Передплата 2024 «Добра кухня»

Долаємо симптоми професійного вигоряння

Якщо ви помітили у себе симптоми професійного вигоряння, не сподівайте­ся, що вони з часом минуть

Запам’ятайте, що усе, що з нами відбувається, залежить лише від нас. Тому вам вибирати, чи залишатися на роботі, яка вам не подобається та є причиною вашого поганого психологічного стану, чи спробувати щось змінити. Керуйте стресовим фактором, який спричиняє вигоряння. Після того, як ви визначили, що саме викликає у вас симптоми професійного вигоряння, складіть план, як ви можете з цим впоратися.

Оцініть свої можливості. Обго­воріть конкретні проблеми з вашим керівником. Можливо, ви зможете по­працювати разом, щоб змінити ваші очікування, досягати компромісів або конкретних рішень. Чи є можливими якісь варіанти поділу роботи на окремі елементи? Чи є можливість працюва­ти дистанційно, чи зробити час роботи більш гнучкішим?

Змініть своє відношення. Якщо на роботі ви стали цинічними, розгляньте можливості та шляхи зміни вашого ба­чення. Може, ви по-новому подивитеся на приємні аспекти вашої роботи. Пока­жіть колегам, що ви бачите та визнаєте їхній цінний внесок та добре виконану роботу. Протягом дня робіть короткі пе­рерви. Проведіть час подалі від роботи, займаючись чимось, що вам справді подобається.

Не бійтеся шукати підтримку. Якщо ви маєте добрі стосунки з кимось із колег по роботі, маєте друзів або близьких, їхня підтримка та співпраця може допомогти вам впоратися зі стре­сом на роботі та почуттям вигоряння. Можливо, у вашій компанії є спеціаль­но навчені для цього люди. Не бійтеся звертатися по допомогу.

Оцініть свої інтереси, вміння та бажання. Відверта оцінка може допо­могти вам вирішити, чи варто розгля­нути іншу роботу. Наприклад, таку, на якій ставлять менше до вас вимог чи яка більше відповідає вашим інтересам та цінностям.

Робіть фізичні вправи. Регулярна фізична активність допомагає краще справлятися зі стресом. Це також до­помагає зосередитися на речах, які не пов’язані з роботою.

Добре спіть. Повноцінний сон від­новлює самопочуття та сприяє здоров’ю. Постановіть собі спати не менше 7−8 го­дин на добу.

Читайте також: Як позбутися комплексів?

Схожі новини