І шинка, і ковбаска, а головна — паска
Збираємо великодній кошик
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/511815/velykodnii-koshyk.jpg)
Третій раз поспіль українці святкуватимуть Великдень у стані війни. Так, зараз не до великих забав, але, попри це, Воскресіння Господнє мало не у кожній українській оселі зустрінуть святково. З усіх великих празників церковного року найдавніший, найбільш урочистий і радісний — саме Великдень. Бо у цей Великий день на землі запанувала радість з приводу перемоги Божого Сина над смертю. Великоднє вітання «Христос Воскрес!» уперше злетіло з уст ангела до жінок-мироносиць при Господньому Гробі. Цей радісний привіт уже сотні років живе у нашому народі впродовж цілого пасхального часу. Цим привітом висловлюємо великодню радість і визнаємо нашу віру в Христове й наше Воскресіння.
Важливим ритуалом Великодня є благословення та освячення їжі - Божих земних дарів. Святково одягнуті дорослі й діти, з кошичками в руках, вкритими вишитими рушниками, поспішають до церкви, щоб освятити великодню їжу. У пасхальний кошик кладуть ті продукти, які на Великдень господиня ставитиме на сніданок: паску, сир, масло, яйця — крашанки, писанки, дряпанки, шинку (полядвицю), ковбасу, хрін, сіль. Пасхальний кошик прикрашають вічнозеленим букшпаном або миртом. У кошик також ставлять свічку. Перед освяченням кошика свічку треба запалити.
Дехто ставить у пасхальний кошик пляшки зі спиртними напоями, але цього робити не варто. Як і не варто у цей кошик пхати все, що є у холодильнику. До прикладу, ковбаски, шинки, полядвиці чи шпондера покладіть, «на око», близько 300−400 грамів. Крашанок-писанок достатньо 3−4. Обов’язково покладіть одне-два почищені яйця, щоб вдома, під час святкового сніданку, поділити усіх членів родини (чи знайомих, яких запросили на урочистий сніданок). Яйце розділіть на таку кількість шматочків, скільки є осіб за столом.
- Паска — найважливіша з усіх великодніх страв. Це хліб, що символізує Христа та Його Воскресіння. У Євангелії зустрічається кілька згадок про Христа як про «Хліб живий, що з неба зійшов». Назва паски містить у собі всю містерію Тайної вечері, жертви Страсної п’ятниці та Світлого Воскресіння. Паска — як символ Великодня і хліб, який об'єднує всю родину. Паска також символізує вічне життя.
- Яйце символізує закритий простір, звідки виходить самостійне і неповторне життя. Як із його замкненого простору народжується життя, так і з материнської утроби виходить людська істота. Яйця зазвичай фарбують у світлі яскраві кольори, щоб символізувати радість Воскресіння.
- Шинка-ковбаса — символ достатку, вказує на вгодоване теля, яке звелів заколоти добрий батько після повернення блудного сина додому. Це символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.
- Сіль — один із необхідних продуктів у житті людини, який додає смаку їжі. Сіль тут постає в ролі оберега від зла, означає чистоту, багатство та безсмертя.
- Бажано прикрасити кошик. Вічнозелені рослини (букшпан або мирт) — символ безсмертя і вічного життя.
- Хрін робить людину міцнішою, він є символом очищення від гріхів, а також незламності та стійкості.
- Неодмінними атрибутами пасхального кошика є рушничок та свічка. Рушничок — це багатство ниток, сплетених любов’ю і розумом. Нитка символізує життя. Плетіння нитки є також символом вічності, бо це процес, який можна продовжувати безконечно. Свічка — світло.
Чого не варто класти у великодній кошик
- Овочів і фруктів. Вони не мають нічого спільного з Воскресінням Господнім.
- Кров’яну ковбасу (кров'янку).
- Коштовності, прикраси та інші матеріальні цінності. Вони не є символами свята.