На базарі метуть усе підряд: і на Святвечір, і на Різдво, і на Новий рік
Пампухи — по 17 гривень за штуку, а в ресторанах — вже від 45 до 85 гривень
24 грудня українці відзначатимуть Святий вечір. За поширеною у Галичині традицією, напередодні Різдва уся родина збирається за столом із 12 пісних страв. Цього року вартість страв Святої вечері, підрахували експерти, зросла, порівняно з минулим роком, на 15%. Попри це, покупців на продуктових ринках зараз не бракує.
На львівському Привокзальному ринку людей як ніколи багато. Відчувається наближення Різдвяних свят. Зауважила, купують усе підряд: і до Святого вечора, і на Різдво, і на Новий рік. На прилавках не бракує «замоченої» пшениці (підготовлене в домашніх умовах зерно, м’яке, щоб пшениця зварилася швидко). Пшениця цього сезону не подорожчала. За склянку просять 30 гривень, за півлітрову банку — 40. Мак для куті коштує так само. Щоб зекономити на куті, можна придбати кілограмову упаковку пшеничної крупи «Кутя» — 23−28 гривень. Для куті потрібні родзинки — орієнтовно 20−30 гривень за сто грамів, цукати — 30−50 грн за сто грамів.
Яка ж головна страва Святого вечора без меду? За нього на ринку правлять від 200 гривень за півлітрову банку. Сухофрукти для іншої популярної страви пісної вечері, узвару, трохи подорожчали. Якщо ще місяць тому фруктову «сушку» можна було придбати по 80 грн за кілограм, то тепер — 90−100 гривень. Якщо на вечерю замість узвару варити компот із заморожених фруктів, наприклад, вишень, — 90 гривень за півкілограмову упаковку.
Для пісної вечері знадобляться гриби. Свіжі печериці зараз коштують 100 гривень за кілограм. Півлітрова банка маринованих білих грибів — 350−380 грн. Торік за мариновані білі гриби на продуктових ринках просили в середньому 300 гривень за банку. На моє питання, чому настільки подорожчали мариновані боровики, продавці розводять руками і аргументують… високим курсом долара.
Ще один варіант грибів для святкових страв — сушені. Їх продають зазвичай на нитці. Ціни коливаються в межах 70−170 гривень за нитку. Вартість залежить від виду грибів: білі - найдорожчі, підберезники, підосичники та лисички — більш бюджетний варіант. Зі сушених грибів на святвечірній стіл зазвичай готують грибну підливку. Якщо придбати сушені білі гриби на вагу, коштуватимуть 1300 гривень за кілограм.
На Святу вечерю знадобляться також овочі «борщового набору». Напередодні свят, кажуть продавці, вони подорожчали на 5−10% і в середньому коштують 25−30 грн за кілограм. Найбільше розчаровує ціна буряку — 25−30 грн за кіло, морква трохи дешевша. У попиті також готова страва до свят: бурячки з хроном. За півлітрову банку просять 60 грн.
Деякі господині ставлять на святковий пісний стіл вино. На ринках є попит на цей товар. На прилавках, де зазвичай торгують італійськими товарами, з’явилося вино з Італії, Франції тощо. За пляшку доведеться викласти від 200 гривень.
Оливкова олія — 380 грн за пляшку, соняшникова нерафінована — до ста гривень за літрову пляшку.
На Святий вечір традиційно готують страви з риби. Оселедець — від ста гривень, заморожена риба — від 150 грн за кіло. Традиційно на ринки підприємці привозять свіжу рибу з водойм Львівщини — коропа, товстолоба. За кілограм свіжої риби доведеться викласти понад сто гривень, плюс 10−20 гривень, щоб рибу очистили від луски й випатрали.
Головний десерт Різдвяних свят — пампухи. Їх уже активно продають щонайменше два тижні. На ринках за один пампух просять 17 гривень, вартість така сама, як і торік. Для порівняння, ресторанні пампухи — від 45 до 85 гривень за штуку. Різниця суттєва.