За вмістом мікроелементів (калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза) горіхи перевершують фрукти та овочі

До того ж вони багаті білком, що робить їх продуктом незамінним (особливо під час посту). Регулярно вживаючи горішки, ми тим самим знижуємо ризик серцево-судинних захворювань (інсультів, тромбозів, інфарктів, атеросклерозу тощо).

Наявність у них фолієвої кис­лоти сприяє росту і оновленню клітин, а значить, вживання горі­хів продовжує нашу молодість, сприяє покращенню пам’яті й уваги, благотворно впливає на потенцію. Вітамін Е, що містить­ся у горіхах, нейтралізує вільні радикали, що ушкоджують кліти­ни мозку. Особливо придатний для цього арахіс, який істотно знижує ризик виникнення діабе­ту. До того ж арахіс – один із най­більш низькокалорійних пред­ставників горіхової продукції. Проте він все ж калорійний, так що міру треба знати. До горіхів треба ставитися як до ідеально­го перекусу, що поміщається в жмені, тоді ефект від їх спожи­вання буде найбільшим.

Хорошим афродизіаком є во­лоські і кедрові горіхи. Фундук (лісовий горіх) багатий біотином – це вітамін краси, що перешко­джає старінню шкіри, зміцнює нігті і волосся. Він нормалізує білковий і жировий обмін. Фіс­ташки – єдині у своєму роді го­ріхи, що добре впливають на зір. Мигдаль – дуже смачний, здат­ний до того ж поліпшити стан шкіри, нігтів, волосся за умови його регулярного вживання. Ке­дрові горіхи корисні дітям – вони легко засвоюються і сприяють активізації мислення. Каштани – горіхи для людей, що рахують калорії, – містять мінімум жиру.

Необхідно згадати і про не­гативний бік вживання горіхів. Вони не належать до розряду легкої їжі, до того ж дуже кало­рійні. А тому питання користі і шкоди горіхів залежить пере­важно від того, в яких кількостях їх вживати. Горіхи – алергени. Один з найсильніших алерге­нів – арахіс. На щастя, користь і шкода горіхів нерівнозначні. Ко­ристі, звичайно, більше. А тому не нехтуйте цим дивовижним продуктом і завжди тримайте в сумці жменю горішків на випадок маленького перекусу.

Валентина Миколів

Читайте також: «Щоб зберегти серце й судини здоровими, продукти купуйте на ринку, а не у супермаркеті»

Схожі новини