Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Небезпечні домашні алергени

З найпоширенішим алергеном можна зіткнутися в... квартирі

Лікарі кажуть, що не буває людей без алергії — бувають ті, хто поки що не зустрівся зі своїм алергеном. І, на жаль, з найпоширенішими та найнебезпечнішими можна зіткнутися у своїй квартирі.

Дим та продукти горіння. Перше місце, звичайно, у тютюно­вого диму, причому ваше здоров’я в небезпеці, навіть якщо самі ви не курите, — пасивне куріння не набагато безпечніше за актив­не. Також небезпечні алергени є у чаді та димі, які утворюються під час готування (ось чому на кухні потрібна витяжка) та горіння свічок, особливо ароматичних. Тому намагайтеся використову­вати їх не дуже часто і стежте, щоб час горіння не перевищував 30−40 хвилин.

Спори цвілі. Побутова пліснява та грибок часто приживаються в оселях. Найбільше вони люблять тепле та вологе середовище, а тому часто заводяться у ванній кімнаті, туалеті, підвалі, коморі чи шафах. Регулярно оглядайте ці приміщення та, якщо помітите плісняву, негайно займіться її знищенням. Пам’ятайте: деякі види грибка можуть спровокувати смертельно небезпечні хвороби! Та­кож обов’язково стежте за тим, щоб вентиляція у ванній та вби­ральні була хорошою, а вологість у домівці не була надмірною.

Домашні тварини та шкідники. Навіть якщо у вас немає алергії на кішок чи собак, намагайтеся не дозволяти їм валятися на вашому ліжку і тим паче спати разом з вами: частинки їхньої шкіри — сильний алерген, вони можуть запустити реакцію навіть у тих, хто її раніше не мав.

Якщо у вас немає свійських тварин, а алергія раптово почала­ся, можливо, у вашому домі завелися шкідники: комахи (напри­клад, таргани) або гризуни. Їхній послід — один із найсильніших алергенів.

Леткі органічні сполуки. Так звані ЛОС — це хімічні речовини, що є в багатьох продуктах, які використовують для будівництва, обслуговування та очищення будинків. Короткочасна дія може спричинити головний біль і свербіж в очах, а хронічна упродовж багатьох років може призвести до раку, ушкодження печінки та інших небезпечних наслідків.

Коли наступного разу робитимете ремонт, обов’язково звер­тайте увагу на склад усіх матеріалів, які використовують для об­робки. Перевіряйте всі інґредієнти, чи безпечні вони і чи не спри­чиняють небажаних наслідків.

Пилові кліщі. Один із найпоширеніших побутових алергенів. Для розмноження та комфортного існування їм потрібне тепле та вологе середовище, і наші ліжка їм ідеально підходять. Що можна зробити, щоб їх позбутися? Щодня провітрювати та витрушува­ти постільну білизну, регулярно сушити, чистити та провітрювати матраци, подушки, ковдри та пледи. І, звичайно ж, щонайменше раз на тиждень міняти постільну білизну і прати її у гарячій воді.

Квітковий пилок. Напад алергії на пилок може статися не лише навесні та влітку на вулиці, а й удома. Якщо у вас стоять кондиціонери, ретельно очищайте фільтри, бо частки пилку з’являються у повітрі навіть після того, як сезон цвітіння закінчився. Ретельно мийте підошви вуличного взуття після повернення додому, частіше періть одяг, намагайтеся приймати душ і мити голову відразу після повернення — пилок часто осідає на волоссі та шкірі.

Читайте також: Сім звичок, які шкодять людському мозку