«Щоб зберегти серце й судини здоровими, продукти купуйте на ринку, а не у супермаркеті»
Кардіолог поділилася секретами, як непомітно для себе змінити стиль харчування на здоровий і при цьому харчуватися смачно
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/447092/diieta.jpg)
За результатами національного дослідження поширеності поведінкових та біологічних факторів ризику неінфекційних захворювань, проведеного у 2019 році, майже 34% населення України віком від 18 до 59 років є активними курцями. Практично кожен п’ятий вживає алкоголь епізодично, проте у надмірній кількості. Понад 66% рідко споживають овочі та фрукти. Близько 35% потерпають від підвищеного кров’яного тиску. Більш як 59% мають зайву вагу і більш ніж 7% - підвищений рівень цукру у крові. Майже кожен третій українець має як мінімум три фактори ризику.
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/11/soloshenko.jpg)
Лікар-кардіолог вищої категорії з досвідом роботи 18 років в інфарктному відділенні, відома медична блогерка Анна Солощенко наголошує: перший крок, який потрібно зробити людині, яка не хоче у найближчі кілька років потрапити до лікарні з інфарктом міокарда чи інсультом, — змінити спосіб життя, а передусім стиль харчування. Вебінар на тему «Життя без інфарктів: кроки до здорового серця», організований Центром громадського здоров’я транслювався на Фейсбук-сторінці організації.
— З якого віку людині звертатися до фахівців, якщо в її родині є люди зі серцево-судинними захворюваннями, та які обстеження варто пройти, якщо скарг на серцево-судинні захворювання ще немає, але людина хоче запобігти цим хворобам?
— Якщо немає додаткових факторів ризику, то вперше відвідати кардіолога потрібно у 30−35 років. Раніше прийти до лікаря рекомендується, якщо:
- у бабусі, дідуся або у когось із батьків були ранній інфаркт, інсульт, раптова серцева смерть тощо;
- людина хворіє на діабет 1-го або 2-го типу — у таких пацієнтів дуже часто виникає атеросклероз;
- є підвищення холестерину — у людей зі спадковою гіперхолестеринемією холестерин може підвищуватися навіть у 18 років.
— Атеросклероз — це єдина причина інфарктів міокарда?
— Атеросклероз є основною причиною інфаркту 1-го типу, на який припадає 99% усіх інфарктів. Інфаркт може виникати й на «чистих» судинах, але це — вкрай рідкісне явище: судини нормально постачають кров, але у певний момент виникає дуже тривалий вазоспазм (за вазоспастичної стенокардії) або аритмія з такою великою частотою скорочень (ударів) серця за хвилину, що серце навіть за «чистих» судин не здатне постачати достатньо крові, внаслідок чого виникає інфаркт. Також інфаркт буває у спортсменів, які перевищили допустиму частоту пульсу, тож усі люди, які професійно або наближено до професійного рівня займаються спортом, бігають марафони, обов’язково повинні порадитися з лікарем. Не просто піти у поліклініку поряд із домом, а проконсультуватися зі спортивним медиком, пройти тести з фізичними навантаженнями і дізнатися, чи немає ризику, і до якого пульсу такій людині можна «розганятися».
— Covid-19 викликає зміни у міокарді?
— Найпоширенішим ускладненням Covid-19 є міокардит, тобто запалення серцевого м’яза, який призводить до аритмії, серцевої недостатності тощо. Виключити міокардит може досвідчений кардіолог, який призначить відповідні аналізи. У крайніх випадках проводиться МРТ серця з гадолінієм (контрастним підсиленням. — Авт.). Це дослідження дозволяє побачити зміни на молекулярному (клітинному) рівні та виявити запалення.
Також не треба забувати, що пацієнти зі серцево-судинними захворюваннями (гіпертонією, ішемічною хворобою серця, хронічною аритмією), захворівши на Covid-19, можуть мати загострення цих хронічних захворювань.
— І як таким людям підготуватися до зустрічі з коронавірусною хворобою?
— Сходити до кардіолога, який підбере препарати для нормалізації тиску, холестерину і цукру у крові, якщо він підвищений, тобто є ризик діабету або вже діагностували цукровий діабет. Доведено, що ті пацієнти, які постійно приймають кардіологічні препарати, підібрані для них досвідченим кардіологом, мають такий же ризик виникнення ускладнень за Covid-19, як і звичайні здорові пацієнти.
— Які показники артеріального тиску вважаються критичними, тобто за досягнення яких може виникнути інсульт?
— Будь-який тиск, вищий за 130/80 мм рт. ст., я б розглядала як підвищений ризик інфаркту чи інсульту. Просто чим вищий тиск, тим швидше людина прийде до цієї катастрофи. Якщо у людини тиск 180 або 220 (мм рт. ст. — Авт.), може отримати інсульт «тут і зараз» (як ускладнення гіпертонічного кризу). Але люди, які мають тиск 140/90 мм рт. ст., також мають ризик інсульту, просто цей ризик відтягнутий у часі. Коли це трапиться — через 5 чи 10 років, — ми не знаємо. Тому я б не орієнтувалася на якісь критичні цифри, бо це дуже розслабляє людей. Люди думають: «Якщо тиск у мене — 140/90 мм рт. ст., то лікуватися не треба». Будь-який тиск, вищий, ніж 130/80 мм рт. ст., слід вважати фактором ризику інфаркту чи інсульту.
— Ви розповідали про ефективність середземноморської дієти. Як довго вона повинна тривати, як часто її використовувати? Можливо, потрібно все життя на ній «сидіти», адже є й інші рекомендації щодо здорового харчування?
— Так, є, і їх дуже багато…
Перше — їжа повинна бути натуральною. Якщо хочете їсти здорову їжу, вам треба йти не у супермаркет, а на ринок і самому собі готувати.
Друге — співвідношення рослинної до тваринної їжі повинно становити 3:1, тобто 100 г м’яса і 300 г салату.
Третє — їжа має бути різноманітною і різнокольоровою. Так ви будете отримувати весь спектр вітамінів та мікроелементів. Не їжте кожного дня одне й те саме. Яким би корисним не був продукт, якщо почнете щодня його їсти чи пити, користі здоров’ю це не принесе.
Середземноморська дієта — це не дієта у класичному розумінні, а спосіб життя. В основі меню — морська риба, овочі, паста із твердих сортів пшениці, не надто жирні сири та молочні продукти. Якщо будете час від часу змушувати себе так харчуватися, то згодом звикнете до такого харчування, для вас це вже буде смачною їжею, і якщо повернетеся до ковбаси чи бекону, то вони вже вам не смакуватимуть.
Не треба мучити себе дієтами. Краще потроху забирати зі свого раціону шкідливі продукти і потроху додавати корисні. Тоді у вас не буде відчуття, що ви сидите на дієті, і не будете заглядати у календар, коли ця дієта закінчиться. Людина любить те, до чого звикла. Якщо поволі замінюватимете продукти у своєму холодильнику, то навіть не помітите, що сидите на дієті, а через 10 років з подивом зауважите, що абсолютно правильно харчуєтеся і що це для вас — смачно!
— Назвіть, будь ласка, топ-5 продуктів, які, на вашу думку, є найбільш корисними для здоров’я серця та судин.
— Я завжди навмисне обходжу цю тему, бо ви не уявляєте, як люди починають їсти ці продукти (усміхається). Один із пацієнтів прочитав десь, що сік буряка знижує тиск і допився… до ниркової недостатності. Тому я не називатиму цих продуктів, а краще розповім, який спосіб харчування буде корисним.
1. Це морська риба. Ви її можете їсти і три, і чотири, і п’ять разів на тиждень.
2. Це будь-яка рослинна їжа (ягоди, сирі овочі).
3. Це натуральні йогурти (ті, які ви самостійно зробите із заквасок).
Якщо на вашій тарілці частіше з’являтиметься морська риба, а не м’ясо, завжди буде багато овочів, які збагачені клітковиною, фруктів та ягід, якщо ви не будете класти туди швидких вуглеводів і будете іноді вживати ферментовані продукти, як-от йогурти та квашена капуста, які мають корисні бактерії, то ваше харчування буде здоровим і вам не треба буде шукати жодних спеціальних продуктів, бо насправді жоден продукт не володіє лікувальними властивостями.
Я б краще склала топ-5 шкідливих продуктів. Це:
1 — солодкі газовані води;
2 — майонез;
3 — готові м’ясні продукти і консерви;
4 — продукти з великим вмістом солі;
5 — солодощі.
Усі солодощі, які ви купуєте у супермаркеті, мають у своєму складі шкідливі трансжири (так само, як маргарин і вершкове масло з низьким вмістом жиру). От їх якраз і треба боятися, бо це дуже шкідливі речовини, які внаслідок регулярного вживання можуть викликати інфаркти-інсульти.
— Як трансжири потрапляють у солодощі, які ми купуємо у супермаркеті?
— У жодній промисловій продукції ви не знайдете дорогих тваринних жирів — їх замінюють рослинними, бо вони дешевші. Щоб рослинний жир міг увійти у склад продукту, його гідрогенізують, тобто змінюють, щоб потім з нього можна було щось приготувати. У результаті ми отримуємо трансжири. Відповідь на запитання, чому наші бабусі й дідусі дуже рідко хворіли на інфаркти, а сьогодні їх діагностують у 29−30-річних, лежить на полицях супермаркетів.
— Чи звертаєте ви увагу пацієнтам на норму солі, визначену ВООЗ (до 5 г на добу з урахуванням готових продуктів, які вони купують)?
— Перша рекомендація, яку я даю пацієнтам з найменшим ризиком гіпертонії (не кажучи вже про хворих людей) — це не ліки, не обстеження і не аналізи, а зміна способу життя. Необхідно обмежити вживання солі і уникати продуктів, що містять приховану сіль, — не тільки солоні помідори, огірки та оселедець, а й ті продукти, які можна знайти на полицях супермаркетів, які не є солоними на смак, але багаті на сіль і можуть викликати гіпертонію.
Люди починають ходити від одного лікаря до іншого і якісь поблажки у них випрошувати. Чули б ви, як вони випрошують, щоб лікар дозволив їм їсти сало (сміється). Це як у тому анекдоті: «- Лікар дозволяє тобі курити? — Ні. — А мені мій дозволяє, бо я йому заплатив $ 100». Є загальні правила, прийняті в усьому світі, рекомендовані ВООЗ, нашим міністерством, які кожен лікар повинен доносити своєму пацієнтові. Бути добрим лікарем і бути лікарем, у якого пацієнти не хворіють на інфаркти та інсульти, — це, на мій погляд, різні речі.
Читайте також: Кардіолог пояснив, чому варто відмовитися від помідорів