Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Осінні ціни на яйця й «молочку» не тішать…

До кінця року десяток яєць може коштувати 50−60 гривень, а молочна продукція подорожчає на 15−20%. На ситуацію вплине курс долара, воєнний стан та традиційне сезонне подорожчання

Вже другий тиждень ціни на яйця на ринках розчарову­ють – 4-4,50 гривні за штуку
Вже другий тиждень ціни на яйця на ринках розчарову­ють – 4-4,50 гривні за штуку

Господині зауважили, що вже другий тиждень ціни на яйця на ринках розчарову­ють — 4−4,50 гривні за штуку. «Для вересня це не властиво, — розповіла „ВЗ“ продавчиня львівського Привокзально­го ринку Ірина. — Кури несуть­ся менше, але минулих років яйце коштувало максимум три гривні. Цього осіннього сезо­ну на ціну яєць вплинуло подо­рожчання кормів».

Директор Асоціації по­стачальників торговельних мереж Олексій Дорошен­ко розповів, що ціни на молоч­ні продукти будуть «європей­ськими». «У грудні матимемо максимальну ціну, а от у січ­ні вона буде потрохи знижу­ватись, — наголосив пан До­рошенко. — Дефіциту сирів в Україні не буде, а будь-які проблеми будуть вирішувати­ся шляхом імпорту з Європи».

Експерт із аграрних пи­тань Іван Стефанишин вва­жає, що ключова причина по­дорожчання яєць та молока — висока інфляція, яка до кін­ця року сягне 30%. «Друга причина — сезонний фактор, — пояснює експерт. — Щоро­ку пізньої осені молочна про­дукція дорожчає. Знижується виробництво молока, і його вартість зростає. Зараз сер­йозно посилився експорт мо­лочної продукції. Чим біль­ший експорт, тим більша її вартість».

Схожі новини