Передплата 2024 «Добра кухня»

Випиваєте більш ніж одне горнятко кави на день? Чи впораються з цим ваші нирки?

З кавою пов’язані ще два метаболіти, які вплива­ють на підвищення ризику хронічної хво­роби нирок

Вживання кави — одна з найбільш досліджуваних тем у світі науки, і, можливо, саме тому вчені постійно щодо цього сперечаються. Під час нового дослідження було вивчено зв’язок між вживанням великої кількості кави та хронічною хворобою нирок. Його результати можуть вас неприємно здивувати.

Кава — найпопулярніший напій у світі, і багато хто з нас не звик задоволь­нятися одним горнятком на день. Але що це означає для нашого здоров’я? Американські вчені зі Школи громадської охорони здоров’я ім. Блумберга при Уні­верситеті Джонса Гопкінса виявили, що вживання двох і більше горняток кави на день може підвищити ризик розвитку хронічної хвороби нирок (ХХН).

У ході нового дослідження, опублі­кованого в Clinical Journal of American Society of Nephrology, було вивчено 372 метаболіти крові у 3811 різних людей. Метаболіти — це невеликі молекули, які утворюються чи використовуються, коли організм розщеплює їжу, хімічні речови­ни чи ліки.

Результати показали, що 56 відсотків людей пили каву щодня, а 32 відсотки з них вживали більш ніж два горнятка на день. Під час тестів дослідники виявили один пов’язаний з кавою метаболіт, який може допомогти ниркам стати здорови­ми. Водночас було виявлено два інші ме­таболіти, які провокують хронічну хворо­бу нирок.

За хронічного захворювання нирки поступово втрачають свої функції. Зо­крема, у них починають накопичувати­ся зайва рідина та токсичні відходи, що може призвести до гіпертонії, серце­вих захворювань та навіть інсульту. У та­кій ситуації пацієнту може знадобитися діаліз або пересадка нирки. За дани­ми CDC, сьогодні кожен сьомий дорос­лий американець (близько 37 мільйонів осіб) страждає від хронічної хвороби ни­рок.

Результати дослідження здивували фахівців з Університету Джонса Гопкінса, адже лише шість місяців тому було опу­бліковано інший звіт про «сприятливий вплив кави на функцію нирок».

Співавтор нового дослідження доктор Кейсі Ребхольц сказала в інтерв’ю The Independent: «Ми виявили, що з кавою пов’язані ще два метаболіти, які вплива­ють на підвищення ризику хронічної хво­роби нирок. Ці сполуки також пов’язані з курінням цигарок, що частково пояснює, чому ці сполуки також пов’язані з підви­щеним ризиком захворювання нирок».

На думку доктора Ребхольц, ця тема по­требує подальших досліджень, тому лю­бителям кави, можливо, поки що не слід категорично відмовлятися від подвійно­го еспресо. Крім того, безліч інших робіт вчених свідчать, що кава в помірній кіль­кості може бути корисною для здоров’я людини. Наприклад, опубліковані у черв­ні цього року в медичному журналі BMC Public Health результати дослідження по­казали, що вживання трьох-чотирьох гор­няток кави на день може знизити ризик раку печінки та інших захворювань печін­ки, пов’язаних з алкоголем.

Ще одне дослідження показало, що серед людей, які не мають захворювань серця, вживання до трьох горнят кави на день пов’язане зі зниженням ризику смерті від серцевих захворювань, інсуль­ту або ранньої смерті з будь-якої причи­ни, порівняно з вживанням інших напоїв. У лютому в журналі Circulation було опу­бліковано статтю про те, що вживання хоча б одного горнятка кави на день до­поможе знизити ризик серцевої недо­статності.

Читайте також: Небезпечні домашні алергени

Схожі новини