Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Через спеку мʼясо на ринку подешевшало…

Як у Львові працюють продуктові ринки в умовах 35-градусної спеки та відімкнень світла

Фото автора
Фото автора

Спекотний липень додає чимало пунктів для дискомфорту українцям. Вдень температура повітря піднімається до 34−35 градусів. Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як працюють продуктові ринки Львова в умовах африканської спеки та частих відімкнень світла.

«Зараз не заробітки, а збитки»

…На Привокзальному ринку покупців відчутно поменшало. Дається взнаки аномальна спека, не кожен ризикне піти на закупи на ринок. Особливо, якщо потрібно придбати рибу, м’ясо та молочні продукти. З цим на ринку біда…

Морожену рибу продають з холодильників. На прилавках «просто неба» товару, як раніше, немає. Якщо вимикають світло, холодильники не працюють, товар розморожуються і є ризик отруїтися від такої покупки…

«Рибу зараз купують менше, особливо коли почалася спека. Торг сильно впав, — нарікає продавчиня рибного відділу Анна. — Зараз не заробітки, а збитки».

Заходжу в м’ясний сектор, де торгують свіжим м’ясом. У приміщенні ефект сауни, продавці страждають від спеки та браку кисню… Не допомагає навіть холодна вода з кранів.

Ціни трохи знизилися, продавці пояснюють це сезонною спекою. Свинячу вирізку можна придбати по 200 гривень, ребра — 190, сало — 250.

«М‘ясо зберігаємо у холодильниках, спробуйте торкнутися, воно ще прохолодне», — закликає продавчиня.

Ніхто з продавців не каже, де на ринку холодильники. Про рукавички, дезінфектори тут традиційно ніхто не чув. Продавці показують шматки м‘яса голими руками, ними ж і розраховують покупців, дають решту…

Задня шинка телятини теж недорога — 240 гривень, вирізка — 450 грн. Не ціни, а акція. Але ризикувати не варто.

«М‘ясо у нас свіже, понюхайте», — пропонує продавець-старожил на ринку.

На жаль, шматок телятини мав затхлий сморід. «Ви жартуєте? Як так — розрізана шинка дві години тому, — обурюється продавець на моє зауваження про не надто свіжий товар. М‘ясо не смердить! Це ви «ковідна». Їдьте в «Ашан».

Недобросовісний продавець не збирався здаватися: «Якщо це м‘ясо смердить, то перевірмо в лікарів».

Умови зберігання копчених ковбас та шинок не надто кращі. Товар формально стоїть в холодильниках. Постійні продавці ринку кажуть, кожен третій холодильник не працюючий. Така ситуація ще була до відімкнень світла, ніхто з підприємців не поспішає ремонтувати холодильні камери.

На ринку «Сихів» (в народі «Іскра») усі холодильники працюючі. Продавці кажуть, що при відімкненні електрики вони не тягнуть, але до наступного включення зберігається холод та підтримує температурний режим. «М‘ясо за таких умов не псується, жодної скарги не отримали, що не свіже», — відповіла мені про умови зберігання м‘яса продавчиня Христина.

Тут м‘ясо без «аромату», зате майже удвічі дорожче, ніж на Привокзальному ринку. Для порівняння, теляча вирізка тут коштує 600 гривень.

Схожі новини