Передплата 2024 ВЗ

На базарі метуть усе підряд: і на Святвечір, і на Різдво, і на Новий рік

Пампухи — по 17 гривень за штуку, а в ресторанах — вже від 45 до 85 гривень

Фото автора
Фото автора

24 грудня українці відзначатимуть Святий вечір. За поширеною у Галичині традицією, напередодні Різдва уся родина збирається за столом із 12 пісних страв. Цього року вартість страв Святої вечері, підрахували експерти, зросла, порівняно з минулим роком, на 15%. Попри це, покупців на продуктових ринках зараз не бракує.

На львівському Привокзаль­ному ринку людей як ніколи ба­гато. Відчувається наближення Різдвяних свят. Зауважила, ку­пують усе підряд: і до Святого вечора, і на Різдво, і на Новий рік. На прилавках не бракує «за­моченої» пшениці (підготовлене в домашніх умовах зерно, м’яке, щоб пшениця зварилася швид­ко). Пшениця цього сезону не подорожчала. За склянку про­сять 30 гривень, за півлітрову банку — 40. Мак для куті коштує так само. Щоб зекономити на куті, можна придбати кілогра­мову упаковку пшеничної крупи «Кутя» — 23−28 гривень. Для куті потрібні родзинки — орієнтовно 20−30 гривень за сто грамів, цу­кати — 30−50 грн за сто грамів.

Яка ж головна страва Свято­го вечора без меду? За нього на ринку правлять від 200 гривень за півлітрову банку. Сухофрук­ти для іншої популярної стра­ви пісної вечері, узвару, трохи подорожчали. Якщо ще місяць тому фруктову «сушку» можна було придбати по 80 грн за кі­лограм, то тепер — 90−100 гри­вень. Якщо на вечерю замість узвару варити компот із замо­рожених фруктів, наприклад, вишень, — 90 гривень за півкіло­грамову упаковку.

Для пісної вечері знадо­бляться гриби. Свіжі печериці зараз коштують 100 гривень за кілограм. Півлітрова банка маринованих білих грибів — 350−380 грн. Торік за марино­вані білі гриби на продуктових ринках просили в середньому 300 гривень за банку. На моє питання, чому настільки подо­рожчали мариновані боровики, продавці розводять руками і аргументують… високим кур­сом долара.

Ще один варіант грибів для святкових страв — сушені. Їх продають зазвичай на нитці. Ціни коливаються в межах 70−170 гривень за нитку. Вартість залежить від виду грибів: білі - найдорожчі, підберезники, підосичники та лисички — більш бюджетний варіант. Зі сушених грибів на святвечірній стіл за­звичай готують грибну підливку. Якщо придбати сушені білі гри­би на вагу, коштуватимуть 1300 гривень за кілограм.

На Святу вечерю знадо­бляться також овочі «борщово­го набору». Напередодні свят, кажуть продавці, вони подорож­чали на 5−10% і в середньому коштують 25−30 грн за кілограм. Найбільше розчаровує ціна бу­ряку — 25−30 грн за кіло, морква трохи дешевша. У попиті також готова страва до свят: бурячки з хроном. За півлітрову банку просять 60 грн.

Деякі господині ставлять на святковий пісний стіл вино. На ринках є попит на цей товар. На прилавках, де зазвичай тор­гують італійськими товарами, з’явилося вино з Італії, Франції тощо. За пляшку доведеться ви­класти від 200 гривень.

Оливкова олія — 380 грн за пляшку, соняшникова нерафі­нована — до ста гривень за лі­трову пляшку.

На Святий вечір традиційно готують страви з риби. Оселе­дець — від ста гривень, заморо­жена риба — від 150 грн за кіло. Традиційно на ринки підприємці привозять свіжу рибу з водойм Львівщини — коропа, товсто­лоба. За кілограм свіжої риби доведеться викласти понад сто гривень, плюс 10−20 гривень, щоб рибу очистили від луски й випатрали.

Головний десерт Різдвяних свят — пампухи. Їх уже актив­но продають щонайменше два тижні. На ринках за один пампух просять 17 гривень, вартість така сама, як і торік. Для порів­няння, ресторанні пампухи — від 45 до 85 гривень за штуку. Різ­ниця суттєва.

Схожі новини