Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ціни нарешті стабілізувалися

Після свят люди менше купують круп і «молочки», більше налягають на редиску, огірки, капусту…

Фото автора
Фото автора

Після Великодніх свят ціни на майже усі харчі на базарах знизилися, особливо подешевшали овочі та фрукти. Помідори, які напередодні свят на продуктових ринках коштували понад сто гривень за кіло, тепер цінять по 65. Та сама ціна і сокальських помідорів, і турецьких, які на вигляд, як на мене, однакові.

Огірки на ринках зараз цінять у 85−90 гривень (у період свят коштували щонайменше 150 гри­вень). Болгарський перець зараз коштує 170 гривень, раніше був 200−220.

На львівському ринку «Новий» відчувається після­святкове затишшя. Покупців небагато, а товару на прилавках вдосталь. Продавці нарікають: з початку травня попит на «важкі» харчі знизився. Люди менше купують круп і «молочки», більше налягають на сезонні овочі - редиску, огірки, капусту… Пучок редиски ко­штує 25 гривень, можна сторгуватися за 20. Теплична капуста — 50 гривень за кіло, а до свят за неї правили щонайменше 65 гривень. Кабачки, цукіні - по 75 гри­вень (теж подешевшали). Стабільно високою залиша­ється ціна броколі - 150 гривень.

Молодий часник — по 100 гривень за кіло, молода городня цибуля — 30 гривень за пучок. Цибулі старого урожаю дедалі менше, коштує вона близько 55 гри­вень. Не дорожчає стара картопля — 8−10 гривень за кіло, а молоду (закарпатську) можна придбати по 17 гривень. Морква — 40−45 гривень, корінь петрушки — 85 за кіло або 20−25 за штуку (розмір має значення).

По 20 гривень продають пучок зелені, петрушки чи кропу. Зауважила, продавці на ринку не поспішають робити знижку на зелень, яка за день не продалася і трохи втратила товарний вигляд. Мовляв, на такий пучок теж знайдеться свій покупець, який зелень за­морожує…

Сезонний вітамінний овоч — спаржа. Наразі ще до­рога, 95 гривень за пучок, тож попит на стебла неви­сокий. Продавці кажуть, за тиждень-півтори в’язка спаржі коштуватиме 80 гривень.

Цікавлюся вартістю фруктів. Мандарини, як і ра­ніше, по 65−70 гривень за кіло, лимони — 80, банани — 78, ківі - 85, гранати — 100 гривень. Яблука різних сортів — 20−30 гривень за кіло. «Цитрусові зараз ку­пують дуже погано, — нарікає продавчиня пані Анна. — Мабуть, через весняне загострення шлункових хво­роб (сміється. — Авт.). Не хочуть люди навесні їсти за­морські вітаміни. Ще до свят брали добре, а після — ми в мінусах. Якщо фрукт з Іспанії постоїть на прилавку місяць, будемо робити розпродажі за півдарма».

На прилавках ринку з’явилася перша полуниця з Греції - 230 гривень за кілограм. Її достатньо, ягода красива, велика, наче з картинки. Попит на грецьку полуницю, кажуть продавці, наразі невисокий.

Люди купують по пів кіло, щоб декорувати торти чи сир­ники… Покупці чекають на полуницю й черешню із Закарпаття. Продавці вважають, цього року закар­патські фрукти-ягоди будуть дорогі. Мовляв, зросли витрати на доставку. Прогнозують, стартова ціна по­луниці буде 150 гривень, а далі поступово дешевша­тиме… Продають на базарі також іспанську лохину. Не кожному по кишені - 750 гривень за кіло.

У м’ясному відділі особливих змін немає. Кілограм телячої вирізки — 350 гривень, свинячої - 220 грн. Те­ляча шинка — 200 гривень, телячі обрізки для фаршу — 150 грн. Продавці кажуть, попит на м’ясо не знизився.

Схожі новини