Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Паски без декору — по 250 гривень. З декором — від 300 до 550 гривень

Що обирають львів‘яни цього сезону?

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

За прогнозами фінансових аналітиків цього року Великодній кошик подорожчає на 25%. Причиною цього є інфляція та суттєве підвищення цін на продукти. Який же Великодній кошик без паски? Порівняно з 2022 роком, цьогоріч паска подорожчала на 26,8%. Сирна, шоколадна, дріжджова, чи на італійських заквасках, що дозрівають майже тиждень? Які паски популярні серед львів'ян у Великодньому сезоні 2023 року, дізнавалася журналістка «ВЗ».

35-річна львівська господиня Маріанна Ткач-Сенчишин третій рік поспіль не випікає паски вдома. Жінка замовляє їх в… Інстаграм.

«Останніми роками вибір пекарень і ресторанів у Львові, які печуть якісні паски за домашнім рецептом, настільки великий, що я вирішила замовляти паски там — беру зазвичай дві-три, — ділитися враженнями господиня. — Дві освячую в церкві в суботу напередодні Великодня, іншу заморожую і тримаю на Провідну неділю (наступна неділя після Великодня). На паски витрачаю не більше півтори тисячі гривень».

…У мережі пекарень паски цьогоріч продають на будь-який смак і гаманець. Торік головний святковий виріб Великодня коштував 160 гривень, цьогоріч ціна стартує від 250 гривень. Ціну індексовано до сьогоднішнього рівня інфляції та курсу валюти.

«Паски трохи подорожчали, але ми придумали рішення, щоб потішити львів'ян та гостей міста, — сказала для „ВЗ“ операційна керівниця мережі пекарень Олена Фіцик. — Дехто не любить паску з декором. Тож печемо без декору — по 250 гривень. З декором — 300 гривень. Наші паски приготовлені за старовинним львівським рецептом — на заквасках і з натуральних продуктів. Також печемо італійський варіант паски — панетоне по 420 гривень. Чому така ціна? Бо панетоне великий, приготовлений на заквасці левіто мадре (спеціальна італійська закваска з унікальною мікрофлорою, яка відмінна від флори звичайної пшеничної та житньої закваски. — Авт.). Ця закваска дозріває до п’яти діб. Всередині панетоне є сухофрукти журавлини, манго. Пантеон зберігається до трьох тижнів, його можна передати родичам, які мешкають за кордоном. Маємо замовлення наших пантеонів до Італії. Також печемо цитринову паску за 350 гривень, всередині виробу — крем. Це для поціновувачів, які хочуть не класичну паску».

Запитую про декор. Олена Фіцик каже, цьогоріч стиль їхніх пасок — біла глазур-помадка та білий заєць, як символ Великодня. «Це символ світлого свята Воскресіння Господнього», — наголошує пані Олена.

Оригінальні паски за старовинним галицьким рецептом можна придбати у пекарні Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти художнього моделювання та дизайну Львова. Студенти центру — майбутні кухарі та кондитери випікають паски декоровані горішками, різнокольоровим безе та харчовими сріблястими перлинами. Завідувач навчальною лабораторією кухарського профілю центру професійно-технічної освіти Михайло Шевелюк каже, що ціни пасок бюджетні - найдорожча коштує 100 гривень, найдешевша — 30 гривень. Усі паски обгорнуті, як презент до свята — у крафтовий папір.

Фото: Міжрегіональний центр професійно-технічної освіти
Фото: Міжрегіональний центр професійно-технічної освіти

У модних львівських ресторанах паски коштують від 245 до 550 гривень. Ціна залежить від наповнення і декору.

Схожі новини