Передплата 2024 «Добрий господар»

«П’ятдесят упаковок гречки розкупили за пів години»

На Привокзальному ринку суттєво подорожчали усі продукти, окрім свіжого м’яса, тепличних овочів та заморських фруктів

Воєнний стан, послаблена гривня неабияк вдарили по цінах на продукти. У перші дні вторгнення Росії українці вимітали з ринків та супермаркетів геть усе, що бачили. Крупи не привозили на прилавки магазинів кілька днів. Ціни поступово росли.

Читайте також: У другий день війни на моїй вулиці спокійно

Журналістка «ВЗ» відвідала Привокзальний ринок, щоб подивитись наскільки подорожчали товари першої необхідності.

Ринок починаю «вивчати» з круп, бо саме їх зазвичай розкуповують найшвидше. Гречки на базарі немає...

«Сьогодні я продала п’ятдесят упаковок гречки, розкупили за пів години. - каже продавчиня літнього віку Анна. - Така крупа зараз на вагу золота і коштує дорого, як для ринку, - 60 гривень за кілограмову упаковку. Коли знову завезуть цю крупу не знаю. Гречку привозять, але рідко. На складах важко знайти... Зараз з крупами проблема, їх пріоритетно формують для фронту та для гуманітарної допомоги. Тому львів'яни вибачайте!».

Обійшла весь ринок, але так і не знайшла гречки... Раптом одна продавчиня «здала» кіоск, де точно може бути ця крупа. Знайшла там гречку за 50 гривень за упаковку. Інші крупи подорожчали на 15-20%. Рис на вагу - від 30 гривень за кіло. Кілограмова упаковка макаронів - 45, перлова крупа - 27 грн, булгур - 33, сочевиця - 65. Двокілограмова упаковка борошна 40-49 грн.

Ціни на олію розчарували. За літрову пляшку рафінованої олії правлять 120 грн (до війни можна було купити до ста гривень). Маргарин - 22 грн за упаковку, масло - від 35 грн за 250-грамову упаковку.

Неабияк вдаряють по сімейному бюджету овочі борщового набору. Найбільше подорожчала цибуля - по 30 грн за кілограм...

«З цибулею найгірша ситуація - на гуртівнях вона щодня дорожчає на гривню-дві, - нарікає продавчиня Оксана. - Кажуть, запаси цибулі майже на нулі... Буде ще дорожчою».

Найдешевшим інгредієнтом «борщової страви» є картопля. Овоч можна купити на ринку по 10-12 грн за кілограм. Морква, буряк, капуста - 25 гривень за кілограм... До війни коштували до 20 грн. У продажу вже є молода капуста - 50 гривень за кіло, молода картопля - 40. Кілограм квашених огірків -60 грн.

Яйця не подорожчали і тримають стабільну планку - 27-35 гривень за десять штук. Щоб зекономити на цьому продукті, журналістка «ВЗ» рекомендує запастися качиними яйцями (на них зараз сезон), коштують 28 гривень за десять штук.

Серед продуктів, на вартість яких війна наразі не вплинула, - фрукти та тепличні овочі. Гранати - 85 грн за кілограм, цитрусові - від 50 грн, виноград рожевий - 55.

Броколі - 100 грн за кілограм, цвітна капуста - 80, огірки та помідори - 50-69 грн, болгарський перець - 95, перець Чилі з Іспанії - 180, салат Айсберг - 50 грн за штуку. Упаковка італійських свіжих салатів - 35.

Не подорожчало і свіже м‘ясо. Щоправда, за ним на ринок треба йти вдосвіта. Попит на нього неабияк зріс. Кілограм свинячої задньої шинки - 100 грн, теляча шинка на 20 гривень подешевшала, тепер правлять по 200 грн за кіло.

Запитала продавців з м’ясного ринку, як їм працюється під звуки сирени. «Продаємо і вдаємо, що нічого не чуємо, - відповіла продавчиня. - У Львові багато переселенців, всіх треба нагодувати, усі хочуть їсти».

Читайте також: Сплата податків для всіх підприємств, які неспроможні їх заплатити, відтерміновується

Схожі новини